Ιερώνυμος: «Κανείς δεν θέλει τον χωρισμό της εκκλησίας, την υποταγή της θέλουν»

Στο φλέγον ζήτημα του διαχωρισμού εκκλησίας-κράτους αναφέρθηκε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, αφήνοντας αιχμές ότι κάποιοι «θέλουν την υποταγή της εκκλησίας», αλλά όπως ξεκαθάρισε «αυτό δεν γίνεται».

Ο κ. Ιερώνυμος διευκρίνισε πως είναι λανθασμένη φράση ο «χωρισμός εκκλησίας-κράτους», αναφέροντας: «Στην ποιμαντική της Εκκλησίας δεν υπάρχει βία. Είναι ελεύθερος ο καθένας. Όποιος θέλει φεύγει και μάλιστα δεν του λέμε να μην ξανάρθει. Η Εκκλησία είναι μάνα και δέχεται πίσω το παιδί της όταν επιστρέφει. Επίσης, δεν έχουμε αντίρρηση να έχουμε διακριτούς ρόλους, αλλά να έχουμε τίμιους διακριτούς ρόλους και όταν υπάρχουν ανάγκες να συνεργαζόμαστε για το καλό του τόπου».

 Διεμήνυσε, δε, ότι «κανείς δεν θέλει τον χωρισμό της Εκκλησίας, την υποταγή της θέλουν, αλλά αυτό δεν γίνεται». Αναφερόμενος στη μισθοδοσία του κλήρου και την εκκλησιαστική περιουσία που έχει προσφερθεί στο κράτος, σημείωσε ότι «το μόνο που θέλουμε είναι να ωφεληθεί ο κόσμος, να υπάρχει τάξη και ειρήνη».

Στην ομιλία του στη Σχολή Εθνικής Άμυνας, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών έκανε εκτενή μνεία και στη συμβολή της εκκλησίας στην επανάσταση του 1821, αναφέροντας: «Αν και σε συνθήκες δουλείας, η Εκκλησία συνιστούσε στοιχείο ενοποιητικό και διαμορφωτικό της ελληνικής ταυτότητας είτε αυτή αποκαλείτο «το ελληνικόν», είτε το «γραικικόν» ή το «ρωμαίικον», καθώς υποχωρούσε η οικουμενική συνείδηση και πλέον η ορθόδοξη πίστη αποκτούσε για τους Έλληνες ανοικτά εθνική συνείδηση».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στους κληρικούς που βρίσκονταν στα στρατόπεδα για να ετοιμάζουν εφόδια για τους αγωνιστές, στους ιερείς που πολεμούσαν στην πρώτη γραμμή, αλλά και στους μοναχούς-μέλη της Φιλικής Εταιρείας και στην προσφορά αργυρών σκευών για την πληρωμή του ελληνικού στρατού.

Ο διευθυντής της Σχολής Εθνικής Άμυνας απένειμε στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο τον θυρεό της Σχολής, ως ένδειξη τιμής προς το πρόσωπό του, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος ανταπέδωσε με την προσφορά εικόνας με τον Απόστολο Παύλο στην Πνύκα, καθώς «από εδώ ξεκίνησε ο Χριστιανισμός».

Πηγή: ethnos.gr