Μ. Μάκαρης: “Καμία πρόταση για ανάπτυξη της υπαίθρου δεν κατέθεσε ο Δήμος  Καλαμάτας”

Να δώσει  εξηγήσεις καλεί τη δημοτική αρχή ο επικεφαλής της Μείζονος Μειοψηφίας Μανώλης Μάκαρης γιατί δεν κατέθεσε καμία πρόταση στο πρόγραμμα Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία των Τοπικών Κοινοτήτων (ΤΑΠΤΟΚ) της  Περιφέρειας Πελοποννήσου για την ανάπτυξη των 32 τοπικών κοινοτήτων του Δήμου Καλαμάτας.

Συγκεκριμένα, ο κος Μάκαρης με δήλωσή του απάντησε στο δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα επισημαίνοντας ότι :

Σε σχέση με τις δικαιολογίες που πρόβαλλε ο δήμαρχος Καλαμάτας κος Νίκας για να αιτιολογήσει την αδράνεια της δημοτικής αρχής και την μη ένταξη των χωριών του Δήμου Καλαμάτας στο πρόγραμμα Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία των Τοπικών Κοινοτήτων (ΤΑΠΤΟΚ) της  Περιφέρειας Πελοποννήσου έχω να σημειώσω τα ακόλουθα:

Η βιώσιμη αστική ανάπτυξη (ΒΑΑ) και το ΤΑΠΤΟΚ είναι δύο προγράμματα χωρικής ανάπτυξης του ΕΣΠΑ 2014-2020 το πρώτο αφορά τις αστικές περιοχές ενώ το δεύτερο την ύπαιθρο. Το γεγονός ότι η αστική περιοχή ενός Δήμου εντάσσεται στο πρόγραμμα ΒΑΑ δεν απαγορεύει την ένταξη της αγροτικής περιοχής του ίδιου Δήμου στο πρόγραμμα ΤΑΠΤΟΚ.

Έτσι ο Δήμος Καλαμάτας πέρα από το πρόγραμμα ΒΑΑ για την πόλη(στο οποίο εντάχθηκε αυτόματα λόγω πληθυσμιακών κριτηρίων) θα μπορούσε να ενταχθεί και στο ΤΑΠΤΟΚ για τα χωριά.Αν δούμε προσεκτικά την πρόσκληση της Περιφέρειας Πελοποννήσου «για την υποβολή προτάσεων για την τοπική ανάπτυξη με πρωτοβουλία των τοπικών κοινοτήτων»(http://83.212.112.53:1080/eydpelop/wp-content/uploads/WNS87L1-O3P-PROSKLHSH-TAPToK.pdf)η επαρχία του Δήμου Καλαμάτας πληροί τις αντίστοιχες προϋποθέσεις:

  1. Η κάθε δημοτική – τοπική κοινότητα έχει πληθυσμό μικρότερο από 10.000 πράγμα το οποίο ισχύει για όλα τα χωριά του Δήμου Καλαμάτας.
  2. Έχει επαρκή κρίσιμη μάζα από την άποψη του ανθρώπινου δυναμικού και των χρηματοοικονομικών πόρων και πιο συγκεκριμένα, ο μόνιμος πληθυσμός της περιοχής παρέμβασης που ορίζεται ως επαρχία Δήμου Καλαμάτας είναι 15.282(προϋπόθεση να κυμαίνεται μεταξύ 10.000 – 150.000 κατοίκους). Παράλληλα θα μπορούσαν να κατατεθούν προτάσεις με γειτονικούς Δήμους έτσι ώστε να έχουμε μεγαλύτερες περιοχές παρέμβασης με ομοειδή γεωγραφικά και κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά (πχ χωριά του μεσσηνιακού κάμπου, χωριά του Ταϋγέτου).
  3. Έχει παρατηρηθεί στα χωριά του Δήμου Καλαμάτας σημαντική μείωση πληθυσμού, μεγάλα ποσοστά ανεργίας και υψηλός δείκτης γήρανσης σύμφωνα με τα στοιχεία ελληνικής στατιστικής υπηρεσίας.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα σύμφωνα με την πρόκληση μπορεί να βοηθήσει την παραγωγική ανασυγκρότηση του αγροτικού χώρου, τη  βελτίωση της ποιότητας ζωής και την ενίσχυση των τάσεων επιστροφής στην ύπαιθρο, την ορθή διαχείριση των φυσικών πόρων σε συνδυασμό με την καταπολέμηση συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και την διαφοροποίηση της αγροτικής οικονομίας σε κατεύθυνση όπως η διασύνδεση με τις υπηρεσίες τουρισμού και πολιτισμού.

Κλείνοντας να ζητήσουμε από τη δημοτική αρχή αφού ολοκληρώσει την προσεκτική ανάγνωση της συγκεκριμένης πρόσκλησης να δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις γιατί δεν κατέθεσε καμία πρόταση για την ανάπτυξη των ακόλουθων 32 τοπικών κοινοτήτων : Αγίου Φλώρου,  Αγρίλου,  Αιθαίας, Αλαγονίας,  Αλωνίων,  Άμμου,  Αμφείας, Ανεμομύλου, Ανθείας, Αντικαλάμου,  Άριος, Αριοχωρίου, Αρτεμισίας, Αρφαρών,  Ασπροπουλιάς, Ασπροχώματος, Βελανιδιάς,  Βρομόβρυσης, Ελαιοχωρίου,  Θουρίας, Καρβελίου, Λαδά, Λαιίκων, Μικράς Μαντινείας, Μικρομάνης, Νεδούσης, Πηγών, Πηδήματος,  Πλατέος, Πολιανής,  Σπερχογείας και Σταματινού καθώς και της δημοτικής κοινότητας Βέργας.