«Το πρόβλημα με τα απορρίμματα στην Καλαμάτα όπως και στη Πελοπόννησο, είναι ένα προμελετημένο έγκλημα που βρίσκεται στην ολοκλήρωσή του. Είναι εγκληματικές οι ευθύνες της Ε.Ε, των μέχρι τώρα κυβερνήσεων και συνένοχες οι Δημοτικές και η Περιφερειακή αρχή, γιατί οδήγησαν τα πράγματα σε ακραίο αδιέξοδο, για να έρθει ο «σωτήρας» ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ να αναλάβει την διαχείριση των απορριμμάτων, με εγγυημένη κερδοφορία δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο, σε βάρος της υγείας, της τσέπης των λαϊκών στρωμάτων και του περιβάλλοντος». Επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Καλαμάτας, με αφορμή την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο χώρο εναπόθεσης σκουπιδιών στη Μαραθόλακκα.
Ακολουθεί η πλήρης ανακοίνωση:
Μπορεί οι κυβερνήσεις να αλλάζουν, περιφερειάρχες και δήμαρχοι το ίδιο, αλλά το περιβαλλοντικό έγκλημα στο Ταΰγετο και στην Μαραθόλακα συνεχίζεται.
Η Καλαμάτα ουσιαστικά βρίσκεται σε συνεχή κατάσταση έκτακτης ανάγκης ώστε να συνεχίζεται η εναπόθεση των σκουπιδιών του δήμου μας στον Ταΰγετο. Το ίδιο είχε γίνει 2-3 φορές επί δημαρχίας Νίκα όπου ο τότε Περιφερειάρχης κ. Τατούλης του έδινε το χαρτί της έκτακτης ανάγκης για να εξαπλώνεται ουσιαστικά ο σκουπιδότοπος. Γιατί αυτό γίνεται τόσα χρόνια.
Από την διαχείριση των σύμμεικτων απορριμμάτων που γίνεται, λαμβάνεται ένα ποσοστό μικρότερο του 5% ανακυκλώσιμων υλικών και ένα 30 με 35% των σύμμεικτων διαχωρίζεται ως οργανικό και γίνεται κομπόστ κακής ποιότητας, που δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στους κήπους του δήμου γιατί περιέχει μεγάλη ποσότητα γυαλιού. Ας ελπίσουμε και ας αγωνιστούμε κάποια στιγμή να χρησιμοποιηθεί για την αποκατάσταση της Μαραθόλακκας.
Το υπόλοιπο 60% δεματοποιείται και ενώ έπρεπε με βάση και την σύμβαση να απομακρύνεται αποτίθεται στην Μαραθόλακκα.
Με την πάροδο του χρόνου το εξωτερικό περίβλημα των δεμάτων αποσυντίθεται, άλλωστε είναι μικρή η διάρκεια που αυτό διατηρείται, αλλά και με την βοήθεια των αγριογούρουνων αυτό γίνεται πολύ γρηγορότερα. Αποτέλεσμα η δημιουργία μιας χωματερής στη Μαραθόλακκα η οποία κάθε φορά με τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης συνεχώς επεκτείνεται. Για αυτό και δόθηκε η «εκτακη ανάγκη» για να μεγαλώσει και άλλο ο χώρος για τις δεματοποιημένες μπάλες που έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τις 10000!
Δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα από την δημοτική και την Περιφερειακή Αρχή, άλλωστε εφαρμόζουν άκριτα την κυβερνητική πολιτική.
Πρόσφατα εν μέσω πανδημίας ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το περιβάλλον που το ΚΚΕ και το σύνολο των περιβαλλοντικών οργανώσεων το χαρακτηρίζουν «Αρμαγεδώνα για το περιβάλλον».
Στο νομοσχέδιο καταπατάται βάναυσα η έννοια του δάσους και της σχετικής επιστήμης αφού ποια, δεν θα είναι οι κρατικοί δασολόγοι υπεύθυνοι για να εξετάσουν τι είναι δάσος, αλλά οι κατά τόπους μηχανικοί και δικηγόροι.
Στο ίδιο νομοσχέδιο επιδιώκεται «δια πυρός και σιδήρου» η ανάθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων σε ομίλους εταιριών που πιέζουν και διεκδικούν να ενισχυθεί με νόμους και κυβερνητικές αποφάσεις η ολοκληρωτική εκχώρηση της αποκομιδής των απορριμμάτων στον ιδιαίτερα κερδοφόρο τομέα της διαχείρισης των αστικών στερεών αποβλήτων.
