Μπορεί η κυβέρνηση να διαβεβαιώνει στο εσωτερικό ότι δεν διαπραγματεύεται «κοινωνικά ευαίσθητα» ζητήματα, ωστόσο αν δεν το κάνει, η τρόικα δεν θα συνάψει νέα συμφωνία
Βασική απαίτηση των δανειστών είναι οι «μεταρρυθμίσεις» σε όλο το φάσμα των θεμάτων που έχει θέσει ως προαπαιτούμενο τόσο για τη δόση όσο και για τη νέα συμφωνία-μνημόνιο.
Αν η κυβέρνηση δεν δεχτεί να δεσμευθεί τώρα (με το βλέμμα στην προεδρική εκλογή και το ανώδυνο πέρασμα της συμφωνίας από τη Βουλή), ούτε τη δόση θα πάρει ούτε μέχρι το τέλος του 2014 θα καταφέρει να συμφωνήσει για τη νέα πιστωτική γραμμή, και όλα κινδυνεύουν να κυλήσουν στο «μηδέν».
Η κυβέρνηση πιέζεται πλέον ασφυκτικά το άνοιγμα από τη μεριά της τρόικας σειράς θεμάτων που το μέγαρο Μαξίμου θεωρούσε «κλεισμένα» αλλά για τα οποία φαίνεται ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών επανέρχονται δυναμικά υπό το φως των διαπραγματεύσεων για την τελική αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος που θα καθορίσει εν πολλοίς τη ροή χρηματοδότησης προς τη χώρα, τη στιγμή μάλιστα που οι δανειστές έχουν πολλούς λόγους να μη σπεύσουν να δανείσουν φθηνό χρήμα στον Σαμαρά διακινδυνεύοντας να απωλέσουν τη βεβαιότητα αποπληρωμής των παλιών χρωστούμενων που εξασφάλιζαν τα μνημόνια.
Δεν υπάρχουν κλειστά θέματα
Το Μαξίμου ήλπιζε ότι θα βρει πολιτική κατανόηση από την τρόικα προκειμένου να περάσει χωρίς φορτούνες τη νέα συμφωνία ενόψει της προεδρικής εκλογής, και στη συνέχεια να δεσμευθεί για τα μέτρα, έχοντας εξασφαλίσει πρώτα κρίσιμο χρόνο.
Η τρόικα πρώτα όμως θέλει να δει ότι πέφτουν οι υπογραφές (για την εξασφάλιση φυσικά των πρότερων δανείων) και μόνο κατά δεύτερον νοιάζεται ποιος θα τα υλοποιήσει, ακριβώς επειδή πιστεύει ότι αν υπάρξει συμφωνία, μια μελλοντική κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορέσει να διαφοροποιηθεί όταν θα επείγεται για ρευστότητα χωρίς πολλά χρονικά περιθώρια ή ευκαιρίες να την βρει παό αλλού με βιώσιμο επιτόκιο.
Ο Σαμαράς ήλπιζε ότι αυτή η φάση της διαπραγμάτευσης θα είχε να κάνει μόνο με νούμερα, διαμηνύοντας ότι νέα σκληρά μέτρα δεν θα παρθούν. Όμως η τρόικα όλο και περισσότερο πιέζει να ανοίξει όλο και περισσότερο η ατζέντα, κατ’ αρχάς για να αφιχθεί στην Αθήνα.
Στο θέμα των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων είχε συμφωνηθεί μετά από εξαντλητικές διαπραγματεύσεις να μην αρχίσουν να πωλούνται στα σούπερ μάρκετ και η εφαρμογή του μέτρου να κριθεί μετά από ένα δοκιμαστικό εξάμηνο. Με την παρέλευση του χρονικού αυτού διαστήματος, όμως, φαίνεται πως επανέρχεται η τρόικα σε αυτό.
Τα ίδια και σε ζητήματα όπως η αύξηση του ΦΠΑ στα νησία αλλά και οι πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας. Το πρόβλημα για την Ελλάδα είναι ότι πιέζεται χρονικά από την στιγμή που από το τέλος του χρόνου και μετά η χώρα θα μείνει “ακάλυπτη” από πρόγραμμα και οι ανάγκες χρηματοδότησης θα “τρέχουν”.
Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και ο υπολογισμός του δημοσιονομικού κενού της επόμενης διετίας, με την τρόικα να βάζει πιο ψηλά τον πήχη. Ήδη, οι δανειστές “βλέπουν” τρύπα 1 δισ. ευρώ από την εφαρμογή των 100 δόσεων στα ασφαλιστικά ταμεία.
Μεταθέτουν τον χρόνο επιστροφής
Χθες, εξερχόμενος του Μαξίμου μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ο Ευ. Βενιζέλος απέφυγε να προσδιορίσει την ημερομηνία επιστροφής του ανώτερου κλιμακίου της τρόικας, λέγοντας απλώς ότι «θα επιστρέψει εγκαίρως και πριν το επόμενο Eurogroup στις αρχές του επόμενου μήνα»
Στόχος παραμένει πάντα η ολοκλήρωση της τελευταίας επιθεώρησης και το πέρασμα στην επόμενη φάση, «να βγούμε στο ξέφωτο, αλλά με έναν θώρακα ασφαλείας που δεν θα επιτρέπει στις αγορές να κάνουν κερδοσκοπικά παιχνίδια σε βάρος της Ελλάδας», όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Μάλιστα ο κ. Βενιζέλος έθεσε και το διακύβευμα με το οποίο η κυβέρνηση θα πάει στις διαδικασίες εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας ή σε πρόωρες εκλογές σε περίπτωση αδυναμίας εξεύρεσης των 180, σύμφωνα με το οποίο: «είτε θα διαλέξουμε μια λύση που έχουμε παλέψει με θυσίες και κόπους ή θα επιλέξουμε άλλες λύσεις που είναι επισφαλείς, υψηλού ρίσκου και θέτουν σε κίνδυνο τις θυσίες του λαού».
Η κυβέρνηση όλο και περισσότερο παίζει το δίλημμα «συμφωνία ή χρεοκοπία». Δηλαδή, εκεί που διαβεβαίωνε ότι η πλήρης έξοδος στις αγορές είναι προ των πυλών και ότι μπορούμε χωρίς νέο μνημόνιο, τώρα επιστρέφει τη συζήτηση στα του 2012. Εξαιρετική επιτυχία…
thepressproject.gr