Μέτρα στήριξης οικονομίας και εργασίας στη Μεσσηνία

Γράφει ο Περικλής Μαντάς

Από την πρώτη στιγμή που φάνηκε το μέγεθος και οι επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στη χώρα μας, η κυβέρνηση κινητοποιήθηκε άμεσα και αποτελεσματικά, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας με υπευθυνότητα ένα πλέγμα μέτρων στήριξης της οικονομίας και της εργασίας. Αν και υπό πρωτόγνωρες συνθήκες και χωρίς περιθώρια ολιγωρίας, η ελληνική κυβέρνηση με αιχμή του δόρατος τα προγράμματα Επιστρεπτέας Προκαταβολής και παροχής ρευστότητας μέσω του Ταμείου Επιχειρηματικότητας ΙΙ (ΤΕΠΙΧ ΙΙ) και του Ταμείου Εγγυοδοσίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, και σε συνδυασμό με τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού για ελεύθερους επαγγελματίες, εργαζόμενους και επιχειρήσεις, δημιούργησε ένα δίχτυ προστασίας της πραγματικής οικονομίας και εργασίας, ώστε αφενός να αμβλυνθεί το αναπόφευκτο πλήγμα από τη πανδημία, αλλά και αφετέρου να μην υπονομευθούν οι μελλοντικές αναπτυξιακές μας προοπτικές.

Ειδικά για τη Μεσσηνία τα οικονομικά στοιχεία έχουν ως εξής:

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις:

  • 54,5 εκ. ευρώ διατέθηκαν μέσω των προγραμμάτων Επιστρεπτέας Προκαταβολής (1-4) σε 7.644 επιχειρήσεις με μέσο όρο ενίσχυσης τα 7.127 ευρώ. Από το παραπάνω ποσό τα 22,4 εκ. ευρώ αφορούν στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 και κατά 50% δεν επιστρέφονται.
  • 34 εκ. ευρώ εκταμιεύθηκαν υπό τη μορφή 377 δανείων που στηρίζονται από το Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙ (ΤΕΠΙΧ ΙΙ) και το Ταμείο Εγγυοδοσίας.
  • 7,65 εκ. ευρώ δόθηκαν ως αποζημίωση ειδικού σκοπού προς επιχειρήσεις και κάλυψαν 7.363 ξεχωριστά ΑΦΜ.

Για τους εργαζόμενους:

  • 15,5 εκ. ευρώ έλαβαν οι εργαζόμενοι των οποίων τέθηκε σε αναστολή η σύμβαση εργασίας και κατά συνέπεια εντάχθηκαν στο πρόγραμμα αποζημίωσης ειδικού σκοπού εργαζομένων.

Από τα παραπάνω στοιχεία γίνεται φανερό ότι συνολικά περισσότερα από 110 εκ. ευρώ έχουν διοχετευθεί για την έκτακτη στήριξη της πραγματικής οικονομίας (επιχειρήσεις, επαγγελματίες, εργαζόμενοι) στη Μεσσηνία. Είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση σε αυτή την κρίση φροντίζει ώστε κανείς να μην μείνει πίσω. Για όσο διάστημα χρειαστεί, εξαντλώντας κάθε περιθώριο και κάθε δυνατότητα που διαθέτουμε, συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για να ξεπεράσουμε αυτή την δοκιμασία όλοι μαζί.