Κάποιες σκέψεις για την ανάλυση του χθεσινού εκλογικού αποτελέσματος στην ΔΗΣΥΜ

Γράφει ο Γιάννης Αργυράκης

Πρώτα για την συμμετοχή.

Η εμπειρία σε εκλογές δύο γύρων όπως Αυτόδιοικητικές προεδρικές και εσωκομματικές, έχει δείξει ότι πάντοτε στον δεύτερο γύρω η συμμετοχή είναι μικρότερη. Το τελικό 26 ο/ο αποχή που σημειώθηκε λαμβάνοντας υπόψιν τα τραγικά συμβάντα με τις πλημμύρες της Δυτικής Αθήνας και τον βροχερό καιρό σε όλη την Ελλάδα δεν είναι υπερβολική. Επί πλέον η απογοήτευση σε αυτούς που περίμεναν υψηλότερα ποσοστά, από τους άλλους διεκδικητές του πρώτου γύρου και ιδιαίτερα από τους Καμίνη και Θεοδωράκη, τους κράτησε μακριά από τις κάλπες της χθεσινής Κυριακής.

Έτσι η αναμέτρηση Γεννηματά-Ανδρουλάκη φάνηκε να είναι περισσότερο υπόθεση του ΠΑΣΟΚ και των παραδοσιακών μηχανισμών του. Ήταν φυσικό επόμενο όπως απεδείχθη, το τελικό αποτέλεσμα να το διαμορφώσει ο συγκροτημένος και πολιτικοποιημένος χώρος του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ του οποίου οι ψηφοφόροι στο μεγαλύτερο μέρος τους έδωσαν την νίκη στην Φώφη Γεννηματά.

Το χθεσινό τελικό αποτέλεσμα για μια ακόμη φορά, έδειξε ότι η Κεντροαριστερά και ο χώρος του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, κυριαρχεί απέναντι στην εκσυγχρονιστική τάση και την λογική του καινοφανούς όρου του δημοκρατικού κέντρου όπως έγινε και το 2007.

Ποια είναι η προοπτική της ΔΗΣΥΜ μετά το χθεσινό αποτέλεσμα;

Έχει αποδειχθεί ιστορικά ότι η Δημοκρατική Παράταξη μεγαλούργησε όταν ήταν ενωμένη και πολυσυλλεκτική. Το ίδιο έγινε και μετά τις εσωκομματικές εκλογές του 2007 που μας οδήγησε στο 2009 και στην νίκη με το 44ο/ο. Αρκεί βέβαια να μην επαναληφθούν τα λάθη και τα άσχημα εσωκομματικάφαινόμεναυπονόμευσης, που εμφανίστηκανμετά την κυβερνητική περίοδο 2009-2011 με το μνημόνιο και τους αγανακτισμένους. Φαινόμενα που οδήγησαν στα γνωστά αποτελέσματα της εξανάγκασης σε παραίτηση, του εκλεγμένου πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, με επακόλουθα τις κυβερνήσεις συνεργασίας Παπαδήμου Σαμαρά, οπόταν αρχίζει και το εκλογικό φυλλορρόημα της παράταξης.

Τα παθήματα ας γίνουν μαθήματα.

Το διακύβευμασήμερα στην ΔΗΣΥΜ, μετά την εκλογή επικεφαλής της Γεννηματά, είναι να σχεδιάσουμε και να προτείνουμε στην κοινωνία, ένα προοδευτικό πρόγραμμα για την μεταμνημονιακή και μεταπελατειακήΕλλάδα.

Το μπορούμε.

Το οφείλουμε στην χώρα μας και στην ιστορία μας.


Ο Γιάννης Αργυράκης είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών