O τουρισμός είναι βασικός υπεύθυνος για τα βελτιωμένα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας για το 2016 σύμφωνα με σχετική έρευνα του ΙΟΒΕ. Η έρευνα υπογραμμίζει ότι βασικός παράγοντας ανάκαμψης αποτέλεσε το πολύ αυξημένο διεθνές τουριστικό ρεύμα, πέραν των καλοκαιρινών μηνών (επιμήκυνση τουριστικής περιόδου στις 240 ημέρες από τις 215 το 2015).
Ο δείκτης επιχειρηµατικών προσδοκιών στα Ξενοδοχεία – Εστιατόρια – Τουριστικά Πρακτορεία παραµένει σε άνοδο τον Οκτώβριο στις 109,1 µονάδες, σε υψηλότερο επίπεδο έναντι του αντίστοιχου περυσινού (82 µον.) σύμφωνα με το Μηνιαίο Δελτίο Ερευνών Οικονομικής Συγκυρίας «Οκτώβριος 2016» του ΙΟΒΕ.
Από τους βασικούς δείκτες, οι εκτιµήσεις του ΙΟΒΕ για την πορεία της τρέχουσας κατάστασης των τουριστικών επιχειρήσεων είναι έντονα θετικές (+45 από +51 µον.), ενώ και στην τρέχουσα ζήτηση καταγράφεται για τον Οκτώβριο βελτίωση (+26 από +18 µον. ο δείκτης).
Αντίθετα, οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσµη ζήτηση επιδεινώνονται ελαφρά (-10 από -6 µον. το ισοζύγιο), ενώ αρνητικά κινείται και το ισοζύγιο της απασχόλησης (-17 από -6 µον.), εξελίξεις που είναι φυσιολογικές λόγω της εποχικότητας του κλάδου.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η έρευνα της Gbr Consulting, η οποία εξειδικεύεται στην παρακολούθηση του ξενοδοχειακού κλάδου στην Ελλάδα, για το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς (Ιούλιος-Σεπτέμβριος ’16) που αποτελεί την περίοδο αιχμής της καλοκαιρινής περιόδου (high season) και ανακοίνωσε:
- αύξηση εσόδων 10,8% για τα ξενοδοχεία της Θεσ/νίκης
- αύξηση εσόδων 10,6% κινήθηκαν συνολικά τα παραθεριστικά (resort) ξενοδοχεία της χώρας
- αύξηση εσόδων 7,1% κατέγραψαν στο ίδιο τρίμηνο τα ξενοδοχεία της Αθήνα.