Το κατασκευαστικό κόστος του έργου ανέρχεται σε 98.500.000 ευρώ, χωρίς ΦΠΑ, και η επιχορήγηση από το ΤΑΑ σε 29.550.000 ευρώ.
Το Μιναγιώτικο Φράγμα βρίσκεται σε τελική φάση Δημοπράτησης, με την δημοσίευση της Προκήρυξης Δεσμευτικών Προσφορών, να πραγματοποιείται πολύ σύντομα, εντός του μηνός Ιουνίου. Αυτό αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο βουλευτής Μεσσηνίας Γιάννης Λαμπρόπουλος κατόπιν επικοινωνίας που είχε με τον Διευθυντή Μονάδας Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα Νίκο Σέργη, αλλά και από γραπτή απάντηση σχετικής ερώτησης στη Βουλή.
Αναλυτικά η πλήρης δήλωση του κ. Λαμπρόπουλου:
Μετά από επικοινωνία που είχα για το Μιναγιώτικο Φράγμα με τον Διευθυντή Μονάδας Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα κ. Νίκο Σέργη, αλλά και από γραπτή απάντηση στη Βουλή, ύστερα από σχετική ερώτησή μου, του Γενικού Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών κ. Δημήτρη Παπαγιαννίδη, προκύπτει ότι έχει τελειώσει ο ανταγωνιστικός διάλογος και βρίσκεται σε τελική φάση Δημοπράτησης, με την δημοσίευση της Προκήρυξης Δεσμευτικών Προσφορών, να πραγματοποιείται πολύ σύντομα, εντός του μηνός Ιουνίου.
Το έργο, με τίτλο «Κατασκευή Φράγματος Μιναγιώτικου και Δίκτυο Άρδευσης Νομού Μεσσηνίας», έχει ήδη ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας του ΥΔΩΡ 2.0, από το οποίο θα υλοποιηθεί ως Σύμβαση Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).
Το κατασκευαστικό κόστος του έργου ανέρχεται σε 98.500.000 ευρώ, χωρίς ΦΠΑ, και η επιχορήγηση από το ΤΑΑ σε 29.550.000 ευρώ.
Λίγα λόγια για το έργο
Το φράγμα Μιναγιώτικο είναι αξονοσυμμετρικό φράγμα από σκληρό επίχωμα και προτείνεται να κατασκευαστεί 2 χλμ. περίπου δυτικά του οικισμού Βλασαίικα και σε απόσταση 5.5 χλμ. από τις εκβολές τους, οι οποίες βρίσκονται 800μ. δυτικά του οικισμού της Φοινικούντας.
Το αρδευτικό δίκτυο έκτασης 35,000 στρεμμάτων θα εξυπηρετεί τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις των πρώην Δημοτικών Διαμερισμάτων:
• Ευαγγελισμού, Φοινικούντας, Λαχανάδας και Φοινίκης της πρώην Δημοτικής Ενότητας Μεθώνης,
• Πηδάσου, Χωματάδας, Καλλιθέας και Αμπελακίων της πρώην Δημοτικής Ενότητας Πύλου,
• Μηλίτσης της πρώην Δημοτικής Ενότητας Αιπείας.
Η συνολικά καθαρή αρδευόμενη έκταση ανέρχεται σε 35,000 στρ., ενώ υπάρχουν επίσης, τα έργα προσαγωγής, οι απαιτούμενες δεξαμενές αναρρύθμισης (συνολικά τέσσερις, μια στην κεφαλή κάθε ζώνης) και τα αντλιοστάσια.