«Κληρώνει» για τις συντάξεις: στο Υπουργικό οι προτάσεις για το ασφαλιστικό!

Στο τραπέζι του Υπουργικού Συμβουλίου τίθεται τη Δευτέρα το πόρισμα της Επιτροπής για τις αλλαγές στις συντάξεις και ασφαλιστικό. Θα ακολουθήσει κοινωνικός διάλογος και το νομοσχέδιο αναμένεται να εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή έως τα μέσα Νοεμβρίου.

suntaksiodotikoTα βασικά σημεία του 30σέλιδου πορίσματος περιλαμβάνεται η θέσπιση εθνικής σύνταξης που θα συναπαρτίζεται από τη βασική σύνταξη και την ανταποδοτική, η ενοποίηση όλων των ασφαλιστικών ταμείων σε ένα, η ουσιαστική ενοποίηση του υπάρχοντος καθεστώτος κοινωνικής ασφάλισης με θέσπιση ενιαίων κανόνων για παλαιούς και νέους ασφαλισμένους, ο ανακαθορισμός των συντάξεων των ήδη συνταξιούχων και ο υπολογισμός των συντάξεων με την εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων.

Η δομή της νέας σύνταξης προτείνεται να βασίζεται σε δύο σκέλη: την ανταποδοτική, που θα βασίζεται στιςεισφορές του ασφαλισμένου, οι οποίες θα συσσωρεύονται εικονικά σε ατομικούς λογαριασμούς με βάση κανόνες νοητής κεφαλαιοποίησης (όσα δηλαδή πληρώνει ο ασφαλισμένος κατά τη διάρκεια του εργασιακού βίου του συν ένα επιτόκιο) και την εθνική – κοινωνική (σήμερα 360 ευρώ), που θα χορηγείται στα 67 με εισοδηματικά κριτήρια, δηλαδή θα συνυπολογίζονται εισοδήματα από ενοίκια, μερίσματα, επενδύσεις και καταθέσεις, κάτι που πρακτικά θα μειώνουν τη σύνταξη και ατομικά και οικογενειακά.

Το νέο σύστημα με τις ατομικές μερίδες θα εφαρμοστεί για τους πρωτοασφαλιζόμενους από την 1/1/2016, θα προβλέπει μειωμένους συντελεστές υπολογισμού των συντάξεων και θα οδηγεί σε χαμηλότερες συντάξεις. Μέχρις ότου ωριμάσει το νέο σύστημα και να μπορεί να αποδώσει την εξοικονόμηση που απαιτείται, θα υπάρξειμεταβατική περίοδος 5 – 10 χρόνων κατά την οποία θα εφαρμοστεί για τους παλαιότερους ασφαλισμένους ο τρόπος υπολογισμού που προέβλεπε ο νόμος Σιούφα, με χαμηλότερους όμως συντελεστές (από 70% ποσοστό αναπλήρωσης στην 35ετία, στο 55%).

Για την κάλυψη των ελλειμμάτων του ασφαλιστικού συστήματος προτείνεται η δημιουργία ενός αποθεματικού που θα υποστηρίξει το νέο σύστημα, κυρίως κατά τη μεταβατική περίοδο.

Τέλος, οι προτάσεις της Επιτροπής οδηγούν σε ενοποιήσεις Ταμείων. Συγκεκριμένα, επί τάπητος έχουν πέσει δύο ενδεχόμενα: ένα Ταμείο – μαμούθ για δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους, αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες, είτε τρία μεγάλα Ταμεία, (για τους εργαζομένους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, για τους ελεύθερους επαγγελματίες και για τους αγρότες).

star.gr