Στη σκιά της επέλασης της «ύπουλης» παραλλαγής Όμικρον, και ειδικά της αύξησης των κρουσμάτων στο λεκανοπέδιο της Αττικής, η κυβέρνηση έκανε δεκτή την εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για επιβολή νέων μέτρων κατά του κορονοϊού.
Όπως είχε προαναγγείλει άλλωστε ο πρωθυπουργός κατά την τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στις αρχές της εβδομάδας, η χώρα υψώνει διπλή «ασπίδα» προστασίας στη διασπορά της πανδημίας.
Αρχικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ανακοινώσει τη δωρεάν διάθεση δύο self test σε όλους τους πολίτες, σημειώνοντας ότι απέρριψε τις εισηγήσεις για υποχρεωτικά rapid test καθώς ένα τέτοιο μέτρο και θα ήταν άδικο για τους εμβολιασμένους και τελικά θα ήταν πολύ δύσκολο στην εφαρμογή του.
Η δεύτερη φάση άμυνας, όπως είχε υποστηρίξει, αφορά τις πρώτες εβδομάδες του 2022, τονίζοντας ότι ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας η κυβέρνηση έχει στη διάθεσή της ένα εύρος επιλογών, όπως η επέκταση της τηλεργασίας, οι ρυθμίσεις ωραρίων στην εστίαση και την διασκέδαση. «Όχι, πάντως, αναστολή της λειτουργίας των σχολείων. Όλα όμως, το τονίζω αυτό, θα κριθούν από τα δεδομένα. Καμία απόφαση δεν έχει ακόμα ληφθεί» είχε υπογραμμίσει, προετοιμάζοντας ουσιαστικά το έδαφος για τις σημερινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης.
Η κορύφωση της Όμικρον τρομάζει τους ειδικούς
Τα νέα μέτρα τα οποία τίθενται άμεσα σε ισχύ, με άγνωστο μέχρι στιγμής χρονικό ορίζοντα, έρχονται μετά τις εκκλήσεις ειδικών οι οποίοι εκφράζουν ανοιχτά την ανησυχία τους για τη διασπορά της «Όμικρον». Μπορεί, σε αυτό το στάδιο, να υπάρχουν ενδείξεις ότι η νέα παραλλαγή είναι ηπιότερη σε σχέση με προηγούμενες μεταλλάξεις, ωστόσο -λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητας- ο αριθμός και μόνο των κρουσμάτων που θα προκαλέσει μπορεί να οδηγήσει στην πλήρη κατάρρευση των νοσοκομείων.
Οι επιστήμονες προσπαθούν με μαθηματικά μοντέλα να εκτιμήσουν το εύρος της διασποράς της, με την οποία θα έρθουμε αντιμέτωποι το επόμενο διάστημα, αναμένοντας κορύφωση από τις πρώτες κιόλας μέρες του Ιανουαρίου.
Ενδεικτικά, ο Δόκτωρ Μοριακής Βιολογίας, Γιάννης Πρασσάς, από το Τορόντο -όπου μέσα σε μόλις 3 εβδομάδες η Όμικρον κυριάρχησε- αποκάλυψε προ ημερών με ποιο τρόπο θα εξαπλωθεί η νέα παραλλαγή και στη χώρα μας.
«Είναι τέτοια τα χαρακτηριστικά του ιού και τέτοιες οι ομοιότητες της ανοσίας που έχουν οι χώρες στη Δύση, που είναι αρκετά πιθανό να δούμε και στην Ελλάδα αυτό που βλέπουμε και στις άλλες χώρες. Δηλαδή είτε θα’ ναι ο χρόνος διπλασιασμού 2,9 μέρες, είτε 3,5, είτε 4,5 μέρες, δεν θα έχει τόση σημασία γιατί σε μια επιθετική φύση, αυτό θα σημαίνει ότι θα ζήσουμε πολύ μεγάλο κύμα μολύνσεων».
Με βάση αυτή την παραδοχή -να διπλασιάζονται τα κρούσματα ανά 3 ημέρες- που είναι ένα πολύ πιο αισιόδοξο σενάριο από αυτό που συμβαίνει στην Αγγλία, αν προβλέψουμε την εξάπλωση της Όμικρον στη χώρα μας, το μοντέλο μας οδηγεί στο εξής:
Στις 20 Δεκεμβρίου καταγράφηκαν 26 κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον. Στις 26 Δεκεμβρίου θα έχουν ανέλθει σε 104, Πρωτοχρονιά θα είναι 416, 7 Ιανουαρίου θα φτάσουν τα 1664 και στις 13/1 θα έχουν εκτιναχθεί σε 6.656. Αυτά είναι τα κρούσματα που θα καταγράφει ο ΕΟΔΥ.
