Ιδιωτικοποιούνται νερό, ΔΕΗ, αστικές συγκοινωνίες και άλλοι δημόσιοι φορείς

Tην άμεση ιδιωτικοποίηση – πώληση 19 ΔΕΚΟ και μεγάλης αξίας περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου προχωρά η κυβέρνηση με το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων, για την αποπληρωμή του χρέους. 

dimosio3Με Νομοσχέδιο που έρχεται προς ψήφιση την Κυριακή δημιουργείται Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων που θα ονομάζεται Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών, με στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξης και την απομείωση του χρέους. Στο Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων εντάσσονται οργανισμοί όπως οι Αστικές Συγκοινωνίες (ΟΑΣΑ,ΟΣΥ,ΣΤΑΣΤΥ), το ΟΑΚΑ και τα ΕΛΤΑ και σε δεύτερο χρόνο θα μεταβιβαστούν η ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΒΟ, Αττικό Μετρό, Κτιριακές Υποδομές και ΔΕΗ.

Εξαιρούνται και δεν θα ενταχθούν στο υπερταμείο:
α. Αιγιαλοί, παραλίες και παρόχθιες εκτάσεις, υδρότοποι,
β. Περιοχές Ramsar,
γ. Περιοχές Natura,
δ. Αρχαιολογικοί χώροι, και
ε. Αμιγώς δασικές εκτάσεις.

Δεδομένο θεωρείται ότι αργά ή γρήγορα στη νέα εταιρεία αποκρατικοποιήσεων θα ενταχθει όλη η κινητή και ακίνητη περουσία του Δημοσίου. Υπενθυμίζεται πως το ΤΑΙΠΕΔ μετά από συμφωνία με τους Θεσμούς θα αναλάβει να προωθήσει μια σειρά από αποκρατικοποιήσεις, μεταξύ των οποίων το Ελληνικό, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και η έκταση στο Αφάντου.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, τα έσοδα αυτού του Ταμείου θα πάνε κατά 50% στην αποπληρωμή τρου χρέους και το άλλο 50% σε επενδύσεις. Από την άλλη, η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι ξεπουλά τα πάντα και υποθηκεύει την ελληνική περιουσία για 99 χρόνια. Αντίθετη βρίσκουν την αντιπολίτευση και οι υπερεξουσίες που παραχωρούνται στο Εποπτικό Συμβούλιο, το οποίο εκτός της εποπτείας θα είναι αρμόδιο για την εκλογη και τον διορισμό των μελών του ΔΣ, αλλά και για την τροποποίηση του καταστατικού της εταιρείας. Ο επικεφαλής του εποπτικού Συμβουλίου θα επιλέγεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, και απλά θα έχει τη σύμφωνη γνώμη του Έλληνα υπουργού Οικονομικών.

Εκτός από τον πρόεδρο του ΕΣ και ένα μέλος του Συμβουλίου θα είναι επιλογής των θεσμών. Τα άλλα τρία μέλη του Συμβουλίου θα είναι επιλογής του ελληνικού δημοσίου. Αμφότεροι θα έχουν δικαίωμα βέτο. Για τη λήψη της απόφασης απαιτείται απόφαση με 4 ψήφους. Η θητεία του Εποπτικού Συμβουλίου είναι πενταετής, αποφασίζει δε για τα παρακάτω θέματα : εκλέγει και διορίζει τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας, ανακαλεί τον διορισμό των μελών του, καθορίζει τις αμοιβές τους, προσυπογράφει την πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου προς τη Γενική Συνέλευση του μοναδικού μετόχου (Ελληνικό Δημόσιο) για οποιαδήποτε τροποποίηση του Εσωτερικού Κανονισμού της Εταιρείας και των θυγατρικών της, εκτός ΤΧΣ και ΤΑΙΠΕΔ, και για οποιαδήποτε τροποποίηση

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, στη νέα εταιρεία θα περάσουν ως θυγατρικές, το ΤΧΣ, το ΤΑΙΠΕΔ, η ΕΤΑΔ (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου) και η ΕΔΗΣ (Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών), δίνεται η δυνατότητα στο Δημόσιο, κατόπιν απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου και τη σύμφωνη γνώμη του Εποπτικού Συμβουλίου να ιδρύει και άλλες άμεσες θυγατρικές προκειμένου να εκπληρώνει τον εταιρικό της σκοπό. Όσον αφορά στη διανομή των κερδών κατά 50% καταβάλλεται ως μέρισμα στο Ελληνικό Δημόσιο και το υπόλοιπο 50% χρησιμοποιούνται για τις επενδύσεις της εταιρείας

Αυτή η εταιρέια που δημιουργείται δεν ανήκει στο δημόσιο ή ευρύτερο δημόσιο τομέα. Οι διατάξεις που αναφέρονται σε δημόσιες επιχειρήσεις δεν εφαρμόζονται ως προς την Εταιρεία, εκτός εάν αυτό προβλέπεται ρητά από τον παρόντα νόμο.
Η Εταιρεία λειτουργεί σύμφωνα με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας χάριν του δημοσίου συμφέροντος για ειδικό σκοπό(α. ως αποπληρωμή του φερόμενου ως δημόσιου χρέους β. ως συνεισφορά πόρων για επενδύσεις).

Τέλος, η μεταβίβαση των μετοχών των δημοσιών επιχειρήσεων στην Εταιρεία δεν επηρεάζει αφ’ εαυτή τους όρους εργασίας των υπαλλήλων των εν λόγω δημοσίων επιχειρήσεων. Ανοιχτό όμως μένει το τι πραγματικά μέλλει γεννέσθαι, μιας και η ιδιωτικοποίηση δημόσιας εταιρείας έχει συνακόλουθα, είτε βραχυπρόθεσμα είτε μεσοπρόθεσμα, και αλλαγές στους όρους εργασίας των υπαλληλών τους.

Στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο που ψηφίζεται την Κυριακή στη Βουλή έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, και για την Κυριακή το απόγευμα έχουν προγραμματιστεί συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας από ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ.

thepressroom.gr