Ένα ακόμη «μαύρο» ρεκόρ καταγράφει η Ελλάδα σε αυτό το δεύτερο και σφοδρότερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς ανακοινώθηκαν 71 θάνατοι σε μια ημέρα, την ώρα που συνεχίζουν να αυξάνονται οι διασωληνωμένοι.
Η στιγμιαία ανακούφιση πως τα νέα κρούσματα περιορίστηκαν, αφού σήμερα για πρώτη μέρα μετά από καιρό καταγράφτηκαν 1.698 μολύνσεις, έδωσε τη θέση της στην ανησυχία. Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τον κορωνοϊό την Κυριακή κατέγραφε 71 θανάτους και 392 διασωληνωμένους.
Σημαντική αύξηση διασωληνωμένων και θανόντων από τον κορωνοϊό
Σε μία εβδομάδα, οι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ στη χώρα μας αυξήθηκαν σε ποσοστό περίπου 72%, καθώς 164 βαριά ασθενείς με κορωνοϊό διασωληνώθηκαν τις τελευταίες επτά ημέρες. Ο αριθμός των διασωληνωμένων ξεπερνά καθημερινά το προηγούμενο ρεκόρ, αγγίζοντας πλέον τους 400 βαριά ασθενείς Covid.
Αντίστοιχα, ο αριθμός των θανάτων εκτοξεύτηκε, σε διπλάσιους αριθμούς σήμερα, καθώς μέσα στην εβδομάδα ο μέσος όρος θνητότητας ήταν τα 39 άτομα την ημέρα. Ήδη από το μεσημέρι της Κυριακής, ο αριθμός των ασθενών που έχασαν τη ζωή τους υπερέβαινε τους 40.
«Σημαντική είναι και η αύξηση των ανθρώπων που χάθηκαν αυτή την εβδομάδα […] με έναν μέσο όρο για τις 7 ημέρες στα 39 άτομα την ημέρα», δήλωνε την Παρασκευή για τον αριθμό των θανόντων η παιδίατρος -λοιμωξιολόγος, Βάνα Παπαευαγγέλου.
«Όμως η αύξηση των νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ και των θανάτων είναι ανάλογη με την αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας. Δεν παρατηρείται δηλαδή καμία αυξημένη θνητότητα», σημείωνε τότε το μέλος της Επιτροπής Επιστημόνων.
Γιατί ο αριθμός των διασωληνωμένων θα παραμείνει υψηλός
Στην ενημέρωση της Παρασκευής, η κα. Παπαευαγγέλου είχε περιγράψει πως το lockdown θα φέρει γρήγορα αποτελέσματα στο θέμα της διάδοσης του ιού, δηλαδή θα παρατηρηθεί μείωση νέων κρουσμάτων κορωνοϊού. Ο αριθμός των διασωληνωμένων, αλλά και των θανάτων ωστόσο από την ασθένεια θα παραμείνει ψηλός για περισσότερο χρονικό διάστημα.
Η παιδίατρος-λοιμωξιολόγος σημείωσε συγκεκριμένα πως οι συνάνθρωποί μας που χάνουν τη ζωή τους σήμερα, πιθανότατα μολύνθηκαν πριν από έναν μήνα. Όπως είπε, έχουμε κατά μέσο όρο 350 νοσηλείες την ημέρα, ενώ η διάρκεια νοσηλείας είναι μακρά και ο χρόνος παραμονής στις ΜΕΘ υπολογίζεται σε 11 μέρες. Χρειάζονται δηλαδή, 15 με 20 μέρες από την εφαρμογή του Lockdown προκειμένου να υπάρξει μείωση στον αριθμό θανάτων.
Ο κορωνοϊός πλήττει τον ιατρικό κλάδο
Νωρίτερα έγινε γνωστό πως ιατρός πνευμονολόγος έχασε τη μάχη με τον κορωνοϊό, αφήνοντας την τελευταία του πνοή από τη νόσο στο νοσοκομείο «Αττικόν». Ο εκλιπών ήταν μόλις 42 ετών, πνευμονολόγος στον Πειραιά και πατέρας τριών παιδιών. Σύμφωνα με πληροφορίες δε, έπασχε από υποκείμενα νοσήματα.
Την Παρασκευή, απεβίωσε ο γιατρός του κοινοβουλίου που νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα στην εντατική του νοσοκομείου Σωτηρία «χτυπημένος» από κορωνοϊό και έχοντας υποκείμενο νόσημα.
Ο 52χρονος γιατρός παρείχε επί χρόνια τις ιατρικές υπηρεσίες στη Βουλή και ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στους βουλευτές, εργαζόμενους και δημοσιογράφους. Πρόκειται για δύο διαδοχικούς θανάτους ανθρώπων στον ιατρικό κλάδο από τον κορωνοϊό τα τελευταία εικοσιτετράωρα.
Πηγή: iefimerida.gr