Με βασικά συνθήματα “το νομοσχέδιο δεν θα περάσει” , οι διαδηλωτές τόνισαν , “δεν θα επιτρέψουμε για κανένα λόγο και με κανένα πρόσχημα να μπει σε γύψο το δικαίωμά μας να διαδηλώνουμε κατά των αντιλαϊκών μέτρων”
Οι ομιλητές μεταξύ των άλλων σημείωσαν τα εξής:
“Μετά το χτύπημα του δικαιώματος στην απεργία, που ξεκίνησε με νόμο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση της ΝΔ δυναμώνει την καταστολή, φέρνοντας νομοσχέδιο ουσιαστικής απαγόρευσης των διαδηλώσεων και των συγκεντρώσεων.
Αυτό που δεν πέτυχαν καθ’ όλη τη διάρκεια της καραντίνας, ώστε να κλείσει το στόμα όλων των εργαζόμενων, επιδιώκουν να το κάνουν με έναν χουντικής έμπνευσης νόμο που προωθεί νέα μέτρα περιορισμού, καταστολής και διάλυσης ενός βασικού δημοκρατικού δικαιώματος, το οποίο ο λαός μας κατέκτησε με αιματηρούς αγώνες.
Το σύνολο των διατάξεων που περιέχονται στο νομοσχέδιο έρχεται να συμπληρώσει το κατασταλτικό οπλοστάσιο του κρατικού μηχανισμού. Το νομοσχέδιο επιδιώκει να συκοφαντήσει τους λαϊκούς αγώνες και να θέσει υπό απαγόρευση και περιορισμό κάθε κινητοποίηση, μέσα από διατάξεις-λάστιχο, που θα τις ερμηνεύουν οι αστυνομικές αρχές και οι άλλοι μηχανισμοί καταστολής. Έχει στόχο να χειραγωγήσει το μυαλό, εμφανίζοντας τη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις ως κάτι εν δυνάμει “εγκληματικό” και “επικίνδυνο”.
Το νομοσχέδιο έρχεται να επιβάλει τους όρους, τα μέρη και το περιεχόμενο που θα έχει μία διαδήλωση. Χώροι συγκέντρωσης δε μπορεί να είναι δημόσιες υπηρεσίες και υπουργεία. Επίσης μπορούν να γενικεύονται οι απαγορεύσεις όταν πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις χωρίς γνωστοποίηση στις αρχές ή αν δεν «συμμορφώνονται» οι διαδηλωτές στους περιορισμούς.
Εισάγει απαγορεύσεις με βάση το “σκοπό” της συγκέντρωσης, σε συνδυασμό με τον αριθμό των συγκεντρωμένων.Αναθέτει στην αστυνομία υπερεξουσίες και διευρύνει τον κατασταλτικό ρόλο του λιμενικού σώματος, καθώς νομιμοποιείται η χρησιμοποίησή του ενάντια στις εργατικές – λαϊκές κινητοποιήσεις. Το νομοσχέδιο ορίζει την αστυνομία ως ανώτατη αρχή καθώς της αναθέτει διευρυμένο και επιτελικό ρόλο. Θα μπορεί να καθορίζει τους περιορισμούς που πρέπει να επιβληθούν σε μια διαδήλωση, να έχει τη διακριτική ευχέρεια να αποφασίζει εκ των προτέρων αν θα επιτραπεί μια δημόσια συνάθροιση, αν αυτή είναι αυθόρμητη, ποιοι περιορισμοί θα επιβάλλονται.
Ανάγει σε ιδιώνυμο αδίκημα και θα «καταζητούνται» οι συμμετέχοντες σε «απαγορευμένη» συγκέντρωση – διαδήλωση.
Δίνεται η δυνατότητα στην αστυνομία να μπορεί να αποφασίζει την απαγόρευση μέχρι και στο παρά πέντε. Παράλληλα απαιτεί τα στοιχεία ταυτότητας του οργανωτή και πλήρες χρονοδιάγραμμα και τοπογραφικό για την έναρξη–λήξη και τη διαδρομή της συγκέντρωσης.
Δε θα περάσει η σιγή νεκροταφείου!
Είναι ανυπόστατο ψέμα ότι οι εργατικές-λαϊκές διαδηλώσεις ευθύνονται για το κλείσιμο των καταστημάτων όπως με ευκολία ακούγεται προκειμένου να δικαιολογηθεί αυτό το τερατούργημα. Κλειστά μαγαζιά άλλωστε υπάρχουν σε κάθε γειτονιά και σε κάθε πόλη της χώρας χωρίς να γίνονται διαδηλώσεις. Για τα λουκέτα των μαγαζιών και για τη μειωμένη αγοραστική δυνατότητα των εργαζομένων ευθύνεται η πολιτική που σαρώνει τους μισθούς και τις συλλογικές συμβάσεις, η ανεργία, οι ελαστικές σχέσεις και συνολικά το σύστημα της εκμετάλλευσης που κομμάτι του αποτελεί και αυτό το νομοσχέδιο που ενισχύει την καταστολή.
Οι αγώνες δε μπαίνουν στο γύψο!
