Την ανάγκη να προχωρήσουν «μεταρρυθμίσεις για το συμφέρον των πολλών» επισημαίνει ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» και στο δημοσιογράφο κ. Γρηγόρη Τζιοβάρα.
«Η δική μου μεγάλη ευθύνη είναι να ανταποκριθώ με προτάσεις και πολιτικές στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας. Δεν θέλω να παράξουμε πλούτο για τον πλούτο, αλλά για να δημιουργήσουμε απόθεμα κοινωνικής αλληλεγγύης. Στόχος μας πρέπει να είναι η συνολική ευημερία των πολιτών και όχι η κοινωνία των δυο τρίτων, η κοινωνία των λίγων κομματικών εκλεκτών», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναφερόμενος στο ασφαλιστικό που προωθεί η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, τονίζει ότι «το σχέδιο Κατρούγκαλου προάγει τον κοινωνικό αυτοματισμό και τον κατακερματισμό της κοινωνίας, καθώς διαφυλάσσει προνόμια σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες κομματικών πελατών σε βάρος των υπολοίπων».
Επιπλέον, ασκεί κριτική στην Κυβέρνηση για την πολιτική της στο μεταναστευτικό αναφέροντας ότι «έχουμε προθεσμία τριών μηνών να συμμορφωθούμε. Αν δεν ανταποκριθούμε, τότε πραγματικά θα απειληθούμε με έναν de facto διετή αποκλεισμό από τη συνθήκη». Παράλληλα, επισημαίνει ότι «το προσφυγικό πάνω απ’ όλα είναι ζήτημα ασφάλειας. Για τους πολίτες για τη χώρα», ενώ στην ερώτηση τι διαφορετικό θα έκανε, ο κ. Μητσοτάκης τονίζει: «Πρώτα απ’ όλα θα πίεζα περισσότερο την Τουρκία. Τόσο σε διμερές όσο και σε διεθνές επίπεδο. Ειδικά από τη στιγμή που η Τουρκία έχει αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις θα πίεζα να εφαρμόσει πλήρως τις σχετικές συμφωνίες. Κυρίως να εξαρθρώσει άμεσα τα παράνομα δίκτυα διακινητών, που δρουν στο εσωτερικό και στις ακτές της. Θα φρόντιζα να εγγυηθώ ότι κανείς δεν θα εισέρχεται στην ελληνική επικράτεια χωρίς να καταγραφεί ζητώντας περισσότερους πόρους και υποδομές γι’ αυτήν τη διαδικασία. Και πάντως θα φρόντιζα να μην αναλάβω τόσο υπερβολικές δεσμεύσεις. Αν το είχα κάνει, όμως, θα τιμούσα την υπογραφή μου».
Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ξεκαθαρίζει ότι «ο Ελληνικός λαός δικαιούται να μάθει αν όντως υπήρχε το plan x και αν, όπως ισχυρίζεται ο κ. Βαρουφάκης, τελούσε υπό την έγκριση του κ. Τσίπρα».
Ακόμη ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί άκαιρη τη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο επισημαίνοντας ότι «μια αποσπασματική συζήτηση για τον εκλογικό νόμο σήμερα που στόχο έχει μόνον κομματικά οφέλη θα ήταν εντελώς άκαιρη. Πρότεινα στον κ. Τσίπρα να συναινέσουμε στην ευρύτερη δυνατή αναθεώρηση του Συντάγματος. Μόνο σε ένα τέτοιο πλαίσιο θα είχε νόημα μια συζήτηση για τον εκλογικό νόμο».
Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης ακολουθεί:
Κάνοντας έναν πρώτο απολογισμό των τριών εβδομάδων που είστε στο τιμόνι της Συγγρού, πώς βρήκατε τα πράγματα; Καλύτερα ή χειρότερα από ό,τι τα περιμένατε;
Ως υποψήφιος αρχηγός της ΝΔ είχα τη δυνατότητα επί σχεδόν τέσσερις μήνες να γυρίσω όλη την Ελλάδα. Να κάνω διάλογο και κυρίως να ακούσω. Τη βάση του κόμματος και πολίτες πέραν από αυτήν. Η κοινωνία βράζει. Δυστυχώς η Ελλάδα έχει χάσει πολύ έδαφος. Οι πολίτες είναι απογοητευμένοι. Έχει συντελεστεί μεγάλη ζημιά στην πραγματική οικονομία. Κάθε μέρα που περνά η κατάσταση επιβαρύνεται και το περιβάλλον μας γίνεται όλο και πιο αβέβαιο.
Η πρώτη σας επαφή που είχατε με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μαξίμου, μετέβαλε την εικόνα που είχατε για εκείνον;
Η εικόνα που έχω για τον κ. Τσίπρα είναι ενός πρωθυπουργού που δεν έχει αίσθηση της πραγματικότητας και γι’ αυτό το λόγο είναι αναξιόπιστος.
Ευελπιστείτε προσωπικά ότι, ως νέοι άνθρωποι που είστε, μπορεί να βρείτε κάποια στιγμή κοινή γλώσσα, παρότι ο κ. Τσίπρας σας λέει «νεοφιλελεύθερο» και «αρχηγό που εξελέγη από τα βόρεια προάστια»;
Μας χωρίζει τεράστια απόσταση όχι μόνον ιδεολογικά αλλά και στην πράξη. Αυτό φάνηκε πολύ καθαρά στην πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή. Ειλικρινά πιστεύω ότι είμαστε πολύ διαφορετικοί. Με άλλες εμπειρίες, άλλες αξίες και αρχές. Προσωπικά πιστεύω στην αλήθεια κι εκείνος στο συστηματικό ψέμα. Η δική μου μεγάλη ευθύνη είναι να ανταποκριθώ με προτάσεις και πολιτικές στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας. Δεν θέλω να παράξουμε πλούτο για τον πλούτο, αλλά για να δημιουργήσουμε απόθεμα κοινωνικής αλληλεγγύης. Στόχος μας πρέπει να είναι η συνολική ευημερία των πολιτών και όχι η κοινωνία των δυο τρίτων, η κοινωνία των λίγων κομματικών εκλεκτών.
Ακούσαμε τον πρωθυπουργό στη Βουλή να λέει ότι είναι επιβεβλημένη η αλλαγή του Ασφαλιστικού και δεν έφερε το σχέδιο Κατρούγκαλου επειδή το ζήτησαν οι δανειστές. Πιστεύετε ότι είναι ειλικρινής η πρόθεσή του για μεταρρυθμίσεις;
Το σχέδιο Κατρούγκαλου δεν αποτελεί μεταρρύθμιση. Το σχέδιο μειώνει τους συντελεστές αναπλήρωσης, μειώνει τις συντάξιμες αποδοχές και οδηγεί σε άμεσες και μεγάλες μειώσεις των κύριων συντάξεων προκειμένου να καλύψει το δημοσιονομικό κενό των 1,8 δις ευρώ που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δημιούργησε. Το σχέδιο Κατρούγκαλου προάγει τον κοινωνικό αυτοματισμό και τον κατακερματισμό της κοινωνίας καθώς διαφυλάσσει προνόμια σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες κομματικών πελατών σε βάρος των υπολοίπων. Σε ένα ζήτημα που απαιτείται η μέγιστη δυνατή συναίνεση, η κυβέρνηση βάζει τους πάντες σε πόλεμο εναντίον όλων. Διότι το σχέδιό της όχι μόνο είναι πρόχειρο και μη κοστολογημένο αλλά οδηγεί σε πόλεμο γενεών, αντιμάχεται την παραγωγική Ελλάδα, στρεβλώνει τα κίνητρα εργασίας, μετατρέπει το ασφαλιστικό σε προνοιακό και ετεροχρονίζει το πρόβλημα. Πρέπει να αποσυρθεί αμέσως.
