Λαϊκή Συσπείρωση για το λιγνιτικό κέντρο Μεγαλόπολης: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ολοκληρώνει τη βρώμικη δουλειά

«Ξεπουλάει τις λιγνιτικές μονάδες παραγωγής ρεύματος, το λιγνιτικό κέντρο Μεγαλόπολης, τα ορυχεία, τη γη της Μεγαλόπολης, ακόμη και τα νερά του τεράστιου υδροφόρου ορίζοντα και μετατρέπει την περιοχή σε χώρο υποδοχής κάθε είδους αποβλήτων ακόμη και επικίνδυνων». Επισημαίνεται σε ανακοίνωση της  «Λαϊκής Συσπείρωσης Μεγαλόπολης».

Ακολουθεί η ανακοίνωση:

Ξεπουλάει τις λιγνιτικές μονάδες παραγωγής ρεύματος, το λιγνιτικό κέντρο Μεγαλόπολης, τα ορυχεία, τη γη της Μεγαλόπολης, ακόμη και τα νερά του τεράστιου υδροφόρου ορίζοντα και μετατρέπει την περιοχή σε χώρο υποδοχής κάθε είδους αποβλήτων ακόμη και επικίνδυνων.

Χθες η ΓΕΝΟΠ / ΔΕΗ και ο Δήμος Μεγαλόπολης οργάνωσαν σύσκεψη στη οποία συμμετείχαν σωματεία της ΔΕΗ, μέλη της Διοίκησης της ΔΕΗ που λένε ότι εκπροσωπούν τους εργαζόμενους, η Περιφέρεια Πελοποννήσου, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και Δήμαρχοι από τη Δυτική Μακεδονία.

Ομόθυμα οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και της ΛΑΕ του Λαφαζάνη συμφώνησαν για άλλη μια φορά με την απελευθέρωση της  ηλεκτρικής ενέργειας που επιβάλλει την πώληση των λιγνιτικών μονάδων και αναλώθηκαν σε αναζητήσεις δήθεν φιλολαϊκής λύσης στα πλαίσια της απελευθέρωσης. Λύσεις στη λογική η πίτα να μείνει ακέρια και ο σκύλος χορτάτος, όπως λέει ο λαός μας.

Τα προηγούμενα στάδια υλοποίησης της απελευθέρωσης (μετοχοποίηση της ΔΕΗ 49% – σπάσιμο της ΔΕΗ στα τρία – παράδοση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο κεφάλαιο) εκτίναξαν το τιμολόγιο του ρεύματος στα ύψη, είναι εκατοντάδες χιλιάδες τα λαϊκά νοικοκυριά που αδυνατούν να το πληρώσουν το λογαριασμό του ρεύματος.

Οι εργαζόμενοι στην ενέργεια έχουν σοβαρές μειώσεις στις αποδοχές τους και δραματική αλλαγή προς το χειρότερο σε όλα τα εργασιακά τους δικαιώματα.

Η πώληση των λιγνιτικών μονάδων τώρα και των υδροηλεκτρικών στη συνέχεια θα φορτώσουν νέα δυσβάσταχτα βάρη στο λαό.

Οι κινήσεις που δρομολόγησε η σύσκεψη (εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός – Περιφέρεια Πελοποννήσου – Δήμος Μεγαλόπολης), είναι στη λογική της παραπλάνησης και μακριά από τις ανάγκες οργάνωσης του αγώνα των εργαζομένων και της τοπικής κοινωνίας και όπως φάνηκε ήταν προσυνενοημένες και με τις δυνάμεις του οπορτουνισμού.

Οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι αγρότες, όλα τα λαϊκά στρώματα δεν μπορούν να περιμένουν τίποτα από αυτούς που στηρίζουν και υλοποιούν την πολιτική της απελευθέρωσης, της ιδιωτικοποίησης, της άγριας εμπορευματοποίησης του κοινωνικού αγαθού που πρέπει να είναι το ηλεκτρικό ρεύμα.

Καλούμε τους εργαζόμενους της ΔΕΗ, τα λαϊκά στρώματα της Μεγαλόπολης, της Αρκαδίας και της ευρύτερης περιοχής να ξεσηκωθούν και να απαιτήσουν να μην προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και το ξεπούλημα του Ενεργειακού Κέντρου Μεγαλόπολης. Να οργανώσουν την αντίστασή τους ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση και η ΕΕ για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.

Η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα της Μεγαλόπολης και της ευρύτερης περιοχής, απαιτείται να οργανώσουν τον αγώνα τους για ενιαίο δημόσιο φορέα ενέργειας που να υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη του κεφαλαίου. Ο αγώνας αυτός θα πρέπει πρώτα και κύρια να ξεκινήσει με συλλογικές διαδικασίες στο χώρο δουλειάς.

Να δώσουν αγωνιστική απάντηση στην πολιτική της απελευθέρωσης – ιδιωτικοποίησης της ηλεκτρικής ενέργειας, στη συρρίκνωση της λιγνιτικής παραγωγής, στην πώληση του ενεργειακού κέντρου Μεγαλόπολης (μονάδες και ορυχεία) και σε οποιαδήποτε μορφή εγκατάστασης για τη διαχείριση απορριμμάτων (ΧΥΤΕΑ-ΧΔΒΑ-ΧΥΤΥ κλπ).

Να διεκδικήσουν να μην γίνει καμία απόλυση, καμία αλλαγή εργασιακών σχέσεων, να φύγουν οι εργολάβοι και να υπάρξουν προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού με μόνιμη και σταθερή εργασία.

Να απαιτήσουν να αποδοθεί στη τοπική κοινωνία το σύνολο των εκτάσεων από τα εξαντλημένα ορυχεία.

Να αποκατασταθούν από τη ΔΕΗ τα εξαντλημένα ορυχεία, που είναι και υποχρέωση της που απορρέει από την παραχώρηση των εδαφών και τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ).

Με ευθύνη του κράτους να γίνουν οι μελέτες και τα έργα υποδομής (δρόμοι, αρδευτικά έργα, δίκτυα κ.λπ.) ώστε να αξιοποιηθούν προς όφελος των κατοίκων (αγροτών – κτηνοτρόφων – αυτοαπασχολούμενων κ.λπ.) τα εδάφη των ορυχείων που θα περάσουν και θα γίνουν κρατική ιδιοκτησία.