Ξεκαθαρίζουμε στην κυβέρνηση και στις εργοδοτικές ενώσεις ότι οι εργάτες θα συνεχίσουν να διαδηλώνουν πιο μαζικά και αποφασιστικά. Είναι ο μόνος δρόμος για να υπερασπιστούμε τη ζωή τη δική μας και των οικογενειών μας απέναντι στη λυσσαλέα επίθεση που δεχόμαστε καθημερινά, για το δικαίωμα στην εργασία, στην αξιοπρέπεια, στο δικαίωμα για να ζούμε χωρίς τους εκμεταλλευτές που σκορπούν φτώχεια, δυστυχία, πολέμους.
Οι εμπνευστές αυτού του τερατουργήματος να γνωρίζουν πως το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα δεν πρόκειται να κάνει πίσω! Οι εργαζόμενοι θα κουρελιάσουν και αυτό το νομοσχέδιο, θα ματαιώσουν στην πράξη κάθε προσπάθεια που έχει στόχο να τους βάλει φίμωτρο, να μετατρέψουν τους εργασιακούς χώρους σε γκέτο και την αντίσταση σε ποινικό αδίκημα”.
“Η Κυβέρνηση επιδιώκει να ψηφίσει ένα νομοσχέδιο το οποίο ουσιαστικά απαγορεύει και καταργεί το θεμελιώδες δημοκρατικό δικαίωμα στη διαδήλωση. Πρόκειται για ένα νομοθέτημα χουντικής έμπνευσης που μας γυρίζει πίσω σε σκοτεινές εποχές διώξεων, πολιτικής και κοινωνικής φίμωσης. Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο προβλέπει:
– Υποχρεωτική λήψη άδειας από την αστυνομία για κάθε διαδήλωση και συγκέντρωση
– Ιδιώνυμο ποινικό αδίκημα η αυθόρμητη διαδήλωση
– Απόλυτη ελευθερία της αστυνομίας να διαλύει κατά το δοκούν κάθε συνάθροιση με τα πιο βίαια μέσα
– «Πρόσωπο- οργανωτής» συνάθροισης αστικά υπεύθυνο για κάθε φθορά ή καταστροφή
Οι σιδηρόφραχτες αυτές διατάξεις ισοδυναμούν με κατάργηση της ελευθερίας του συνέρχεσθαι, τις ελευθερίας έκφρασης κάθε λογής κοινωνικών αιτημάτων και διεκδικήσεων μέσα από διαδηλώσεις, συγκεντρώσεις, συναθροίσεις. Σημαίνει ότι στο εξής κάθε κυβέρνηση θα μπορεί να νομοθετεί οποιαδήποτε μέτρα, χωρίς να μπορεί να εκφραστεί η φωνή της κοινωνίας, χωρίς να λογαριάζει αντιδράσεις από το λαό.
Το δικαίωμα στη διαδήλωση είναι υπόθεση όλων μας. Πρέπει να υπάρξει η μέγιστη δυνατή συγκέντρωση δυνάμεων για να απαντήσουμε στην νέα κυβερνητική πρόκληση που έρχεται να πλήξει τα ήδη λαβωμένα λαϊκά και δημοκρατικά δικαιώματα. Είναι ιδιαίτερα κρίσιμο σωματεία, συνδικάτα, σύλλογοι και όλοι οι μαζικοί φορείς του οργανωμένου κινήματος να πάρουν θέση, να λάβουν αγωνιστικές αποφάσεις και να δώσουν ηχηρό μήνυμα ότι αυτή η απαγόρευση δεν θα περάσει.
Ο εκπρόσωπος του Αγροκτηνοτροφικού Συλλόγου Μεσσήνης σημείωσε:
“Η κυβέρνηση συνεχίζει να προκαλεί με την στάση της την μικρομεσαία αγροτιά, τα περισσότερα προϊόντα πωλούνται κάτω από το κόστος παραγωγής (πατάτα, λάδι, γάλα, καρπούζι κ.α.), ενώ την ίδια τύχη αναμένεται να έχουν και άλλα όπως η σταφίδα και το αμπέλι. Στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα προστίθεται και η απώλεια εισοδήματος από τις ζημιές λόγω καύσωνα ή χαλαζόπτωσης σε ορισμένες περιοχές στην ελιά και στην σταφίδα. Ενώ με ευκολία αποζημιώνονται και επιδοτούνται μεγαλοξενοδόχοι, εργολάβοι και βιομήχανοι, οι μικρομεσαίοι αγρότες παραμένουν αβοήθητοι.
Τώρα η κυβέρνηση προσπαθεί να φιμώσει την λαϊκή αντίδραση και διεκδίκηση με ένα αντιδραστικό νομοσχέδιο που θέλει να επιβάλλει να παίρνουμε άδεια από αυτόν που μας καταδίκασε σε αυτήν την κατάσταση για να διαμαρτυρηθούμε και να διαδηλώσουμε για ζωή με αξιοπρέπεια. Οι αγρότες γνωρίζουν απο καταστολή και αγροτοδικεία δεν τρομοκρατούνται γιατί γνωρίζουν επίσης ότι η δύναμη του λαού είναι ανυπέρβλητη και οι ανάγκες τα δικαιώματα μας δεν μπορούν να πάψουν με νόμο. Οι αγρότες έχουμε δείξει αυτή την δύναμη στον δρόμο με τα τρακτέρ μας, το οργανωμένο αγροτικό κίνημα θα τσακίσει το κατάπτυστο νομοσχέδιο, είναι νόμος που θα μείνει στα χαρτιά.”