Εκτιμάτε, παρά ταύτα, ότι θα περάσει το Ασφαλιστικό;
Το σχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση έχει σοβαρά προβλήματα, χωρίς αναλογιστικές μελέτες, χωρίς κοστολογημένες προτάσεις. Παρότρυνα τον κ. Τσίπρα να το αλλάξει αμέσως. Του πρότεινα μια διαφορετική φιλοσοφία και του έδειξα το δρόμο για μια δίκαιη και βιώσιμη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού. Μέχρι και δημοσιονομικά ισοδύναμα του υπέδειξα για να κλείσει την ταμειακή τρύπα που ο ίδιος δημιούργησε. Ειλικρινά ελπίζω να λάβει σοβαρά υπόψιν του όσα συζητήσαμε παρότι τα κατηγορεί.
Εσείς είστε διατεθειμένος να ψηφίσετε κάποιες από τις προτεινόμενες ρυθμίσεις;
Αν ο κ. Τσίπρας αλλάξει ρότα και επανέλθει με ένα ρεαλιστικό σχέδιο που εκφράζει και τη δική μας φιλοσοφία, προφανώς και θα είμαστε θετικοί. Όπως είδατε κύριε Τζιοβάρα, ήδη εγκαινιάσαμε τη δημιουργική αντιπολίτευση που έχει ανάγκη η χώρα. Η Νέα Δημοκρατία δεν θα είναι αφοριστική, παρότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ βλάπτει σοβαρά την Ελλάδα. Πρωταρχική αποστολή μας ως αντιπολίτευση είναι να περιορίσουμε αυτήν τη βλάβη. Με υπεύθυνες προτάσεις. Και σε κάθε περίπτωση αυτό που δεν πρόκειται να κάνουμε είναι να παρέχουμε «λευκές επιταγές» σε μια ανεύθυνη Κυβέρνηση.
Μήπως το Προσφυγικό είναι τελικά μεγαλύτερο πρόβλημα από ό,τι είναι το Ασφαλιστικό;
Το προσφυγικό είναι πράγματι ένα τεράστιο πρόβλημα για τη χώρα μας. Η Κυβέρνηση έδειξε από την πρώτη στιγμή μια ανεξήγητη χαλαρότητα και ανοχή. Έστειλε λάθος μηνύματα σε πρόσφυγες, μετανάστες και διακινητές. Σας θυμίζω ότι η τέως υπουργός αρμόδια για το μεταναστευτικό κυρία Χριστοδουλοπούλου τον περασμένο Απρίλιο δήλωνε ότι «δεν καραδοκούν τόσοι πολλοί να περάσουν στην Ελλάδα αφού υπολογίζουμε να φτάσουν το πολύ τις 100.000 μέσα στο 2015». Σήμερα όλοι γνωρίζουμε ότι ο αριθμός αυτός είναι οκταπλάσιος! Θα προσθέσω, όμως, ότι και από την πλευρά της η Ευρώπη έδειξε αργά αντανακλαστικά. Και πάλι με την ανοχή της Κυβέρνησης. Το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό. Αυτό που απαιτείται είναι στενή συνεργασία, συντονισμένη δράση και συνέπεια από όλους τους εμπλεκόμενους. Ταυτόχρονα, απαιτούνται πόροι και επιπλέον κονδύλια προκειμένου να γίνει πράξη η κοινοτική αλληλεγγύη. Πιστεύω ότι οι ευθύνες για την έκταση του προβλήματος βαραίνουν τόσο την Κυβέρνηση όσο και την Ε.Ε.
Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος αποπομπής μας από τη Σένγκεν;
Είναι αλήθεια ότι η Κυβέρνηση υστερεί σημαντικά στην υλοποίηση των δεσμεύσεών της απέναντι στους εταίρους μας. Η πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτελεί κόλαφο για την Ελλάδα. Έχουμε προθεσμία τριών μηνών να συμμορφωθούμε. Αν δεν ανταποκριθούμε τότε πραγματικά θα απειληθούμε με έναν de facto διετή αποκλεισμό από τη συνθήκη Σένγκεν.
