Κορονοϊός: «Θα φτάσουμε στα 700 κρούσματα την ημέρα»» προβλέπει καθηγητής του ΑΠΘ

Θεαματική αύξηση των κρουσμάτων από το τέλος Οκτωβρίου προβλέπει το μαθηματικό μοντέλο του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, ο οποίος ζητά ενεργά μέτρα προστασίας, όπως να τοποθετηθούν σε νοσοκομεία, γηροκομεία κ.ά συσκευές απολύμανσης του αέρα.

Τη λήψη ενεργών μέτρων προστασίας του πληθυσμού έναντι του κορονοϊού ενόψει του χειμώνα ζητά ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Μιλώντας στο Sputnik, o κ. Σαρηγιάννης που εδώ και μήνες «τρέχει» έναν αλγόριθμο πρόγνωσης της πορείας των κρουσμάτων στη χώρα μας, επισημαίνει ότι ο καιρός επηρεάζει την πορεία της πανδημίας και για αυτό το καλοκαίρι, παρά τη χαλάρωση και τον τουρισμό, οι αριθμοί των κρουσμάτων κινήθηκαν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα.

Ο κ. Σαρηγιάννης θεωρεί ότι τον χειμώνα με το κρύο θα αυξηθούν τα κρούσματα φτάνοντας και τα 700 την ημέρα, όπως δείχνει το μαθηματικό μοντέλο που χρησιμοποιεί, κι ότι θα πρέπει να παρθούν επιπλέον μέτρα σε χώρους όπως είναι τα σχολεία, τα νοσοκομεία, τα γηροκομεία κ.λπ.

«Ξέραμε ότι στις 25, 26 Αυγούστου θα είχαμε αυτή τη μείωση που είδαμε. Ουσιαστικά δεν είναι μείωση αλλά ταλάντωση ανάμεσα στο 150 και 200 κρούσματα την ημέρα. Αυτό περιμένουμε να συνεχιστεί μέχρι τις 22 Οκτωβρίου, να έχει αυτή την ταλάντωση. Αν τώρα ανοίξουν τα σχολεία στις 7 ή στις 14 Σεπτεμβρίου, θα κάνει μικρή διαφορά. Δηλαδή αν τα σχολεία ανοίξουν στις 7 Σεπτεμβρίου, θα περάσουμε λίγο τα 200 κρούσματα, αν ανοίξουν στις 14 Σεπτεμβρίου, θα είμαστε μέσα σε αυτή την κατηγορία τιμών – 200 κρούσματα για ένα χρονικό διάστημα» τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του μαθηματικού μοντέλου, η αύξηση των κρουσμάτων δεν θα αργήσει να έρθει, ενώ η κάθετη αύξηση, όπως αναφέρει ο καθηγητής, θα σημειωθεί από τα τέλη Οκτωβρίου, με αποτέλεσμα στο τέλος Νοεμβρίου να φτάσουμε τα 700 κρούσματα την ημέρα.

«Όμως ουσιαστικά από τα μέσα Οκτωβρίου, δεδομένου ότι θα ανοίξουν τα σχολεία, θα αρχίσουμε να ξεπερνάμε τα 200 κρούσματα και θα είμαστε στα 220, 230, 250 κρούσματα. Κάποια στιγμή από τις 22 Οκτωβρίου περίπου θα αρχίσουμε να έχουμε μια άνοδο πολύ σημαντική, δηλαδή πιο κάθετη και θα φτάσουμε στα 300-360 στο τέλος του Οκτωβρίου και θα ανεβαίνει, και θα φτάσουμε στα περίπου 700 κρούσματα στο τέλος Νοεμβρίου» επισήμανε ο κ. Σαρηγιάννης.

Ο καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ επισημαίνει ότι παρά τις διάφορες απόψεις, ο καιρός επηρεάζει σημαντικά την πορεία του ιού, τονίζοντας ότι το ελληνικό καλοκαίρι επιβράδυνε τον ιό και η όποια αύξηση σημειώθηκε, όπως λέει, εξαιτίας της μεγάλης χαλάρωσης των πολιτών αλλά και της εισόδου των τουριστών. Αντίθετα τον χειμώνα οι συνθήκες, όπως λέει, θα ευνοήσουν τη μετάδοση του κορονοϊού τονίζοντας ότι στο μοντέλο που «τρέχει», έχουν ληφθεί υπόψη οι προηγούμενες τέσσερις χρονιές όσον αφορά το κρύο, τη διαφάνεια και την υγρασία.

«Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι ότι ο καιρός επηρεάζει. Είναι λάθος να λέμε ότι ο καιρός δεν επηρεάζει. Επηρεάζει και προς τη μία και προς την άλλη κατεύθυνση. Μάλιστα ένας λόγος που βλέπουμε αυτή τη στιγμή την πτώση που είδαμε μια δυο ημέρες που μπορεί να συνεχιστεί λίγο παραπάνω, οφείλεται στο γεγονός ότι είχαμε πολύ ζεστό καιρό και με αρκετή υγρασία 10-15 ημέρες πριν. Όταν θα γίνει πιο κρύος ο καιρός, τότε θα είναι χειρότερα τα πράγματα. Γι’ αυτό με το επικαιροποιημένο μοντέλο αυτή τη στιγμή βλέπουμε ότι θα έχουμε την αύξηση από το τέλος του Οκτωβρίου, καθ’ όλη τη διάρκεια του Νοεμβρίου και μετά θα συνεχίσει να αυξάνεται» επισήμανε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σαρηγιάννης τονίζει ότι πρέπει να αξιοποιηθεί ο Σεπτέμβριος που ακόμα τα κρούσματα είναι σχετικά χαμηλά προκειμένου να θωρακιστούμε έναντι του νέου κύματος που θα έρθει και προτείνει ενεργά μέτρα προστασίας όπως την τοποθέτηση συσκευών απολύμανσης του αέρα σε σημαντικούς χώρους όπως νηπιαγωγεία, νοσοκομεία, γηροκομεία κ.ά.

«Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το διάστημα, δηλαδή όλο τον Σεπτέμβριο για να προετοιμαστούμε ως κοινωνία και ως χώρα. Για παράδειγμα, να βάλουμε συσκευές απολύμανσης του αέρα σε εσωτερικούς χώρους που είναι υγειονομικού ενδιαφέροντος με μεγάλη πιθανότητα να υπάρχει πολύς κόσμος -σε ένα νηπιαγωγείο ή σε γηροκομείο, σε ένα νοσοκομείο-, για να μειωθεί το ιικό φορτίο. Υπάρχει χώρος και χρόνος για να πάρουμε ενεργά μέτρα προστασίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

πηγή: sputniknews.gr