Κάτω από τη βάση βάζουν στην κυβέρνηση οι βιομήχανοι

viomixaniaΔεν εί­ναι ι­κα­νο­ποι­η­μέ­νοι με την οι­κο­νο­μι­κή πο­λι­τι­κή της κυ­βέρ­νη­σης. Μεί­ω­ση τζί­ρου, ε­ξα­γω­γών και α­ριθ­μού ερ­γα­ζο­μέ­νων προ­βλέ­πει για το 2014 ο Σύν­δε­σμος Βι­ο­μη­χα­νι­ών Βο­ρεί­ου Ελ­λά­δος (ΣΕ­ΒΕ) .

Αρ­νη­τι­κό πρό­ση­μο στην οι­κο­νο­μι­κή πο­λι­τι­κή που ε­φαρ­μό­ζει η κυ­βέρ­νη­ση βά­ζουν οι βο­ρει­ο­ελ­λα­δι­κές βι­ο­μη­χα­νί­ες. Πε­ραι­τέ­ρω μεί­ω­ση τζί­ρου, ε­ξα­γω­γών και α­ριθ­μού ερ­γα­ζο­μέ­νων για το 2014, σε σχέ­ση με πέ­ρυ­σι, βλέ­πουν μί­α στις δύ­ο βι­ο­μη­χα­νί­ες (πο­σο­στό 52%­), ε­νώ πά­νω α­πό έ­ξι στις δέ­κα (65%) δεν προ­τί­θεν­ται να κά­νουν ε­πεν­δύ­σεις στο ε­πό­με­νο χρο­νι­κό δι­ά­στη­μα.

Το 67% χα­ρα­κτη­ρί­ζει ως α­νε­πι­τυ­χή την γε­νι­κό­τε­ρη οι­κο­νο­μι­κή πο­λι­τι­κή της πα­ρελ­θού­σας δι­ε­τί­ας, έ­ναν­τι πο­σο­στού 16% που την α­ξι­ο­λο­γεί ως ε­πι­τυ­χη­μέ­νη και 16% που τη θε­ω­ρεί ι­κα­νο­ποι­η­τι­κή. Πε­ρί­που έ­ξι στους δέ­κα ε­κτι­μούν ό­τι η πο­λι­τι­κή της τε­λευ­ταί­ας δι­ε­τί­ας κι­νή­θη­κε σε λαν­θα­σμέ­νη κα­τεύ­θυν­ση.

Τα πα­ρα­πά­νω προ­κύ­πτουν α­πό έ­ρευ­να γνώ­μης για την α­πο­τύ­πω­ση των οι­κο­νο­μι­κών προ­ο­πτι­κών και του ε­πεν­δυ­τι­κού κλί­μα­τος στο βο­ρει­ο­ελ­λα­δι­κό τό­ξο, που δι­ε­ξή­γε ο Σύν­δε­σμος Βι­ο­μη­χα­νι­ών Βο­ρεί­ου Ελ­λά­δος (ΣΕ­ΒΕ) με­τα­ξύ των ε­πι­χει­ρή­σε­ων με­λών του, στις 18- 26 Αυ­γού­στου. Η έ­ρευ­να συμ­πε­ρι­λή­φθη­κε φέ­τος -για πρώ­τη φο­ρά- στο υ­πό­μνη­μα το ΣΒΒΕ, που ε­πι­δό­θη­κε στον πρω­θυ­πουρ­γό, Αν­τώ­νη Σα­μα­ρά, στη διά­ρκεια ση­με­ρι­νής συ­νάν­τη­σης στην Α­θή­να, ε­νό­ψει της 79ης Δι­ε­θνούς Έκ­θε­σης Θεσ­σα­λο­νί­κης.