Εσείς τι διαφορετικό θα κάνατε;
Ακούστε. Το προσφυγικό πάνω απ’ όλα είναι ζήτημα ασφάλειας. Για τους πολίτες για τη χώρα. Με ρωτάτε τι θα έκανα. Πρώτα απ’ όλα θα πίεζα περισσότερο την Τουρκία. Τόσο σε διμερές όσο και σε διεθνές επίπεδο. Ειδικά από τη στιγμή που η Τουρκία έχει αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις θα πίεζα να εφαρμόσει πλήρως τις σχετικές συμφωνίες. Κυρίως να εξαρθρώσει άμεσα τα παράνομα δίκτυα διακινητών, που δρουν στο εσωτερικό και στις ακτές της. Θα φρόντιζα να εγγυηθώ ότι κανείς δεν θα εισέρχεται στην ελληνική επικράτεια χωρίς να καταγραφεί ζητώντας περισσότερους πόρους και υποδομές γι’ αυτήν τη διαδικασία. Και πάντως θα φρόντιζα να μην αναλάβω τόσο υπερβολικές δεσμεύσεις. Αν το είχα κάνει, όμως, θα τιμούσα την υπογραφή μου.
Η Κυβέρνηση σάς κατηγορεί ότι δεν έχετε προτάσεις και οι απόψεις σας ταυτίζονται με εκείνες του ΔΝΤ.
Ο κ. Τσίπρας γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν υπάρχει πρόγραμμα χωρίς το Δ.Ν.Τ. Γνωρίζει πολύ καλά ότι είναι μέρος της αξιολόγησης. Με απλά λόγια χωρίς αυτό δεν υπάρχει το πρόγραμμα που υπέγραψε ο ίδιος. Άλλωστε η Κυβέρνηση μέσω του υπουργού Οικονομικών κ. Τσακαλώτου τον περασμένο Ιούλιο, λίγες μόνον ημέρες μετά το «βροντερό» ΟΧΙ στο δημοψήφισμα, ζήτησε η ίδια νέο δάνειο και τη συνεργασία με το Ταμείο.
Συμμερίζεστε την εκτίμηση ορισμένων ότι το Μαξίμου μπορεί να αναζητεί αφορμή για να πάει σε εκλογές με στόχο να σας φορτώσει την ευθύνη της εφαρμογής των σκληρών μέτρων;
Και μόνο ότι το σκέφτονται δείχνει ότι έχουν βρεθεί σε αδιέξοδο. Αν το κάνουν τώρα θα οδηγήσουν τη χώρα σε πολιτική αστάθεια και την κοινωνία σε τραγικά αδιέξοδα. Από εκεί και πέρα αν η παρούσα Βουλή άρει την εμπιστοσύνη της στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τότε θα πάμε σε διερευνητικές εντολές και αν και τότε ο σχηματισμός κυβέρνησης είναι αδύνατος, οι εκλογές θα είναι μονόδρομος.
Αν εξαρτάτο από τη βούλησή σας, θα ήταν προτιμότερο να ψηφίσει ο κ. Τσίπρας όλα τα προαπαιτούμενα για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση ή να γίνουν όλα αυτά από μια άλλη Κυβέρνηση που θα αναδειχθεί από την παρούσα Βουλή;
Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι αναγκαία προϋπόθεση για την ομαλή συνέχιση του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας. Κάθε άλλη εξέλιξη θα είναι καταστροφική για τη χώρα. Η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά τον κ. Τσίπρα.
