Καταθέσεις 36 δισ. ευρώ έκαναν “φτερά”

trapezes1Απώλειες καταθέσεων που υπολογίζονται στα 8 – 9 δισ. ευρώ καταγράφουν μέχρι στιγμής οι τράπεζες τον Ιούνιο, βιώνοντας για δεύτερη φορά μετά το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου, έξαρση εκροών λόγω της έντασης της αβεβαιότητας.

Οι αυξημένες εκροές του Ιουνίου, έρχονται μετά από έναν “ήρεμο” Μάιο, όπου οι εκροές φαίνεται πως δεν ξεπέρασαν το 1,7 δισ. ευρώ. Τα επίσημα στοιχεία για τις εκροές του Μαΐου αναμένονται την ερχόμενη Δευτέρα. Σημειώνεται ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία για τον Απρίλιο, οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων διαμορφώνονταν στα 133,653 δισ. ευρώ.

Μέχρι στιγμής, ο μήνας με τις μεγαλύτερες εκροές ήταν ο Ιανουάριος, με τη μείωση των καταθέσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών να κινείται στα 12,243 δισ. ευρώ (στα 148,042 δισ. ευρώ από 160,285 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο 2014). Ακολούθησε ο Φεβρουάριος με εκροές ύψους 7,574 δισ. ευρώ (οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών υποχώρησαν στα 140,468 δισ. ευρώ), ο οποίος όμως φαίνεται ότι θα “ξεπεραστεί” σε εκροές από τον Ιούνιο. Τον Μάρτιο οι εκροές συγκρατήθηκαν στο 1,912 δισ. ευρώ (καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών στα 138,556 δισ. ευρώ) και τον Απρίλιο η στάθμη των καταθέσεων υποχώρησε περαιτέρω κατά 4,903 δισ. ευρώ (133,653 δισ. ευρώ).

Σημειώνεται ότι επισήμως οι εκροές καταθέσεων από τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά ανέρχονται ήδη σε 26,622 δισ. ευρώ στο πρώτο τετράμηνο του 2015 και όπως φαίνεται στο ποσό αυτό μπορεί να προστεθούν επιπλέον σχεδόν 10 δισ. ευρώ για το κλείσιμο του α΄ εξαμήνου. Πράγμα που σημαίνει ότι οι τρέχουσες καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών υπολογίζονται στην περιοχή των 124 δισ. ευρώ.

Το “αιμορραγικό σοκ” στις καταθέσεις αναγκάζει τις τράπεζες να βρίσκονται ολοένα και πιο εξαρτημένες από τον “ορό” του ELA, χωρίς στην πράξη να έχουν διασφαλίσει ότι θα αποφύγουν την επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων. Αυτό σημαίνει ότι μόνο η επιστροφή των καταθέσεων μπορεί να παράσχει στις τράπεζες ασφάλεια για τη ρευστότητα.

Και η επιστροφή αυτή, σύμφωνα με τους τραπεζίτες, μπορεί να ενθαρρυνθεί μόνο μετά την επίτευξη συμφωνίας της κυβέρνησης με τους δανειστές. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζιτών, η ομαλοποίηση του κλίματος μετά τη συμφωνία, θα μπορούσε να επαναφέρει στις τράπεζες μέχρι και το 80% των καταθέσεων που έχασαν, σε χρονικό ορίζοντα μέχρι το καλοκαίρι του 2016.

capital.gr