Α­να­λυ­τι­κό­τε­ρα, ε­ρω­τη­θέν­τες αν α­να­μέ­νουν μεί­ω­ση ή αύ­ξη­ση των βα­σι­κών με­γε­θών τους σε σχέ­ση με το 2013, οι συμ­με­τέ­χον­τες στην έ­ρευ­να ε­πι­χει­ρη­μα­τί­ες, εκ­πρό­σω­ποι των με­γα­λύ­τε­ρων βι­ο­μη­χα­νι­ών της Βό­ρειας Ελ­λά­δας, α­πάν­τη­σαν σε πο­σο­στό 52% ό­τι α­να­μέ­νουν πτώ­ση τζί­ρου (κα­τά 12% μέ­σο ό­ρο) και συρ­ρί­κνω­ση ε­ξα­γω­γών (κα­τά 10%) και θέ­σε­ων ερ­γα­σί­ας (κα­τά 3%­). Αν­τί­θε­τη α­πάν­τη­ση έ­δω­σε το 14% των ε­ρω­τη­θέν­των, που ε­κτι­μούν ό­τι θα δουν αύ­ξη­ση και στα τρί­α με­γέ­θη φέ­τος. Δι­α­τή­ρη­ση με­γε­θών στα περ­σι­νά ε­πί­πε­δα α­να­μέ­νει το 34%.

Το ε­πό­με­νο ζή­τη­μα το ο­ποί­ο α­ξι­ο­λο­γή­θη­κε μέ­σω της έ­ρευ­νας γνώ­μης, ή­ταν αυ­τό του αν­τί­κτυ­που της δη­μο­σι­ο­νο­μι­κής πο­λι­τι­κής και προ­σαρ­μο­γής που α­κο­λου­θεί­ται τα τε­λευ­ταί­α χρό­νια στην οικονομία και στην α­νά­πτυ­ξη. Το 55% των ε­ρω­τη­θέν­των ε­κτί­μη­σε αυ­τό τον αν­τί­κτυ­πο ως αρ­νη­τι­κό, το 30% ως θε­τι­κό και το 15% ως ου­δέ­τε­ρο.

Πρώ­το στη “μαύ­ρη λί­στα” το φο­ρο­λο­γι­κό κα­θε­στώς

Κλη­θέν­τες να ι­ε­ραρ­χή­σουν τα δέ­κα βα­σι­κό­τε­ρα προ­βλή­μα­τα στην κα­θη­με­ρι­νή λει­τουρ­γί­α των ε­πι­χει­ρή­σε­ών τους, οι συμ­με­τέ­χον­τες στην έ­ρευ­να το­πο­θέ­τη­σαν στην πρώ­τη θέ­ση της «μαύ­ρης» λί­στας το φο­ρο­λο­γι­κό κα­θε­στώς, ε­νώ την πρώ­τη πεν­τά­δα συμ­πλη­ρώ­νουν η έλ­λει­ψη ρευ­στό­τη­τας, η α­δυ­να­μί­α συμ­ψη­φι­σμού ο­φει­λών κρά­τους και ε­πι­χει­ρή­σε­ων, το υ­ψη­λό κό­στος ε­νέρ­γειας και το υ­ψη­λό χρη­μα­το­οι­κο­νο­μι­κό κό­στος.

Τις υ­πό­λοι­πες θέ­σεις της δε­κά­δας κα­τα­λαμ­βά­νουν η μη ου­σι­α­στι­κή ά­σκη­ση ε­λέγ­χου στην α­γο­ρά, η γρα­φει­ο­κρα­τί­α των προ­γραμ­μά­των του Ε­ΣΠΑ, που -ό­πως υ­πο­στή­ρι­ξαν οι ε­ρω­τη­θέν­τες- α­πο­τρέ­πει ε­πεν­δύ­σεις, οι σχέ­σεις βι­ο­μη­χα­νί­ας-λι­α­νεμ­πο­ρί­ου, η μη θε­σμο­θέ­τη­ση της ε­ξω­δι­κα­στι­κής δι­ευ­θέ­τη­σης “κόκ­κι­νων” δα­νεί­ων και η μη ο­λο­κλή­ρω­ση βα­σι­κών υ­πο­δο­μών, με­τα­φο­ρι­κών και άλ­λων.

