Κρίτων Αρσένης: Στοπ στο έγκλημα στον Ευρώτα: Διαμαρτυρία έξω από το ΣτΕ για το ΣΔΙΤ Πελοποννήσου

Ο βουλευτής Δυτικής Αθήνας του ΜέΡΑ25  Κρίτων Αρσένης παρέστη σήμερα έξω από το ΣτΕ κατά την εκδίκαση της προσφυγής του Δ. Ευρώτα και των κατοίκων του ενάντια στην δημιουργία σκουπιδοεργοστασίου και χωματερής στη θέση Ξηροκάμπια της Δ.Κ. Σκάλας, στο πλευρό της Επιτροπής Αγώνα Δ. Ευρώτα. Ο κ. Αρσένης δήλωσε “Η κυβέρνηση επιλέγει να προχωρήσει το ΣΔΙΤ Πελοποννήσου που απορρίπτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ίδια κεφάλαια, το απέρριψε η Επιτροπή γιατί είναι υπερδιαστασιολογημένο και υπερκοστολογημένο, εξυπηρετεί στην ουσία έναν ιδιώτη ο οποίος θα παρει τα απορρίμματα με εγγυημένες ποσότητες με τεράστια κόστη για τους πολίτες και θα τα οδηγήσει σε καύση,  στο Δέλτα του Ευρώτα αλλά και στη Μεσσηνία στις πλέον ακατάλληλες -για οικολογικούς λόγους- περιοχές πάνω στον υδροφόρο ορίζοντα. Πρέπει να σταματήσει σήμερα”.

Είχε ήδη ενημερώσει τη Βουλή από τις 9.9.2020 κατόπιν Επίκαιρης Ερώτησής του σε συζήτηση με τον αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Παπαθανάση, σχετικά με την κατάφωρη παραβίαση των Ευρωπαϊκών Οδηγιών, την υπερκοστολόγηση, υπερδιαστασιολόγηση και τη βροχή αντιρρήσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το ΣΔΙΤ (Σχέδιο Σύμπραξης Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα) Πελοποννήσου διαχείρισης των απορριμμάτων.

Σύμφωνα με τα όσα είχε πει στην Ολομέλεια της Βουλής «Υπάρχει η σχετική εμπειρία της γειτονικής Κύπρου, όπου πληρώνονται τεράστιες αποζημιώσεις προς τον ανάδοχο λόγω των σκοπίμως ανεδαφικών εγγυημένων ποσοτήτων απορριμμάτων. Όλα αυτά μετακυλίονται στους πολίτες. Συγχρόνως, μας κλειδώνουν σε ένα μέλλον ελάχιστης ανακύκλωσης, αφού ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τα απορρίμματα στο ΕΣΔΑ στηρίζεται σε μηχανική ανακύκλωση με επιτυχία ανάκτησης 12,5% και το υπόλοιπο, μαζί με τα οργανικά, πάει για καύση. Δεν έχει καμία σχέση με το δημόσιο συμφέρον, καμία σχέση με το περιβάλλον». Η ιστορία είναι γνωστή στην κυβέρνηση:

  • Το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΕΣΔΑ) υιοθετεί το μοντέλο που απέρριψε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην περίπτωση του ΣΔΙΤ Πελοποννήσου, που ευνοεί σκανδαλωδώς τις εταιρείες και είναι επιζήμιο για το περιβάλλον και πανάκριβο για τους πολίτες.
  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταγγέλλει ακραία υπερκοστολόγηση του έργου και ανεπαρκή ανακύκλωση, προκειμένου να ωφεληθεί συγκεκριμένη κατασκευαστική εταιρεία.
  • Η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να προχωρήσει με την σύμβαση ως έχει, ακόμη και αν αυτό σημαίνει χρηματοδότηση αποκλειστικά από εθνικούς πόρους.
  • Αυτό θα οδηγήσει σε ευρωπαϊκά πρόστιμα για τα χαμηλά ποσοστά ανακύκλωσης,  αποζημιώσεις προς τον ιδιώτη διαχειριστή καθώς δεν είναι δυνατόν να του δοθούν οι ποσότητες απορριμμάτων που έχουν συμφωνηθεί στην σύμβαση και τεράστιο κόστος για τους πολίτες και το περιβάλλον.