Αν η Κυβέρνηση, όπως λέγεται, φέρει πρόταση για αλλαγή του εκλογικού νόμου, θα συναινέσετε;
Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης οφείλουν να είναι η προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, η αυστηρή τήρηση των δεσμεύσεων της χώρας και η έξοδος από την ύφεση. Μια αποσπασματική συζήτηση για τον εκλογικό νόμο σήμερα που στόχο έχει μόνον κομματικά οφέλη θα ήταν εντελώς άκαιρη. Πρότεινα στον κ. Τσίπρα να συναινέσουμε στην ευρύτερη δυνατή αναθεώρηση του Συντάγματος. Μόνο σε ένα τέτοιο πλαίσιο θα είχε νόημα μια συζήτηση για τον εκλογικό νόμο. Πιστεύω ότι ο εκλογικός κύκλος πρέπει να είναι σταθερός και να μην διαταράσσεται από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας ή από τη διάθεση του εκάστοτε πρωθυπουργού. Ο εκλογικός νόμος μπορεί να συζητηθεί στο πλαίσιο όμως ενός συνολικότερου διαλόγου για τη θεσμική αναβάθμιση της χώρας.
Σας ακούσαμε να λέτε ότι θα έρθει το πλήρωμα του χρόνου για να ζητήσετε από τον κ. Τσίπρα να δώσει εξηγήσεις για «τα έργα τις ημέρες» Βαρουφάκη στην ελληνική οικονομία. Γιατί δεν προχωράτε σε πρόταση για Εξεταστική;
Κατ’ αρχήν θα έπρεπε να την κάνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Αν πραγματικά το εννοεί ότι ο κ. Βαρουφάκης είναι αναξιόπιστος. Θυμίζω ωστόσο ότι ο κ. Τσίπρας στις 14 Ιουλίου, στην ΕΡΤ1, είχε ομολογήσει ότι η ευθύνη είναι δική του. Ο ελληνικός λαός δικαιούται να μάθει αν όντως υπήρχε το plan x κι αν – όπως ισχυρίζεται ο κ. Βαρουφάκης – τελούσε υπό την έγκριση του κ. Τσίπρα. Ο ελληνικός λαός δικαιούται να μάθει το περιεχόμενο του. Ας μην κρύβουμε τα λόγια μας κύριε Τζιοβάρα. Το 2015 διαταράχθηκε η πορεία εξόδου της χώρας από την κρίση με τεράστια ζημιά για την ελληνική οικονομία και τον έλληνα φορολογούμενο. Μην έχετε καμία αμφιβολία λοιπόν ότι θα έρθει η ώρα που η υπόθεση αυτή θα διερευνηθεί.
Κατηγορείτε την Κυβέρνηση για μαζικούς διορισμούς συγγενών και φίλων στο Κράτος, αλλά μήπως, όπως απαντούν ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του, «δεν δικαιούστε… δια να ομιλείτε», επειδή κι «εσείς κάνατε τα ίδια και χειρότερα»;
Είμαι ένας νέος αρχηγός που εκλέχτηκα στη βάση αρχών και αξιών που αντιμάχονται το πελατειακό κράτος και το νεποτισμό. Δεν θα απολογηθώ για τα προπατορικά αμαρτήματα που όντως διαπράχτηκαν. Έκανα και κάνω δημόσια την αυτοκριτική μου. Όμως η κομματική έφοδος του ΣΥΡΙΖΑ στο κράτος και τους θεσμούς δεν έχει προηγούμενο. Αποκορύφωμά της είναι η αντιμετώπιση των Ανεξάρτητων Αρχών. Πριν από λίγες μέρες με εκπρόθεσμη τροπολογία η κυβέρνηση έβαλε στο στόχαστρο την Επιτροπή Ανταγωνισμού και τα εν ενεργεία μέλη της. Υπάρχει μια αυταρχική νοοτροπία που επεκτείνεται ραγδαία στο Κράτος, απειλώντας βασικές δημοκρατικές του λειτουργίες.
Στη γνωριμία σας με τους άλλους αρχηγούς της αντιπολίτευσης, διακρίνατε μια αγωνία ότι η παρουσία σας στην ηγεσία της ΝΔ μπορεί να αποτελέσει απειλή για εκείνους;
Ο μόνος που αισθάνεται απειλή από την παρουσία μου στην ηγεσία της Ν.Δ. είναι ο κ. Τσίπρας.
Η διεύρυνση της ΝΔ, την οποία εξαγγείλατε προεκλογικά, μπορεί να γίνει και με προσχώρηση στο κόμμα σας εν ενεργεία βουλευτών;
Η διεύρυνση της ΝΔ αφορά πρώτα απ’ όλα τους πολίτες. Στόχος μου είναι να αποκτήσουν φωνή οι πολίτες που δικαίως τις περισσότερες φορές γύρισαν την πλάτη τους στην πολιτική. Μέσω μίας ανοιχτής κομματικής οργάνωσης και της αξιοποίησης των νέων μεθόδων επικοινωνίας, μπορούμε να κάνουμε την πολιτική πολύ πιο προσιτή, ενδιαφέρουσα και ελκυστική για τους πολίτες. Με τον τρόπο αυτό θέλω η Νέα Δημοκρατία να υπηρετήσει την πραγματική έννοια της πολιτικής. Να αποτελεί φορέα που θα αφουγκράζεται τις επιθυμίες των πολιτών και το όχημα που θα μετουσιώνει τις επιθυμίες των πολιτών σε πράξη. Με φωνές και απόψεις πέρα από τα στενά κομματικά όρια. Δεν έχω προκαταλήψεις που να σχετίζονται με το χθες, ούτε των πολιτικών προσώπων, ούτε των πολιτών. ‘Έτσι αντιλαμβάνομαι την πρόκληση της διεύρυνσης της Νέας Δημοκρατίας.
Θα βλέπατε τον εαυτό σας να ηγείται στις επόμενες βουλευτικές εκλογές των ευρωπαϊκών δυνάμεων ή είναι προτιμότερο κάθε κόμμα να διατηρήσει την αυτονομία του και να συνεργαστείτε μετεκλογικά;
Θέλω με όχημα τη Νέα Δημοκρατία να δημιουργηθεί η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη που θα βγάλει την Ελλάδα από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης. Αυτή που θα την οδηγήσει στην ανάπτυξη και την ευημερία. Η Νέα Δημοκρατία που χτίζουμε εκφράζει όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες, ανεξάρτητα από την ψήφο τους στις εκλογές και το δημοψήφισμα. Καλύπτει το χώρο και του κέντρου, από τις παρυφές της Αριστεράς μέχρι την παραδοσιακή δεξιά. Εκπροσωπεί τον κόσμο της δημιουργίας και της εργασίας. Νοιάζεται πρώτα από όλα για τους ανέργους και τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα. Για τους νέους και τους λιγότερο προνομιούχους. Η δική μας πολιτική πρόταση οδηγεί στην ανάπτυξη. Είναι αυτή που συμφέρει κυρίως «αυτούς που δεν έχουν», γιατί τους εξασφαλίζει προοπτική και τους δίνει πραγματική ελπίδα. Η Νέα Δημοκρατία εκπροσωπεί τη Νέα Ελλάδα της οριστικής εξόδου από τα μνημόνια και την κρίση. Την Ελλάδα της αξιοκρατίας, της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης.
Οι αναφορές σας στη «μεταρρύθμιση Γιαννίτση» ενείχε μόνον διάθεση για αυτοκριτική στα πεπραγμένα του παρελθόντος ή, όπως είπαν κάποιοι, και προθέσεις για άνοιγμα στο «εκσυγχρονιστικό» Κέντρο;
Τα λόγια μου δεν έχουν κομματική υστεροβουλία. Μιλώ τη γλώσσα της αλήθειας. Η αναφορά μου στην μεταρρύθμιση Γιαννίτση ήταν διττή. Από τη μια μεριά την παρουσίασα ως αναγκαία από την άλλη εγκάλεσα τους τότε κυβερνώντες (συμπεριλαμβανομένου του κ. Γιαννίτση) που δεν την υλοποίησαν, υποκύπτοντας στις πιέσεις του πολιτικού κόστους και του λαϊκισμού.