Πώς βαθ­μο­λο­γούν το κυ­βερ­νη­τι­κό έρ­γο

Οι ε­πι­χει­ρη­μα­τί­ες κλή­θη­καν α­κό­μη να βαθ­μο­λο­γή­σουν το κυ­βερ­νη­τι­κό έρ­γο σε τέσ­σε­ρα ε­πί­πε­δα, με ά­ρι­στα το δέ­κα και χα­μη­λό­τε­ρο βαθ­μό το έ­να. Και στους τέσ­σε­ρις το­μείς, η βαθ­μο­λο­γί­α που δό­θη­κε ή­ταν «κά­τω α­πό τη βά­ση». Οι το­μείς που βαθ­μο­λο­γή­θη­καν ή­ταν των ε­πεν­δύ­σε­ων, της ε­νί­σχυ­σης της α­πα­σχό­λη­σης, της στή­ρι­ξης της πε­ρι­φε­ρεια­κής α­νά­πτυ­ξης και της υ­πο­στή­ρι­ξης της βι­ο­μη­χα­νί­ας.

Σχο­λι­ά­ζον­τας τα ευ­ρή­μα­τα της έ­ρευ­νας, η δι­οί­κη­ση του ΣΒΒΕ ε­πι­ση­μαί­νει ό­τι το κύ­ριο μέ­σο προ­σέγ­γι­σης της πα­ρα­γω­γι­κής α­να­συγ­κρό­τη­σης της πε­ρι­φε­ρεια­κής βι­ο­μη­χα­νί­ας εί­ναι η βελ­τί­ω­ση της αν­τα­γω­νι­στι­κό­τη­τάς της. Κα­τά τον ΣΒΒΕ αυ­τή θα πρέ­πει να στη­ρί­ζε­ται στους α­κό­λου­θους έ­ξι πυ­λώ­νες: 1) ε­φαρ­μο­γή ο­λο­κλη­ρω­μέ­νης βι­ο­μη­χα­νι­κής στρα­τη­γι­κής και πο­λι­τι­κής, 2) λή­ψη κυ­βερ­νη­τι­κών α­πο­φά­σε­ων που αί­ρουν στρε­βλώ­σεις δε­κα­ε­τι­ών και ο­δη­γούν σε μεί­ω­ση κό­στους πα­ρα­γω­γής και λει­τουρ­γί­ας, 3)αλ­λα­γή φο­ρο­λο­γι­κής πο­λι­τι­κής με α­να­πτυ­ξια­κά και μό­νον κρι­τή­ρια, 4) α­νά­πτυ­ξη νέ­ων – και­νο­τό­μων προ­ϊ­όν­των και υ­πη­ρε­σι­ών υ­ψη­λής προ­στι­θέ­με­νης α­ξί­ας, που μπο­ρούν να υ­πο­στη­ρί­ξουν με α­ξι­ώ­σεις την ε­ξω­στρέ­φεια του εγ­χώ­ριου πα­ρα­γω­γι­κού συ­στή­μα­τος σε α­γο­ρές υ­ψη­λού ει­σο­δή­μα­τος, 5)ε­πα­νε­ξέ­τα­ση σε βά­θος του μον­τέ­λου δι­α­σύν­δε­σης του πρω­το­γε­νούς το­μέ­α της πα­ρα­γω­γής με την εγ­χώ­ρια με­τα­ποί­η­ση, για την τα­χύ­τε­ρη α­νά­τα­ξη της οι­κο­νο­μί­ας και τη α­πο­φυ­γή δυ­σά­ρε­στων κα­τα­στά­σε­ων τύ­που «εμ­πάρ­γκο α­πό τη Ρω­σί­α», και 6) ο­λο­κλή­ρω­ση των πά­σης φύ­σε­ως υ­πο­δο­μών (υ­λι­κών και ά­υ­λων) που σχε­τί­ζον­ται ευ­θέ­ως, και δι­ευ­κο­λύ­νουν τη λει­τουρ­γί­α της πα­ρα­γω­γι­κής βά­σης στο βο­ρει­ο­ελ­λα­δι­κό τό­ξο.

efsyn.gr