Πακέτο μέτρων σε δύο φάσεις
Με τα σενάρια, λοιπόν, αυτά να τρομάζουν κυβέρνηση και ειδικούς -οι οποίοι «ξορκίζουν» το ολικό lockdown- ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ανακοίνωσαν νέο πλαίσιο μέτρων το οποίο θα εφαρμοστεί σε δύο φάσεις.
Το πρώτο τίθεται σε ισχύ από την Παρασκευή 24ης Δεκεμβρίου έως και τις 2 Ιανουαρίου.
Το δεύτερο θα τεθεί σε ισχύ από τα ξημερώματα της 3ης Ιανουαρίου 2022 και μετά, κατόπιν εισήγησης της επιστημονικής επιτροπής, που θα επαναξιολογήσει τα δεδομένα σε συνεδρίασή της, την Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου.
Ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι η Όμικρον βρίσκεται και στη χώρα μας, και μάλιστα τις τελευταίες δύο ημέρες υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων, γεγονός που διερευνάται αν οφείλεται στον μεγάλο συγχρωτισμό που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες λόγω των εορτών.
Η Όμικρον έχει πολύ υψηλή μεταδοτικότητα, αυτό είναι το μόνο σίγουρο, είπε ο υπουργός Υγείας και τόνισε ότι όσον αφορά την νοσηρότητα και τη βαρύτητα της νόσησης που μπορεί να κάνει, είναι κάτι το οποίο θα γνωρίζουμε μέσα στις επόμενες 10 με 15 ημέρες.
Τα μέτρα από την Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου
- Η μάσκα γίνεται υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Το μέτρο αφορά και τους κλειστούς χώρους όπως γυμναστήρια, εστιατόρια και εκκλησίες (κατά την είσοδο και όπου αλλού είναι εφικτό).
- Στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τα σούπερ μάρκετ, καθίσταται υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας ή η μάσκα υψηλής προστασίας (KN-95)
- Ακυρώνονται όλες οι δημόσιες ψυχαγωγικές εορταστικές εκδηλώσεις των Χριστουγέννων και των εορτών που είχαν προγραμματίσει η Δήμοι.
- Ισχυρή σύσταση για τεστ στους ταξιδιώτες που εισέρχονται στη χώρα κατά τη 2η και την 4η μέρα μετά την άφιξή τους, καθώς έχει διαπιστωθεί πως εμφανίζουν συμπτώματα μετά την είσοδό τους και με αυτόν τον τρόπο θα υπάρξει αντιμετώπιση της διασποράς.
- Ισχυρή σύσταση για self test όσο δυνατόν περισσότερο είναι δυνατόν πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση. Ειδικά οι νεότεροι, όπως είπε ο κ. Πλεύρης, θα πρέπει να προσέξουν τις επαφές τους με ευπαθή άτομα και ηλικιωμένους τις επόμενες μέρες από την έξοδο τους.
Τα μέτρα από την Δευτέρα 3 Ιανουαρίου
Τα μέτρα που θα ισχύσουν από τις 3 Ιανουαρίου και μετά θα εστιάζουν κυρίως στη διασκέδαση -η επιτροπή εξετάζει διάφορα σενάρια για το ωράριο- τις αθλητικές εκδηλώσεις, το σκέλος της τηλεργασίας και δραστηριότητες που δεν είναι ανάγκες.
Ο υπουργός Υγείας εξήγησε ότι δεν θα υπάρξουν περιοριστικά μέτρα τύπου lockdown και διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει αναγκαιότητα επαναφοράς του SMS.
Επίσης, τόνισε ότι τα μέτρα δεν θα αφορούν στα σχολεία τα οποία, όπως είπε, θα ανοίξουν κανονικά, αλλά μόνο την ψυχαγωγία, τη διασκέδαση και την τηλεργασία.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr, κάποια σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι των ειδικών προβλέπουν:
- Κλείσιμο των νυχτεριών κέντρων
- Τα μπαρ και η εστίαση να κλείνουν στις 23:00 ή στις 00:00
- Αύξηση της τηλεργασίας ως 50%.
- Χωρίς την παρουσία θεατών η διεξαγωγή αθλητικών αγώνων ή με πληρότητα 10%
- «Μαχαίρι» στις σχολικές εκδρομές και αυστηροποίηση του πρωτοκόλλου για κλείσιμο ενός τμήματος σε περίπτωση εμφάνισης κρουσμάτων.
Σε κάθε περίπτωση, όπως διαμήνυσε ο υπουργός Υγείας, οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν στις 27 Δεκεμβρίου, όταν και θα συνεδριάσει η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων για να αναλύσει τα δεδομένα. Δεν απέκλεισε, δε, την πιθανότητα οι επόμενοι περιορισμοί να τεθούν σε εφαρμογή και πριν από τις 3 Ιανουαρίου.