Κόκκινα Δάνεια: Αφετηρία για το νέο χάρτη του επιχειρείν…

kokkina daniaΤο με­γά­λο θέ­μα της α­να­δι­άρ­θρω­σης των ε­πι­χει­ρη­μα­τι­κών δα­νεί­ων, που ου­σι­α­στι­κά θα δη­μι­ουρ­γή­σει νέ­α δε­δο­μέ­να στο χάρ­τη του ελ­λη­νι­κού ε­πι­χει­ρείν, φαί­νε­ται, σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες, να α­πο­τε­λεί προ­τε­ραι­ό­τη­τα του υ­πουρ­γεί­ου Α­νά­πτυ­ξης, αλ­λά και του υ­πουρ­γεί­ου Οι­κο­νο­μι­κών.

Ω­στό­σο, η πρό­θε­ση αυ­τή α­να­μέ­νε­ται να πυ­ρο­δο­τή­σει έν­το­νες αν­τι­δρά­σεις τό­σο σε πο­λι­τι­κό ό­σο και σε τρα­πε­ζι­κό ε­πί­πε­δο. Κα­θέ­νας ε­πι­δι­ώ­κει να δι­α­σφα­λί­σει για τον ε­αυ­τό του τον πρώ­το ρό­λο, κα­θώς μέ­σα α­πό αυ­τές τις αλ­λα­γές θα α­να­δει­χθεί η νέ­α οι­κο­νο­μι­κή και πο­λι­τι­κή ε­λίτ του τό­που.

Στο φόν­το αυ­τό, “φω­τι­ές” ά­να­ψαν σε τρα­πε­ζι­κούς κύ­κλους με τις φη­μο­λο­γού­με­νες α­να­φο­ρές υ­ψη­λά ι­στά­με­νου στε­λέ­χους του Υπ. Α­νά­πτυ­ξης, ό­τι η πο­λι­τι­κή κα­τεύ­θυν­ση για την ε­ξυ­γί­αν­ση των δα­νεια­κών χαρ­το­φυ­λα­κί­ων των τρα­πε­ζών θα δο­θεί α­πό την πο­λι­τι­κή η­γε­σί­α, ε­νώ η ΤτΕ θα πε­ρι­ο­ρι­στεί στον ε­πο­πτι­κό της ρό­λο.

Εί­ναι παν­θο­μο­λο­γού­με­νο ό­τι τα κόκ­κι­να ε­πι­χει­ρη­μα­τι­κά δά­νεια α­πο­τε­λούν μια βρα­δυ­φλε­γή βόμ­βα για την ελ­λη­νι­κή οι­κο­νο­μί­α, κα­θώς α­πό τη μια δη­μι­ουρ­γεί βά­ρη στις τρά­πε­ζες, δη­μι­ουρ­γεί δυ­σκο­λί­ες πρό­σβα­σης των υ­γι­ών ε­ται­ρει­ών στη χρη­μα­το­δό­τη­ση, αλ­λά και συ­χνά νο­θεύ­ει τον αν­τα­γω­νι­σμό. Ω­στό­σο, οι μεν τρά­πε­ζες θέ­λουν στα­δια­κά να εκ­κα­θα­ρί­σουν αυ­τά τα χαρ­το­φυ­λά­κια, ώ­στε να μην πλη­γούν τα λο­γι­στι­κά τους φύλ­λα αλ­λά και να φα­νούν α­μέ­σως οι “σκε­λε­τοί” του πα­ρελ­θόν­τος, η δε πο­λι­τεί­α θέ­λει να έ­χει τον πρώ­το λό­γο, κα­θώς α­κό­μα ε­λέγ­χει τρά­πε­ζες μέ­σω του ΤΧΣ, ε­νώ και η ΤτΕ λό­γω της ε­πο­πτι­κής ε­ξου­σί­ας δι­εκ­δι­κεί κι αυ­τή λό­γο.

Α­κό­μα και οι δα­νει­στές έ­χουν ψη­λά το θέ­μα στην α­τζέν­τα, κα­θώς γνω­ρί­ζουν ό­τι α­πο­τε­λεί το βα­σι­κό μο­χλό της νέ­ας οι­κο­νο­μι­κής και πο­λι­τι­κής “μη­χα­νι­κής” στην Ελ­λά­δα. Σύμ­φω­να, πάν­τως, με α­νώ­τα­τη πη­γή α­πό το υ­πουρ­γεί­ο Α­νά­πτυ­ξης, “υ­πάρ­χουν παρ­κα­ρι­σμέ­να 30 δισ. ευ­ρώ στις τρά­πε­ζες α­πό την α­να­κε­φα­λαι­ο­ποί­η­ση, την ί­δια ώ­ρα που χι­λιά­δες ε­πι­χει­ρή­σεις δεν μπο­ρούν να ε­ξυ­πη­ρε­τή­σουν τα δά­νεια τους. Γι’ αυ­τό και πρέ­πει να δου­λέ­ψου­με κυ­βέρ­νη­ση και τρα­πε­ζί­τες με κοι­νό στό­χο να “α­να­πνεύ­σει” η πραγ­μα­τι­κή οι­κο­νο­μί­α και να αλ­λά­ξει η ει­κό­να στην α­γο­ρά”.

