«Ο δρόμος είναι δύσκολος αλλά έχει προοπτική. Και τώρα είναι μια άχαρη περίοδος, που λαμβάνονται μέτρα χωρίς τα όποια θετικά αποτελέσματα να είναι φανερά. Δεν υπάρχει όμως άλλος τρόπος για την ανάκτηση της εθνικής μας κυριαρχίας, εάν δεν ρυθμίσουμε τις δανειακές μας υποχρεώσεις. Εάν δεν ανατάξουμε τη χώρα και δεν προτάξουμε την οικονομική της ανασυγκρότηση.» Τόνισε στην ομιλία της η βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτα Κοζομπόλη επί του σχεδίου νόμου «Μέτρα για την εφαρμογή της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».
Ακολουθεί η πλήρης ομιλία της κα. Κοζομπόλη στην Βουλή:
«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Η παρούσα κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί και ήδη διαχειρίζεται τη μεγαλύτερη οικονομική και όχι μόνο οικονομική αλλά και κοινωνική κρίση, που έχει βιώσει ποτέ το ελληνικό κράτος σε περίοδο ειρήνης. Μια κρίση, αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολουθήθηκε τα τελευταία 40 χρόνια από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Που οφείλεται κατά κύριο λόγο στο μεγάλο δανεισμό της χώρας, σε νόμισμα που η ίδια δεν είχε τη δυνατότητα να τυπώσει και οι εξασφαλίσεις αυτού του δανεισμού, με εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας.
Άρα, η όποια ανάκαμψη της χώρας περνάει μέσα από την ανάκτηση της εθνικής μας κυριαρχίας και την ανάπτυξη της οικονομίας. Και τα δύο είναι σήμερα ζητούμενα και περνούν μέσα από τις Συμπληγάδες μέτρων και ρυθμίσεων.
Στα πλαίσια αυτά κινείται η συμφωνία χρηματοδότησης της χώρας, που υπεγράφη με τους δανειστές τον Ιούλιο και έγινε νόμος του κράτους τον Αύγουστο. Εφαρμοστικός νόμος της συμφωνίας αυτής, είναι και το υπό ψήφιση Ν/Σ. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.
Το υπό ψήφιση Ν/Σ:
α) Επιτρέπει την άμεση χρηματοδότηση της χώρας.
β) Απομακρύνει, από τον ορατό ορίζοντα, την έξοδο της χώρας μας από το κοινό νόμισμα
γ) Συμβάλλει στη δημιουργία δημοσιονομικής σταθερότητας.
Πιο συγκεκριμένα με το υπό ψήφιση Ν/Σ:
1) το φορολογικό σύστημα γίνεται δικαιότερο: Χωρίς να επιβάλλονται νέοι φόροι, χωρίς οι φορολογικές διατάξεις του Ν/Σ να αποτελούν τη συνολική φορολογική μεταρρύθμιση που επεξεργάζεται και θα φέρει η κυβέρνηση, γίνεται εξορθολογισμός των προστίμων, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η εισπραξιμότητα και να παρέχεται η δυνατότητα σε μικρές επιχειρήσεις να λύσουν χρόνια προβλήματα. Ενισχύεται το θεσμικό πλαίσιο για τη φοροδιαφυγή και γίνεται αυστηρότερο, ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος. Απλοποιείται ο κώδικας φορολογικής διαδικασίας (δυνατότητα υποβολής εκπρόθεσμης ή τροποποιητικής δήλωσης κλπ)
2) μειώνεται η γραφειοκρατία με την απλοποίηση της διαδικασίας έγκρισης δημοσίων δαπανών, αφού καταργείται ο προληπτικός έλεγχος της δαπάνης, ενώ διατηρείται ο προσυμβατικός και ο κατασταλτικός έλεγχος.
3) Θεσπίζεται η ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων για την εκκαθάριση και πληρωμή δημοσίων δαπανών.
4) Προβλέπεται η συγκέντρωση των οικονομικών πόρων του δημοσίου με τη δημιουργία ενιαίου λογαριασμού του ελληνικού δημοσίου. Διάταξη που θα συμβάλει στην καλύτερη διαχείριση και αξιοποίηση των διαθεσίμων, χωρίς, μετά και από την αποδοχή τροποποίησης σχετικής από τον Υπουργό να θίγονται τα αυτοδιοικούμενα νομικά πρόσωπα.
