Η απελευθέρωση των κόκκινων δανείων με εγγύηση του δημοσίου και η πώλησή τους σε ξένα funds καθώς και η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού ύψους άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ που προκύπτει από την απόφαση της κυβέρνηση -και προσωπικά του πρωθυπουργού- για τη μη αναδρομική επιστροφή του ΕΚΑΣ, αποτελούν το πεδίο στο οποίο δίνεται μία ακόμα διαπραγματευτική μάχη.
Και στα δύο ζητήματα, οι δανειστές εμφανίζονται ανυποχώρητοι, με την ελληνική πλευρά να ρίχνει στο τραπέζι μια σειρά από προτάσεις προκειμένου να διευθετηθούν οι δύο εκκρεμότητες στο προσεχές μέλλον και όχι άμεσα.
Σε ότι αφορά τα κόκκινα δάνεια με εγγύηση του δημοσίου συνολικά υπολογίζεται ότι αγγίζουν τα 13,7 δις. ευρώ εκ των οποίων τα 7,5 δις αφορούν την γενική κυβέρνηση, 3 δις είναι δάνεια από διάφορές ΔΕΚΟ ενώ τα υπόλοιπα 3,2 δις που αποτελούν και την «αχίλλειο πτέρνα» της κυβέρνησης αφορούν φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.
Πρόκειται για δάνεια που δόθηκαν μετά από φυσικές καταστροφές π.χ. πυρόπληκτους, σεισμόπληκτους αλλά και επιχειρήσεις που έλαβαν δάνεια με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου κάτω από ειδικές προϋποθέσεις.
Ενδεικτικό του μεγέθους του προβλήματος που έχει ανακύψει από τη νέα αξίωση των δανειστών είναι πως από τα 3,2 δις ευρώ που αφορούν δάνεια φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, το 88% είναι «κοκκινισμένα» και δεν εξυπηρετούνται.
Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν στο σύνολό τους περνούν σε «ξένα χέρια» με πολλά από τα συγκεκριμένα δάνεια να «κρύβουν» πίσω τους περιουσιακά στοιχεία «φιλέτα».
Και μπορεί η κυβέρνηση να μην προβληματίζεται ιδιαίτερα για την τύχη των «κοκκινισμένων» δανείων που αφορούν στις ΔΕΚΟ, καθώς τα θέματα αυτά θα επιλυθούν από τις διαδικασίες των αποκρατικοποιήσεων και από το νέο Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας, δε συμβαίνει όμως το ίδιο με τα δάνεια που αφορούν ομάδες πολιτών και επιχειρήσεις.
Στην περίπτωση που δε βρεθεί λύση και τα δάνεια φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων μεταφερθούν σε ξένα funds η κυβέρνηση φοβάται ότι θα προκληθούν κοινωνικές αναταράξεις ενώ θα καταρρεύσει μία ακόμα προεκλογική της δέσμευση.
Σύμφωνα με πληροφορίες , ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Σταθάκης στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε η ελληνική πλευρά να κερδίσει χρόνο και να σχεδιάσει μια νέα πρόταση που να ικανοποιεί όλες τις πλευρές.
Στόχος να εξαιρεθούν τα δάνεια ιδιωτών που δόθηκαν μετά από φυσικές καταστροφές για αποκατάσταση ζημιών κλπ., αλλά και δάνεια επιχειρήσεων που θα προστατεύονται είτε από ένα ποσό και κάτω είτε στη βάση ενός νέου πλαισίου κριτηρίων.
Πάντως το πρόβλημα λαμβάνει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι και ο ΓΓΔΠ Φραγκίσκος Κουτεντάκης έχει διαμηνύσει ότι στο προσεχές διάστημα η «τρύπα» από τα κόκκινα δάνεια με εγγύηση του δημοσίου θα φθάσει το ένα δις ευρώ.
athina984.gr