Η εξέλιξη της πανδημίας αποτέλεσε το αντικείμενο συνάντησης του Σεβ. Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου, του Δήμαρχου Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλου και του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας Δημήτρη Τζωρτζίνη.
Σε δηλώσεις που ακολούθησαν της συνάντησης, κοινό ήταν το μήνυμα προς τους πολίτες, προκειμένου να μην υπάρξει εφησυχασμός, να εξακολουθήσει η πιστή τήρηση των υγειονομικών μέτρων και ο εμβολιασμός.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας ανέφερε: «Μέχρι σήμερα καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα σχετικό τείχος ανοσίας στο νομό και στην πόλη μας, τηρώντας κάποια μέτρα που είναι συγκεκριμένα, αυτά που έχουν υποδειχθεί από την επιτροπή των ειδικών και που είναι η χρήση της μάσκας, η τήρηση των αποστάσεων και η καθαριότητα των χεριών. Δυστυχώς τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζεται στην πόλη το έντονο φαινόμενο της χαλάρωσης σε σχέση με αυτά τα μέτρα κι αυτό δεν προοιωνίζει καλές εξελίξεις για το άμεσο μέλλον, λαμβανομένου υπόψη ότι θα αυξηθεί η είσοδος τουριστών -αναγκαίο- και άρα εμείς θα είμαστε λιγότερο προστατευμένοι έναντι αυτών των ιογενών παραγόντων που θα έρχονται στην πόλη. Και θα αναγκαστούν οι κρατούντες να μας οδηγήσουν σε μία ζώνη βαθιά κόκκινου, που δεν θα είναι καλό ούτε για την οικονομία της πόλεως, ούτε για την οικονομία των επιχειρήσεων, αλλά πάνω απ’ όλα δεν θα είναι καλό για την υγεία των κατοίκων και των επισκεπτών μας,
Σήμερα, εκφράζω την παράκληση. Μη χαλαρώνετε τα μέτρα υγιεινής. Κρατήστε τις μάσκες, πλένετε τα χέρια σας, κρατήστε τις αποστάσεις μεταξύ σας. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τη μη διάδοση του ιού και επιπλέον πρέπει όλοι να θωρακιστούμε με τον εμβολιασμό.
Τα ποσοστά του εμβολιασμού είναι παρά πολύ χαμηλά, αυτό σημαίνει ότι δεν δημιουργείται τείχος κοινωνικής ανοσίας, απέναντι στον ιό, διότι δεν αρκεί ένας να εμβολιαστεί, πρέπει όλοι να εμβολιαστούν για να μπορέσουν να αποκτήσουν την ασπίδα εκείνη που θα τους βοηθήσει να γίνουν λιγότερο ευάλωτοι απέναντι στον ιό».
Ακολούθως σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Καλαμάτας, μεταξύ άλλων, τόνισε: « Το Νοέμβριο του 2019 η παγκόσμια κοινότητα με αγωνία και ανησυχία παρακολουθούσε την εμφάνιση ενός ιού, του covid19. Ένας αόρατος εχθρός που ήρθε να αλλάξει τις ζωές και την καθημερινότητά μας. Η εξάπλωση του ιού μας έφερε πολλούς θανάτους και οικονομικές συνέπειες ακόμα απροσδιόριστες.
Το Φεβρουάριο του 2020 ο αόρατος εχθρός πέρασε τα σύνορα της πατρίδας μας. Η αντίδραση της Πολιτείας ήταν άμεση και αποτελεσματική. Το ίδιο άμεση και η κινητοποίηση των τοπικών κοινωνιών. Εμείς στο Δήμο Καλαμάτας κινηθήκαμε άμεσα. Λάβαμε πρωτοβουλίες, ενδεχομένως σε κάποιες περιπτώσεις σκληρές, κρίθηκαν όμως στην πορεία ότι ήταν σωστές.
Καταφέραμε πάρα πολλά πράγματα. Αυτούς τους 15 μήνες που πέρασαν έχουμε καταφέρει νίκες. Κι αυτές τις νίκες τις καταφέραμε διότι συνεργαστήκαμε. Με την Εκκλησία μας, με τις δομές Υγείας, με τους φορείς της περιοχής μας. Όλοι μαζί φέραμε αποτελέσματα. Αποτελέσματα που οφείλουμε να διαφυλάξουμε.
Να παραμείνουμε προσηλωμένοι στο στόχο μας που δεν είναι άλλος από την προάσπιση της δημόσιας υγείας από τον περιορισμό της διασποράς του ιού. Και αυτό θα το πετύχουμε εφόσον ακολουθούμε τις κατευθύνσεις των ειδικών. Πλένουμε τα χέρια μας, φοράμε τη μάσκα, κάνουμε γρήγορα τεστ, κάνουμε ότι πρέπει. Μόνο έτσι θα ξεπεράσουμε κι αυτή τη δυσκολία».
Εν συνέχεια ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στους εμβολιασμούς, που αποτελούν και το εισιτήριο για επιστροφή στην κανονικότητα, ενώ αναφορά υπήρξε και στην τουριστική περίοδο που άνοιξε και για την περιοχή μας, τονίζοντας ότι «στόχος είναι να παραμείνουμε ένας υγειονομικά ασφαλής προορισμός».
Τέλος, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας Δημήτρης Τζωρτζίνης, στο δικό του μήνυμα, κι αφού σημείωσε ότι η πρωτοβουλία του Μητροπολίτη είναι ιδιαίτερα σημαντική, ανέφερε: «Μέχρι τώρα έχουμε καταφέρει να είμαστε η πιο πράσινη περιοχή στην Ελλάδα. Είμαστε η περιοχή με τα λιγότερα κρούσματα, γιατί κάναμε ακριβώς αυτό: συνεργαστήκαμε, ακολουθήσαμε τις οδηγίες, τηρήσαμε τα μέτρα κι όλα πήγαν καλά. Οι υγειονομικοί δίνουν την ψυχή τους, τη ζωή τους και προσπαθούν να σώσουν τους συνανθρώπους μας. Ο Δήμος Καλαμάτας οργανώνει και προσπαθεί να είναι στο πλευρό μας, το ίδιο και η Εκκλησία που είναι δίπλα μας από την πρώτη στιγμή.
Η Καλαμάτα είναι προορισμός, είναι τουριστικό κέντρο. Θα έρθουν ξένοι, θα μετακινηθεί πληθυσμός. Αυτή είναι η ανησυχία, καθώς η μετακίνηση του πληθυσμού θα φέρει νέα κρούσματα στην περιοχή μας. Να ξέρετε, το τέταρτο κύμα δεν είναι κάτι που είναι επιστημονική φαντασία. Υπάρχει μπροστά μας. Δεν ξέρουμε το πότε και το που θα χτυπήσει. Άρα εμείς εδώ, που είμαστε προορισμός θα πρέπει να έχουμε οργανωθεί έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι».
Κλείνοντας ο κ. Τζωρτζίνης σημείωσε: «Τηρούμε τα μέτρα. Αυτή η πανδημία δεν κάνει διακρίσεις», ενώ συμπλήρωσε ότι «Θα πρέπει να εμβολιαστούμε άφοβα, καθώς είναι η μόνη διέξοδος από την κρίση».