5) Αναδιαρθρώνονται οι Αστικές Συγκοινωνίες Αθηνών, με σκοπό να γίνουν βιώσιμα και ελκυστικά τα δημόσια μέσα μεταφοράς, ώστε να γίνουν η πρώτη επιλογή μετακίνησης στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, συμβάλλοντας έτσι στην οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική ανάπτυξη της πρωτεύουσας.
6) Υπάρχουν θετικές διατάξεις για εξυγίανση του ΟΣΕ.
Τούτων δοθέντων, θεωρώ μεγάλη υποκρισία όλα όσα ακούστηκαν και ακούγονται σ’ αυτή την αίθουσα από την αντιπολίτευση. Μάλιστα από τα κόμματα εκείνα, που από τον Φεβρουάριο ήδη, καλούσαν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να υπογράψει ό,τι της παρουσίαζαν οι δανειστές.
Χύνοντας κάθε μέρα κροκοδείλια δάκρυα και ωρυόμενοι για την δήθεν ζημιά που υφίσταται η χώρα από την καθυστέρηση της υπογραφής της όποιας συμφωνίας. Από τα κόμματα που έκαναν συγκεντρώσεις και «διαδήλωναν», υπέρ της πρότασης Γιούνκερ πριν από το δημοψήφισμα, και που τώρα κόπτονται, γιατί δήθεν ο ΣΥΡΙΖΑ μετέτρεψε το «ΟΧΙ» του Ελληνικού λαού σε «ΝΑΙ»!! Από τα κόμματα που ψήφισαν τη σύμβαση χρηματοδότησης στις 14 Αυγούστου 2015, στην οποία περιέχονται όλα όσα προβλέπει το παρόν Ν/Σ.
Τι ακριβώς είχαν κατά νου οι ψηφίσαντες τη δανειακή συμφωνία; Να την λησμονήσουν αμέσως μετά τη χορήγηση του αιτούμενου δανείου; Η αλήθεια είναι, ότι έτσι λειτουργούσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και γι’ αυτό μας εγκαλούν σήμερα, γιατί εφαρμόζουμε τα συμφωνηθέντα. Μάλιστα πολλοί, με επιλεκτική μνήμη, μας κουνούν το δάχτυλο για το κίνδυνο παραγραφής των υποθέσεων της λίστας Λαγκάρντ!! Εκείνοι που επί 4 χρόνια είχαν κλεισμένη την εν λόγω λίστα στα συρτάρια ή έκαναν προσχηματικούς ελέγχους. Για να μην αναφερθώ στο χειρισμό άλλων λιστών και άλλων υποθέσεων διαφθοράς. Εκείνοι που οδήγησαν τη χώρα στην πτώχευση.
Το παρόν Ν/Σ ανοίγει το δρόμο για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων. Ώστε να ανοίξει και επίσημα η συζήτηση για την απομείωση του χρέους.
Ο δρόμος είναι δύσκολος αλλά έχει προοπτική. Και τώρα είναι μια άχαρη περίοδος, που λαμβάνονται μέτρα χωρίς τα όποια θετικά αποτελέσματα να είναι φανερά. Δεν υπάρχει όμως άλλος τρόπος για την ανάκτηση της εθνικής μας κυριαρχίας, εάν δεν ρυθμίσουμε τις δανειακές μας υποχρεώσεις. Εάν δεν ανατάξουμε τη χώρα και δεν προτάξουμε την οικονομική της ανασυγκρότηση.
Με την εξασφάλιση ΕΣΠΑ με καλύτερους όρους, με τα μέτωπα που έχουν ήδη ανοίξει κατά της διαφθοράς, τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα ακολουθήσουν για την ανάταξη του δημόσιου τομέα κλπ, θα φανεί, ότι εκτός από την εφαρμογή της συμφωνίας που αποτελεί μια συνεχή διαπραγμάτευση, το παράλληλο κυβερνητικό σχέδιο ξετυλίγεται. Για να μπορούμε να ελπίσουμε σε καλύτερες μέρες.»