Θεοδωράκης: Να συζητήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί για την πορεία της χώρας στην Ευρώπη

paulopoulos thothorakisΤα μεγάλα εθνικά θέματα-και ειδικά το ζήτημα των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ- συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στη συνάντηση που κράτησε πάνω από μία ώρα και ήταν ουσιαστική και ειλικρινής, ο επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε ότι υπάρχει μεγάλη συμμαχία στην κοινωνία υπερ της παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη και έθεσε το ζήτημα της σύγκλησης συμβουλίου πολιτικών αρχηγών. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι αυτή η συμμαχία στην κοινωνία υπέρ του Ευρωπαϊκού ρόλου της χώρας, έχει ως πρώτο υπερασπιστή τον ίδιο και δήλωσε ότι θα κινηθεί στο όριο των συνταγματικών αρμοδιοτήτων του για να διασφαλίσει αυτή την πορεία.

Ακολουθεί η πλήρης δήλωση του Σταύρου Θεοδωράκη:
Ενημέρωσα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις θέσεις του Ποταμιού για όλα τα σημαντικά εθνικά θέματα, για το θέμα της παιδείας, για τα εθνικά θέματα που σχετίζονται με τις εξωτερικές σχέσεις της χώρας, το Κυπριακό και βέβαια το μεγάλο ζήτημα που είναι η σχέση μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δέχτηκα την απόλυτη διαβεβαίωση του Προέδρου ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν- κινούμενος εν ανάγκη και στα όρια των αρμοδιοτήτων που του δίνει το Σύνταγμα- ώστε να κρατηθεί η χώρα στην καρδιά της Ευρώπης και βέβαια στην Ευρωζώνη. Με απόλυτο τρόπο και θέλω να το επαναλάβω, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με διαβεβαίωσε ότι η μεγάλη συμμαχία που υπάρχει στην κοινωνία υπέρ της Ευρώπης και υπέρ του Ευρωπαϊκού ρόλου της χώρας έχει ως πρώτο υπερασπιστή τον ίδιο. Από εκεί και πέρα ανταλλάξαμε απόψεις, όπως σας είπα, και για όλα τα άλλα σημαντικά θέματα. Ένας Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να έχει λόγο και πρέπει να παρεμβαίνει. Το θέμα της παιδείας για μας είναι καθοριστικό, όπως βέβαια και οι εξωτερικές μας σχέσεις. Επέμεινα ότι θα πρέπει να γίνει κάποια στιγμή μία συνάντηση του Προέδρου με τους πολιτικούς αρχηγούς για να αντιμετωπιστούν πιθανά κάποια ζητήματα και να δοθούν κάποιες απαντήσεις στο θέμα το πολύ μεγάλο που είναι οι διαπραγματεύσεις μας με την Ευρώπη. Ο Πρόεδρος μου επανέλαβε ότι αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να γίνει με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού, του Αλέξη Τσίπρα. Το σέβομαι αλλά επιμένω ότι αυτό είναι κάτι αναγκαίο να συμβεί τις επόμενες μέρες. Δηλαδή να συζητήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί για την πορεία της χώρας στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη.

Toν επικεφαλής του Ποταμιού συνόδευαν ο Θανάσης Σκόκος, υπεύθυνος των τομέων πολιτικής, ο εκπρόσωπος τύπου Δημήτρης Τσιόδρας και η διευθύντρια του γραφείου τύπου Λίνα Παπαδάκη.

Της κατ’ ιδίαν συνάντησης προηγήθηκε ο καθιερωμένος διάλογος μπροστά στις κάμερες:

Σταύρος Θεοδωράκης: Έμαθα ότι είναι τα έπιπλα τα παλιά που είχε ο Καραμανλής.

Προκόπης Παυλόπουλος: Ταιριάζουν με τον χώρο. Το να διατηρείς την παράδοση μερικές φορές είναι απαραίτητο, είναι σημαντικό. Εγώ θέλω να ευχαριστήσω για την πρωτοβουλία που πήρατε και να διευκρινίσω τρία σημεία με βάση και τον δημόσιο λόγο που ήδη έχετε αναπτύξει. Το πρώτο, χαίρομαι ιδιαίτερα για την άποψή σας ότι στα μεγάλα και σημαντικά πρέπει να υπάρχει συνεννόηση. Δεν μπορούμε να λύσουμε τα μεγάλα προβλήματα χωρίς να υπάρχει συνεννόηση. Ειλικρινής συνεννόηση, πέρα από στείρες κομματικές αντιπαραθέσεις. Το δεύτερο, ξέρετε πολύ καλά – έχετε και σημαντικούς συναδέλφους μου στον χώρο του συνταγματικού δικαίου – ποιός είναι ο ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας και οι αρμοδιότητές του, ιδίως στο θέμα του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών. Είναι μια Συνθήκη του Πολιτεύματος που δεν ρυθμίζεται ρητώς από το Σύνταγμα. Και από την εποχή του Κωνσταντίνου Καραμανλή, όταν συνέρχεται, συνέρχεται υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπου καίριο ρόλο παίζει ο Πρωθυπουργός, ο οποίος έχει και την σχετική πρωτοβουλία. Το τελευταίο που θα ήθελα να τονίσω είναι ότι οι αρμοδιότητες μου και κυρίως η λαϊκή ετυμηγορία των τελευταίων εκλογών μου επιβάλλουν να κάνω τα πάντα, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου – αγγίζοντας και τα όρια ακόμη των αρμοδιοτήτων μου – ώστε η πορεία της Ελλάδας να είναι αδιατάρακτη εντός Ευρώπης και εντός Ευρωζώνης. Σε αυτόν τον τομέα θα κάνω όχι απλώς αυτό που μου αναλογεί, αλλά θα υπερβώ και αυτό ακόμη το οποίο ενδεχομένως φαίνεται ότι προκύπτει από το γράμμα των διατάξεων για τις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σταύρος Θεοδωράκης: Χαίρομαι πάρα πολύ και για τις τρεις επισημάνσεις σας, ειδικά για την τρίτη επισήμανση. Φοβούμαι ότι είμαστε ακριβώς σε εκείνη τη στιγμή που θα πρέπει ο καθένας να αναλάβει την ευθύνη του και πρώτα από όλα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για να μείνει η χώρα στην καρδιά της Ευρώπης. Χωρίς καμία διάθεση κομματικής αντιπαράθεσης και είναι ανεπίτρεπτο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να βγάζεις ζητήματα μικροκομματικά. Έχετε, όμως, μεγάλη εμπειρία και αντιλαμβάνεστε ότι είναι πολύ δύσκολες οι στιγμές και χρειάζεται μία συνεννόηση πέρα από αυτά που λέμε συνήθως. Μία συνεννόηση για να κρατηθούμε στην καρδιά της Ευρώπης. Να αποφύγουμε απερισκεψίες, να αποφύγουμε ξαφνικές ενέργειες, να αποφύγουμε τα ατυχήματα. Κι εγώ ελπίζω ότι η δίκη σας παρουσία – δεν ελπίζω, είμαι βέβαιος – ότι η δική σας παρουσία είναι στο πλευρό των ευρωπαϊκών δυνάμεων της χώρας. Από τότε, άλλωστε, που ήσασταν κι εσείς στο πλευρό του Κώστα Καραμανλή, του Κωνσταντίνου Καραμανλή που μας έβαλε στη μεγάλη οικογένεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.