Καταργείται το «πορτοκαλί» βιβλίο καταχώρησης προσωπικού για 196.695 επιχειρήσεις

BROYTSISΚα­ταρ­γεί­ται με δι­ά­τα­ξη, έ­πει­τα α­πό 20 χρό­νια, το «πορ­το­κα­λί» βι­βλί­ο κα­τα­χώ­ρη­σης νε­ο­προσ­λαμ­βα­νό­με­νου προ­σω­πι­κού για 196.695 ε­πι­χει­ρή­σεις.

Ό­πως το­νί­ζε­ται σε α­να­κοί­νω­ση του υ­πουρ­γού Ερ­γα­σί­ας, «πλέ­ον, κα­νέ­νας ερ­γο­δό­της δεν χρει­ά­ζε­ται να τη­ρεί το συγ­κε­κρι­μέ­νο βι­βλί­ο που για χρό­νια α­πο­τέ­λε­σε αι­τί­α σο­βα­ρών δι­κα­στι­κών δι­ε­νέ­ξε­ων και τρι­βών με τις υ­πη­ρε­σί­ες του υ­πουρ­γεί­ου. Ό­λες τις πλη­ρο­φο­ρί­ες που χρει­ά­ζον­ται οι υ­πη­ρε­σί­ες μας για το δι­α­σταυ­ρω­τι­κό και ε­λεγ­κτι­κό έρ­γο τους πε­ρι­έ­χον­ται στην “Ερ­γά­νη”».

«Για άλ­λη μί­α φο­ρά προ­ω­θού­με δι­α­τά­ξεις με σα­φή στό­χευ­ση τη μεί­ω­ση των δι­οι­κη­τι­κών βα­ρών, την α­πλού­στευ­ση των δι­α­δι­κα­σι­ών και την ε­ξά­λει­ψη της γρα­φει­ο­κρα­τί­ας στις ε­πι­χει­ρή­σεις» δή­λω­σε ο Γιά­ννης Βρού­τσης, με α­φορ­μή την κα­τά­θε­ση τρο­πο­λο­γί­ας στη Βου­λή, σε νο­μο­σχέ­διο του υ­πουρ­γεί­ου Ε­σω­τε­ρι­κών.

Ε­πί­σης, με δι­ά­τα­ξη δί­νε­ται η δυ­να­τό­τη­τα στο προ­σω­πι­κό της Ει­δι­κής Υ­πη­ρε­σί­ας Ε­λέγ­χου Α­σφά­λι­σης (Ε.ΥΠ.Ε.Α), ε­λεγ­κτι­κού ορ­γά­νου του ΙΚΑ, να ε­λέγ­χει ό­χι μό­νο πε­ρι­πτώ­σεις α­να­σφά­λι­στης ερ­γα­σί­ας αλ­λά και α­δή­λω­της. Με τον τρό­πο αυ­τό, ό­πως ση­μει­ώ­νει ο υ­πουρ­γός Ερ­γα­σί­ας, «δι­ευ­ρύ­νου­με το πε­δί­ο των ε­λέγ­χων της ΕΥΠΕΑ στα πρό­τυ­πα του Σώ­μα­τος Ε­πι­θε­ώ­ρη­σης Ερ­γα­σί­ας (Σ.ΕΠ.Ε), ε­νι­σχύ­ου­με και ε­ναρ­μο­νί­ζου­με τους ε­λεγ­κτι­κούς μη­χα­νι­σμούς του υ­πουρ­γεί­ου Ερ­γα­σί­ας με σκο­πό τον κα­λύ­τε­ρο συν­το­νι­σμό και τη βελ­τί­ω­ση της α­πο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τας τους στον δια­ρκή α­γώ­να της πά­τα­ξης της πα­ρα­βα­τι­κό­τη­τας στην α­γο­ρά ερ­γα­σί­ας».

Ο υ­πουρ­γός Ερ­γα­σί­ας το­νί­ζει, ε­πί­σης, ό­τι «με το νέ­ο- σα­φώς ευ­νο­ϊ­κό­τε­ρο- θε­σμι­κό και ορ­γα­νω­τι­κό πε­ρι­βάλ­λον που έ­χει πλέ­ον δι­α­μορ­φω­θεί, κα­νέ­νας ερ­γο­δό­της δεν μπο­ρεί να ε­πι­κα­λεί­ται κα­μί­α δι­και­ο­λο­γί­α ώ­στε να προ­βαί­νει σε κα­τα­χρη­στι­κές συμ­πε­ρι­φο­ρές σε βά­ρος των ερ­γα­ζο­μέ­νων και των α­σφα­λι­στι­κών
τα­μεί­ων. Με­τά και τη γεν­ναί­α μεί­ω­ση του μη μι­σθο­λο­γι­κού κό­στους ερ­γα­σί­ας και την πε­ρι­κο­πή των α­σφα­λι­στι­κών ει­σφο­ρών κα­τά πέν­τε (5) πο­σο­στια­ίες μο­νά­δες στην ο­ποί­α, προ­σφά­τως, προ­βή­κα­με σαν υ­πουρ­γεί­ο, δεί­ξα­με έμ­πρα­κτα ό­τι στη­ρί­ζου­με την υ­γι­ή ε­πι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τα, τους συ­νε­πείς ε­πι­χει­ρη­μα­τί­ες και την νό­μι­μη και α­ξι­ο­πρε­πή ερ­γα­σί­α».

tanea.gr