Το πρόβλημα με τα απορρίμματα στην Καλαμάτα όπως και στη Πελοπόννησο, είναι ένα προμελετημένο έγκλημα που βρίσκεται στην ολοκλήρωσή του. Είναι εγκληματικές οι ευθύνες της Ε.Ε, των μέχρι τώρα κυβερνήσεων και συνένοχες οι Δημοτικές και η Περιφερειακή αρχή, γιατί οδήγησαν τα πράγματα σε ακραίο αδιέξοδο, για να έρθει ο «σωτήρας» ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ να αναλάβει την διαχείριση των απορριμμάτων, με εγγυημένη κερδοφορία δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο, σε βάρος της υγείας, της τσέπης των λαϊκών στρωμάτων και του περιβάλλοντος.
Για αυτά τα σημαντικά προβλήματα που απορρέουν από την εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική, της σημερινής αλλά και της προηγούμενης κυβέρνησης, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο Καλαμάτας δεν αρθρώνουν τον παραμικρό λόγο. Αλλά και τι να πουν από την στιγμή που συμφωνούν με την ανταποδοτικότητα και την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων. Αποφεύγουν όπως «ο διάβολος το λιβάνι» να συνδέσουν τα μεγάλα προβλήματα της υποχρηματοδότησης, της υποστελέχωσης και της βαριάς φορολογίας των εργαζομένων με την κεντρική κυβέρνηση και την εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική. Προβάλλουν μάλιστα ως «καλή» της ΕΕ ενώ είναι αυτή που μας οδήγησε ως εδώ με τις πολιτικές της και μας στέλνει στη καύση των απορριμάτων που είναι ότι χειρότερο για το περιβάλλον.
Στον αντίποδα αυτής της πολιτικής είναι η δικιά μας πρόταση αγώνα, για διαχείριση των απορριμμάτων από ενιαίο δημόσιο κρατικό φορέα, χωρίς καμιά ανάμειξη ιδιωτών.
- Καθορισμός και ιεράρχηση προτεραιοτήτων.
- Πολιτικές μείωσης της παραγωγής απορριμμάτων.
- Διαλογή στην πηγή.
- Κομποστοποίηση.
Η προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή σε χωριστά ρεύματα των συσκευασιών, των μετάλλων, του έντυπου χαρτιού καθώς και του οργανικού κλάσματος (βιοαποβλήτων) με κομποστοποίηση. Δράσεις για την ξεχωριστή διαλογή των οργανικών. Καφέ κάδους που θα συλλέγονται τα βιοαπόβλητα. Δημιουργία Μονάδας Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων και ειδικά απορριμματοφόρα που θα κάνουν αποκομιδή.
Η κυβέρνηση οφείλει να χρηματοδοτήσει τις απαραίτητες δράσεις και έργα υποδομής που θα υλοποιούνται σε επίπεδο Περιφέρειας και δήμων.
Το μέρος των αποβλήτων που δεν υπόκειται σε επεξεργασία καθώς και τα υπολείμματα των μονάδων επεξεργασίας οδηγούνται σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής Αποβλήτων (ΧΥΤΑ).
Με υποδομές και εγκαταστάσεις που θα γίνουν από τον ενιαίο δημόσιο φορέα. Με εργαζόμενους με σταθερή εργασία, πλήρη μισθολογικά, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα καθώς και όλα τα μέτρα προστασίας και υγιεινής.
Ειδικότερα για τη Μαραθόλακκα προτείνουμε:
-
Να παρθούν άμεσα αντιπυρικά μέτρα προστασίας με όλα τα σύγχρονά μέτρα, με όποιο κόστος, υπό την επίβλεψη της πυροσβεστικής γιατί πρόκειται για μια βραδυφλεγής βόμβα που θα έχει ανυπολογιστές συνέπειες αν ξεκινήσει από εκεί πυρκαγιά ή από την ευρύτερη περιοχή
-
Μόλις ξεκινήσει η κεντρική διαχείριση πρέπει να γίνει άμεσα αποκατάσταση του χώρου με επιστημονικούς όρους και όχι όπως έγινε από την Περιφέρεια η αποκατάσταση της παλιάς χωματερής που ήδη έχει ξεφτίσει.
-
Να υπάρξει δέσμευση της κυβέρνησης , της Περιφέρειας, του Δήμου ότι θα υπάρξει μεταφορά των δεμάτων από το χώρο και όχι θάψιμο τους σε αυτό το χώρο. Ακόμα περιμένουμε το έγγραφο της ΤΕΡΝΑ που δεσμέυεται για αυτό…
-
Η προστασία του περιβάλλοντος και το σταμάτημα του εγκλήματος που συντελείται στον Ταΰγετο, πρέπει να γίνει υπόθεση των σωματείων, ολόκληρου του εργατικού κινήματος, , των συλλόγων,των χωριών του Ταϋγέτου και του λαού της πόλης μας.