Η ί­δια πη­γή τό­νι­σε χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά ό­τι “αν και δεν μου α­ρέ­σει να χρη­σι­μο­ποι­ώ τον ό­ρο κού­ρε­μα, οι τρά­πε­ζες πρέ­πει να ξε­κα­θα­ρί­σουν ποι­ες α­πό αυ­τές που έ­χουν μη ε­ξυ­πη­ρε­τού­με­να δά­νεια έ­χουν τη δυ­να­τό­τη­τα να ε­πι­βι­ώ­σουν”, ση­μει­ώ­νον­τας χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά ό­τι “ό­σες ε­πι­χει­ρή­σεις εί­ναι να κλεί­σουν, θα κλεί­σουν”. Μά­λι­στα ση­μεί­ω­σε ό­τι σκο­πός δεν εί­ναι η οι­κο­νο­μί­α να πε­ρι­μέ­νει νέ­α ε­πι­χει­ρη­μα­τι­κά σχή­μα­τα αλ­λά η α­νά­πτυ­ξη να βα­σι­στεί σε υ­πάρ­χου­σες ε­πι­χει­ρή­σεις.

Πα­ρά το γε­γο­νός ό­τι στε­λέ­χη της α­γο­ράς θε­ω­ρούν πως οι ό­ποι­ες ε­ξε­λί­ξεις θα υ­πάρ­ξουν α­πό το τέ­λος του χρό­νου και με­τά, με α­φορ­μή και τα ευ­ρω­πα­ϊ­κά s­t­r­e­ss t­e­st, το υ­πουρ­γεί­ο Α­νά­πτυ­ξης, σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες, στο­χεύ­ει να α­ξι­ο­ποι­η­θεί το κα­λο­καί­ρι ώ­στε να εί­ναι έ­τοι­μο τον Σε­πτέμ­βριο να προ­χω­ρή­σει η α­να­δι­άρ­θρω­ση των ε­πι­χει­ρή­σε­ων. Ε­πί­σης, στην ο­δό Νί­κης θέ­λουν να κα­ταρ­τι­στεί έ­να πλά­νο μα­κρο­πρό­θε­σμο με συγ­κε­κρι­μέ­νους στό­χους και έ­να πλά­νο ε­πί­σης συγ­κε­κρι­μέ­νο για τη με­τα­κί­νη­ση πό­ρων στις μι­κρο­με­σαί­ες ε­πι­χει­ρή­σεις και κα­τ’ ε­πέ­κτα­ση να δη­μι­ουρ­γη­θούν νέ­ες θέ­σεις ερ­γα­σί­ας.

Ση­μει­ώ­νε­ται ό­τι στις δε­σμεύ­σεις α­πέ­ναν­τι στην τρό­ι­κα εί­ναι και η αλ­λα­γή στο πτω­χευ­τι­κό δί­και­ο, κά­τι που τό­σο η προ­η­γού­με­νη ό­σο και η νυν η­γε­σί­α το θε­ω­ρού­σε και θε­ω­ρεί βα­σι­κό στό­χο. “Πρέ­πει να αλ­λά­ξουν πολ­λά στην α­γο­ρά ώ­στε να ε­πα­νέλ­θουν οι ε­πι­χει­ρή­σεις ως ε­νερ­γά στοι­χεί­α στην οι­κο­νο­μί­α. Σή­με­ρα ε­νέ­χει την έν­νοι­α του ψό­γου, ω­στό­σο στις υ­φι­στά­με­νες οι­κο­νο­μι­κές συν­θή­κες θα πρέ­πει να λει­τουρ­γεί με τρό­πο ώ­στε να ε­πα­να­φέ­ρει τις ε­πι­χει­ρή­σεις ως ε­νερ­γά στοι­χεί­α στην οι­κο­νο­μί­α”, α­να­φέ­ρει πη­γή του Υπ.Α­νά­πτυ­ξης.

Πάν­τως και ο ε­πι­χει­ρη­μα­τι­κός κό­σμος πε­ρι­μέ­νει με ι­δι­αί­τε­ρο εν­δι­α­φέ­ρον τις ό­ποι­ες ε­ξε­λί­ξεις. “Α­να­πό­φευ­κτα θα γί­νουν συγ­κεν­τρώ­σεις. Εί­ναι α­πα­ραί­τη­τες και σε ο­ρι­σμέ­νες πε­ρι­πτώ­σεις θα ξε­χω­ρί­σει η ή­ρα α­πό το στά­ρι. Ε­πί­σης μπο­ρούν να βο­η­θή­σουν σε ι­σχυ­ρο­ποί­η­ση ε­ται­ρει­ών, για­τί αλ­λι­ώς μπο­ρεί να δι­α­πραγ­μα­τευ­τεί κα­νείς σε α­γο­ρές όν­τας ι­σχυ­ρός, κι αλ­λι­ώς μι­κρός. Ε­πί­σης με τη ση­με­ρι­νή κα­τά­στα­ση α­πο­στε­ρούν­ται πολ­λές υ­γι­είς ε­πι­χει­ρή­σεις α­πό γραμ­μές πι­στω­τι­κής χρη­μα­το­δό­τη­σης. Κά­ποι­οι με γνω­στές με­θό­δους βού­λια­ξαν ε­πι­χει­ρή­σεις, πή­ραν δά­νεια και τώ­ρα χα­μο­γε­λούν”, ση­μεί­ω­σε με νό­η­μα πα­ρά­γων με­γά­λης ελ­λη­νι­κής βι­ο­μη­χα­νί­ας τρο­φί­μων, στο πε­ρι­θώ­ριο ε­νη­μέ­ρω­σης α­πό το ΣΕΒΤ.­..

reporter.gr