Κόντρα ξέσπασε στη Βουλή μεταξύ του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου και του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Νίκου Δένδια για την απόφαση του ΝΑΤΟ για συμβολή στο Αιγαίο.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι «συζητάμε για τα 4, 5 ή 6 κανάλια τη στιγμή που γίνονται κοσμοϊστορικά γεγονότα στη χώρα» και κάλεσε τον υπουργό Εξωτερικών να ενημερώσει το κοινοβούλιο για τις κοινές περιπολίες που αποφασίστηκαν στο Αιγαίο.
Παίρνοντας το λόγο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας απάντησε:
«Λυπάμαι που ο κ. Δένδιας ζήτησε λεπτομέρειες διότι φαίνεται ότι στη Νέα Δημοκρατία δεν συνεννοούνται μεταξύ τους. Μετά από την έξοδό μου από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ επικοινώνησα με την Ντόρα Μπακογιάννη την οποία έχετε ορίσει επικεφαλής Εξωτερικών και Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας. Συνομίλησα μαζί της επί 35 λεπτά. Την ενημέρωσα για όλο το κείμενο το οποίο είναι απόρρητο. Ο κ. Κουμουτσάκος δεν είχε καμία ενημέρωση και έκανε διάφορες περίεργες δηλώσεις».
«Θα σας παρακαλέσω καταρχήν να συνεννοηθείτε μεταξύ σας. Η απάντηση της κυρίας Μπακογιάννη ήταν ότι οι συνομιλίες οι οποίες έγιναν ήταν προς θετική πλευρά, με ευχαρίστησε που την ενημέρωσα και επειδή βρισκόταν στη Γερμανία της ζήτησα να επικοινωνήσει με την γερμανική πλευρά προκειμένου, κάποιες λεπτομέρειες οι οποίες αφορούν τις σχέσεις Ελλάδας και Γερμανίας στη συγκεκριμένη επιχείρηση να είναι σαφείς» υπογράμμισε ο Πάνος Καμμένος και συνέχισε:
«Η συμφωνία που έγινε κοινά αποδεκτή από όλες τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ έχει να κάνει με την ανάπτυξη της ΝΑΤΟϊκής δύναμης, έχοντας γίνει αποδεκτές όλες τις ελληνικές θέσεις. Στην παράγραφο 4 αναφέρεται ότι στην περίπτωση διάσωσης ανθρώπων από την Τουρκία, θα προωθούνται αυτόματα στην Τουρκία. Οι ελληνικές δυνάμεις που θα συμμετέχουν κατά δημόσια δήλωση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ θα επιχειρούν στα ελληνικά χωρικά ύδατα και τον ελληνικό εναέριο χώρο και οι τουρκικές θα επιχειρούν αποκλειστικά στα τουρκικά. Είναι απόλυτα σαφές ότι υπάρχει απόλυτος σεβασμός των ανάλογων Κέντρων Έρευνας και Διάσωσης».
Όσον αφορά στην διοίκηση της δύναμης ο Πάνος Καμμένος υπογράμμισε ότι «την συγκεκριμένη στιγμή είναι υπό την διοίκηση της Γερμανίας. Η επόμενη θα ήταν της Τουρκίας, αλλά εξαιρέσαμε από την διοίκηση και την Ελλάδα και την Τουρκία. Έχουν εξασφαλιστεί απόλυτα όλα εκείνα που ζήτησε η ελληνική πλευρά (μόνιμο αντιπρόσωπο, επιτελεία, υπουργείο Εξωτερικών)».
Ανταπαντώντας ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας σημείωσε: «Η κυβέρνηση στην οποία μετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ υπέβαλε αίτημα στο ΝΑΤΟ ναι ή όχι; Εδώ έχουμε το εξής εμφανώς οξύμωρο. Αυτοί οι οποίοι πριν από λίγους μήνες απευθύνονταν με επικλήσεις του τύπου “μερκελόδουλοι και γερμανοτσολιάδες” να υποβάλουν αίτημα στη γερμανική πλευρά. Αυτό με την ιδεολογία σας πως συμβιβάζεται; Είναι καλύτερο το ΝΑΤΟ από τις ελληνικές δυνάμεις;».
«Η κυβέρνηση αυτή είναι μία κυβέρνηση συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Η κυβέρνηση αυτή δημόσια, την προηγούμενη εβδομάδα στην άτυπη συνάντηση υπουργών Άμυνας έκανε μία πρόταση, για την οποία είχαμε ήδη συνεννοηθεί με το κόμμα σας. Η δύναμη του ΝΑΤΟ διοικείται εναλλάξ από όλες τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ. Που είδατε γερμανοκρατούμενη δύναμη; Εμείς δεν υπήρξαμε ποτέ γερμανοτσολιάδες. Υπήρξαμε και υπάρχουμε ως κυβέρνηση που υπηρετεί τον ελληνικό λαό» ανέφερε ο Πάνος Καμμένος.
Στη συνεχεία παρενέβη, ζητώντας το λόγο “επί προσωπικού” ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος υποστήριξε ότι η νατοϊκή επιχείρηση αποφασίστηκε μεταξύ της κ. Μέρκελ και του κ. Ερντογάν, χωρίς η Ελλάδα να γνωρίζει κάτι και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υπέστη διπλωματική ήττα.
enikos.gr