Κούλογλου στους ΝΥΤ: Πραξικόπημα για να ανατρέψουν τον Τσίπρα

kouloglouΣτις απόπειρες ανατροπής της ελληνικής κυβέρνησης αναφέρονται σε εκτενές ρεπορτάζ τους οι New York Times (NYT). Στην εφημερίδα μιλάει και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου, ο οποίος διατυπώνει την άποψη ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πραξικόπημα προκειμένου να ανατραπεί ο Αλέξης Τσίπρας.

Ορισμένοι ηγέτες της αντιπολίτευσης έχουν ταξιδέψει στις Βρυξέλλες κατά τις τελευταίες εβδομάδες για να συναντηθεί με Ευρωπαίους αξιωματούχους, γεγονός που ωθεί πολλούς υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ να παραπονεθούν ότι στον Αλέξη Τσίπρα δεν δόθηκε η ευκαιρία να κυβερνήσει, γράφει η αμερικάνικη εφημερίδα. «Αυτό ήταν ένα σιωπηλό πραξικόπημα», δηλώνει ο Στέλιος Κούλογλου. « Η ιδέα ήταν εξαρχής να ανατρέψουν τον Τσίπρα και να τον αντικαταστήσουν με κάποιον, ο οποίος θα κάνει ότι του λένε», συμπληρώνει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ».

Οι ΝΥΤ γράφουν ότι η άποψη του Στέλιου Κούλογλου είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα ήταν καλύτερο να παραιτηθεί αν το δημοψήφισμα έχει ως αποτέλεσμα το «ναι», και βλέπει πως αν υπερισχύσει το «όχι» οι Ευρωπαίοι θα αυξήσουν την πίεση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα ώστε να τον αναγκάσουν να φύγει.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα ο Αλέξης Τσίπρας προκήρυξε ένα δημοψήφισμα για το αν θα υπογράψει ή όχι την συμφωνία που του πρότειναν οι θεσμοί, με εκείνους να μετατρέπουν το δίλημμα σε ευρώ ή δραχμή. Αυτό που πραγματικά συμβαίνει όμως είναι μία τεράστια καμπάνια για να τον διώξουν από την εξουσία, η οποία διεξάγεται τόσο από Ευρωπαίους ηγέτες όσο και από πολιτικούς του αντιπάλους εντός Ελλάδας σημειώνουν οι ΝΥΤ.

Όπως τονίζει το άρθρο, η διπλωματική παράδοση ορίζει ότι οι διεθνείς θεσμοί οφείλουν να μην επεμβαίνουν σε εσωτερικά ζητήματα χωρών, αλλά στην περίπτωση του ελληνικού δημοψηφίσματος η Ευρώπη έχει ανοιχτά δηλώσει το αποτέλεσμα που θέλει κάνοντας λόγο ακόμα και για νέα κυβέρνηση, έχοντας βρει τον Αλέξη Τσίπρα ως έναν ηγέτη που είναι δύσκολο κανείς να τον χειραγωγήσει.

Η εφημερίδα αναφέρεται συγκεκριμένα στην καμπάνια του Μάρτιν Σουλτς υπέρ του «ναι», στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ που δήλωσε ότι θέλει να βοηθήσει τον ελληνικό λαό αλλά όχι την ελληνική κυβέρνηση αλλά και στις εκκλήσεις του Σταύρου Θεοδωράκη για τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

tvxs.gr