Γ. Πατούλης: Η συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού στο Δημόσιο Διάλογο, με επίσημο και θεσμικό τρόπο, είναι αυτονόητη.
«Όσοι σκέφτηκαν να αποκλείσουν την Κ.Ε.Δ.Ε. από την Οργανωτική Επιτροπή Διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση , υπονομεύουν τη διαδικασία., η οποία θα πρέπει να διασφαλίζει ότι θα επιδιωχθεί η μέγιστη δυνατή συναίνεση και συνεργασία μεταξύ όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, προκειμένου το Νέο Σύνταγμα να αποτελέσει εγγύηση ότι τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα». Επισημαίνει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της η ΚΕΔΕ σχετικά με τον αποκλεισμό της από την Οργανωτική Επιτροπή Διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Το Σύνταγμα οφείλει να αποτυπώνει το συνολικό σχέδιο για τη χώρα. Να επιβεβαιώνει τις μεγάλες ιδεολογικές, πολιτικές και θεσμικές επιλογές, οι οποίες θα διαμορφώσουν τη φυσιογνωμία και την εξέλιξη της Πατρίδας και της κοινωνίας μας τα επόμενα χρόνια.
Η Αναθεώρηση του Συντάγματος είναι εθνική και όχι κομματική υπόθεση. Υπηρετεί το μακροπρόθεσμο συμφέρον της χώρας κι όχι μικροκομματικές σκοπιμότητες.
Στις διαδικασίες διαμόρφωσης και στο δημόσιο διάλογο για το Νέο Σύνταγμα της χώρας μας δεν μπορεί να απουσιάζει η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού , γιατί είναι ο θεσμός του Κράτους που βρίσκεται περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον κρατικό θεσμό εγγύτερα στον πολίτη και στην καθημερινότητά του.
Όσοι σκέφτηκαν να αποκλείσουν την Κ.Ε.Δ.Ε. από την Οργανωτική Επιτροπή Διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση , υπονομεύουν τη διαδικασία., η οποία θα πρέπει να διασφαλίζει ότι θα επιδιωχθεί η μέγιστη δυνατή συναίνεση και συνεργασία μεταξύ όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, προκειμένου το Νέο Σύνταγμα να αποτελέσει εγγύηση ότι τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα :
- θα είναι μια χώρα με ευρωπαϊκό προσανατολισμό
- θα προωθήσει και θα ολοκληρώσει τις αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που θα κατοχυρώσουν το χαρακτήρα ενός σύγχρονου Κράτους Δικαίου
- θα δίνει βάρος στην προστασία και ενίσχυση του Κοινωνικού Κράτους
- θα θέτει ένα ξεκάθαρο πλαίσιο στις σχέσεις Κράτους και Οικονομίας με κεντρικό σημείο την αγορά και τις λειτουργίες της, καθώς και την προώθηση της επιχειρηματικότητας, μέσα από ένα μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης που θα σέβεται το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των πολιτών
- θα αναδεικνύει τον ιδιαίτερο ρόλο της Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ Βαθμού, στο πλαίσιο της προωθούμενης διοικητικής μεταρρύθμισης της χώρας
- θα προωθήσει τον κοινοβουλευτικό εκσυγχρονισμό προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος,
- θα προστατεύει τα συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών, ατομικών και συλλογικών
Η αναθεώρηση του Συντάγματος θα πρέπει να διασφαλίσει ότι και τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα θα παραμείνει με βάση συνταγματικές της προδιαγραφές, μια σύγχρονη, δημοκρατική, δικαιοκρατούμενη κοινωνία. Θα εξακολουθήσει να διαθέτει ένα δημοκρατικό, αντιπροσωπευτικό, κοινοβουλευτικό πολίτευμα. Θα είναι ένα αποκεντρωμένο κράτος με ισχυρή και λειτουργική τοπική αυτοδιοίκηση . Με ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, και μια ανοικτή οικονομία της αγοράς που θα σέβεται τα όρια και τις λειτουργίες του κοινωνικού κράτους, θέτοντας ως προτεραιότητα την εξασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.
Με βάση τα παραπάνω, καλούμε τον κ. Πρωθυπουργό να διασφαλίσει ότι στη σύνθεση της Οργανωτικής Επιτροπής Διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση θα συμμετέχει και η Κ.Ε.Δ.Ε.