Οι αλλαγές που κάνατε μέχρι στιγμής στον κομματικό μηχανισμό παραπέμπουν περισσότερο σε άσκηση εσωτερικής ισορροπίας, που να ευχαριστεί όλα τα στελέχη, ακόμη και εκείνα που δεν σας στήριξαν, παρά σε ανατροπή. Γιατί;
Θα διαφωνήσω μαζί σας. Οι επιλογές είναι αξιοκρατικές. Και βέβαια τον πρώτο λόγο, όπως είχα δεσμευθεί, έχουν τα στελέχη της δικής μου γενιάς. Χαράζουμε νέα πορεία. Βαδίζουμε με νέα νοοτροπία. Και όλοι μας θα κριθούμε και θα αξιολογηθούμε από το αποτέλεσμα. Η κοινοβουλευτική ομάδα, τα στελέχη του κόμματος, έχουν μπροστά τους δύσκολες μάχες. Να είστε σίγουροι πάντως ότι δεν θα πλήξετε μαζί μου σ’ αυτόν τον τομέα..
Κάποιοι λένε ότι «φρενάρατε» επειδή οι μηχανισμοί είναι ισχυροί και δεν μπορείτε να συγκρουστείτε μαζί τους, ενώ άλλοι ισχυρίζονται ότι επιλέγετε τη βολική θεωρία του «ώριμου φρούτου» που θα σας φέρει στην εξουσία, λόγω της φθοράς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ. Τι από τα δύο ισχύει;
Ήμουν σαφής. Προχωράμε με γοργούς ρυθμούς σε όλα τα μέτωπα. Ποτέ δεν με εξέφρασε η θεωρία του ώριμου φρούτου. Όπως έχω πει επανειλημμένα, όπως αντιπολιτεύεσαι, έτσι θα κυβερνήσεις. Εμείς εργαζόμαστε σκληρά προκειμένου να είμαστε έτοιμοι πολύ σύντομα, όπως έχω δεσμευτεί, να αναλάβουμε τις ευθύνες της διακυβέρνησης της χώρας.
Θα μείνετε για πολύ ακόμη στη Συγγρού; Με τα οικονομικά σας τι θα κάνετε;
Ετοιμαζόμαστε να φύγουμε. Αξιολογούμε εναλλακτικές προτάσεις για τη μεταστέγαση του κόμματος. Αυτό που μπορώ να σας πω με σιγουριά είναι ότι το ενοίκιο που θα πληρώνουμε στα νέα μας γραφεία θα είναι λιγότερο από το 20% του τιμήματος που πληρώνουμε τώρα. Τα οικονομικά του κόμματος εξυγιαίνονται με γρήγορο ρυθμό. Το σύνολο της κρατικής επιχορήγησης θα διατίθεται για την κάλυψη των παλαιών χρεών και υποχρεώσεων της Νέας Δημοκρατίας. Θα στηριζόμαστε πια στη διαφανή οικονομική ενίσχυση του κόμματος από ιδιώτες στο πλαίσιο του νόμου.
Σε ποια φάση βρίσκετε το χρονοδιάγραμμα των 111 ημερών που, όπως λέγατε προεκλογικά, θα κάνει τη ΝΔ να είναι πανέτοιμη να κυβερνήσει την 1η Μαΐου;
Ετοιμαζόμαστε για το Συνέδριο του Κόμματος που θα εξαγγείλω στις επόμενες ημέρες. Θα είναι το πρώτο βήμα για τον εκσυγχρονισμό και τη διεύρυνση της Νέας Δημοκρατίας, στο δρόμο για τη δημιουργία της μεγάλης, προοδευτικής κεντροδεξιάς παράταξης.