«Η αναπαλαιωμένη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν μπορεί να δώσει ούτε οικονομική ούτε πολιτική σταθερότητα. Πήγαμε τους τελευταίους 10 μήνες τρεις φορές στις κάλπες, δύο για εκλογές και μία για δημοψήφισμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σταθερά αυταπάτες. Η επτάμηνη διαπραγμάτευση ξεκίνησε από το «δεν χρειάζεται η χώρα χρήματα» και οδηγήθηκε στο τρίτο μνημόνιο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς και Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος.
Μιλώντας σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ αναφέρθηκε και στο ασφαλιστικό λέγοντας ότι: «Το μείζον ζήτημα στο ασφαλιστικό είναι ότι δεν ξέρουμε επίσημα την θέση της κυβέρνησης. Ζητήσαμε να φέρει την επίσημη πρόταση της, έγκαιρα, θεσμικά και οργανωμένα, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων ώστε να τοποθετηθούμε, να κατατεθούν προτάσεις από την αντιπολίτευση, να γίνει οργανωμένη συζήτηση με τους φορείς. Δυστυχώς η κυβέρνηση δεν το πράττει. Με την πρακτική της, η ίδια δεν θέλει συναίνεση. Αντίθετα, οι αντικρουόμενες και αλληλοαναιρούμενες δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών σε συνδυασμό με το πόρισμα της «Επιτροπής Σοφών» δημιουργούν εύλογη ανησυχία και προοιωνίζουν τη πλήρη κατεδάφιση του ασφαλιστικού. Από την αλήστου μνήμης 13η σύνταξη στους χαμηλοσυνταξιούχους, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ εμφανίσθηκε να συζητά και τη χορήγηση της πενιχρής εθνικής-βασικής σύνταξης με εισοδηματικά κριτήρια. Η βιαστική κυβερνητική αναδίπλωση μετά την κατακραυγή μόνο εφησυχασμό δεν μπορεί να προκαλεί. Αντίθετα δείχνει διαθέσεις και προχειρότητα. Δεν είναι δυνατόν να ζητάει στήριξη χωρίς να είμαστε ούτε καν ενήμεροι. Ας μην ψάχνει συνενόχους».
Παράλληλα, ο κ. Θεοχαρόπουλος επισημαίνει ότι: «Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως δημιούργησε για δεύτερη φορά μία κυβέρνηση με το κόμμα της λαϊκιστικής δεξιάς με οριακή πλειοψηφία, χωρίς μάλιστα καμία προγραμματική συμφωνία. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να παίξουμε τον ρόλο του πάγκου. Αν μας ενδιέφεραν οι θέσεις εξουσίας θα είχαμε ακολουθήσει άλλο δρόμο. Επιδιώκουμε σταθερά, κυβέρνηση ευρείας πλειοψηφίας που θα απαρτίζεται από τους καλύτερους, θα μπορεί να δώσει λύσεις και θα είναι σταθερή στον ορίζοντα της τετραετίας. Δεν εξαιρέσαμε τον ΣΥΡΙΖΑ από αυτή τη διαδικασία. Έχετε όμως εσείς δει καμία τέτοια διάθεση για κυβέρνηση ευρείας πλειοψηφίας; Για προγραμματικές συμφωνίες; Έχετε μήπως δει διάθεση για ευρύτερες διαπραγματευτικές ομάδες; Μόνος του ο ΣΥΡΙΖΑ διαπραγματεύτηκε, υπέγραψε και έφερε το τρίτο μνημόνιο».
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης δεν παρέλειψε να σχολιάσει και τιςτρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι σημειώνοντας ότι: «Η επίθεση στην Γαλλία προκάλεσε παγκόσμιο αποτροπιασμό και άλλαξε τα δεδομένα. Η Ε.Ε. πρέπει να κατανοήσει ότι η αντιμετώπιση του θέματος είναι κρίσιμη για την πορεία της. Η τρομοκρατία δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί μεμονωμένα από κάθε χώρα. Θα χρειαστεί συντονισμένη δουλειά και αμείλικτη μάχη. Είναι απαραίτητη η επίλυση των αναταραχών στηνΜέση Ανατολή με την συνδρομή των διεθνών οργανισμών. Δεν πρέπει η κάθε χώρα να περιχαρακώνεται με φράκτες τύπου Βόρειας Ευρώπης. Πολλοί πρόσφυγες είναι θύματα των τρομοκρατών. Συνεπώς το πρόβλημα είναι πολυσύνθετο. Δεν είναι δυνατόν η Ε.Ε. να αφήσει στην χώρα μας εγκλωβισμένους τουςπρόσφυγες. Είμαι εξαιρετικά ανήσυχος γιατί δεν βλέπω να κυριαρχούν φωνές στην Ε.Ε. προς αυτή την κατεύθυνση. Αν δεν γίνει κατανοητό οι επιπτώσεις θα είναι επώδυνες όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ε.Ε».
Τέλος, ο κ. Θεοχαρόπουλος τόνισε ότι: «Η Δημοκρατική Συμπαράταξη μπορεί να αποτελέσει τη βάση που θα εκφράσει τους πολίτες του ευρύτερου χώρου της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής αριστεράς, του προοδευτικού κέντρου. Για να μην στραφεί η κοινωνία σε ακραίες λαϊκίστικες λύσεις. Για να γίνει αυτό είναι απαραίτητη η ανανέωση προσώπων, ιδεών και πολιτικών πρακτικών. Είναι κοινή πεποίθηση σήμερα πως η κοινωνία είναι έτοιμη. Το στοίχημα είναι να πεισθούν οι νέες και οι νέοι, αυτοί που έχουν υποστεί κυρίως τις συνέπειες της κρίσης, τα λαϊκά στρώματα, ο κόσμος που δεν ψήφισε. Αυτό το στοίχημα δεν πρέπει να χαθεί. Η προοδευτική και δημοκρατική συμπαράταξη είναι εθνική ανάγκη για να καλυφθεί το πολιτικό κενό στη χώρα. Για τον σκοπό αυτό υπάρχει η πρόθεση για τη διοργάνωση Πολιτικής και Προγραμματικής Συνδιάσκεψης την άνοιξη του 2016».
paraskhnio.gr