Ο Περιφερειακός Σύμβουλος Πελοποννήσου- Εντεταλμένος για θέματα Υγείας στην ΠΕ Μεσσηνίας Άγγελος Χρονάς σε μήνυμάτα αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών επισημαίνει:
«Η 26η Ιουνίου έχει καθιερωθεί από το 1987 ως «Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών με σκοπό να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για τις επιπτώσεις από τη χρήση των ναρκωτικών.
Τα ναρκωτικά συνεχίζουν να αποτελούν «μάστιγα», τόσο όσον αφορά τη χρήση τους από όλες τις ηλικιακές κατηγορίες, όσο και την παράνομη διακίνησή τους.
Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι δεν υπάρχει μείωση στη χρήση ναρκωτικών και άλλων εξαρτησιογόνων ουσιών, αντίθετα έχει αυξηθεί ο αριθμός των ατόμων που κάνουν χρήση κατά κύριο λόγο κάνναβης και μάλιστα ξεκινούν από μικρή ηλικία, από τις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου.
Επίσης συνεχείς είναι οι συλλήψεις ατόμων για παραβάσεις του νόμου «Περί Ναρκωτικών» και τα τελευταία χρόνια ο αριθμός έχει υπερδιπλασιαστεί.
Η περίοδος της οικονομικής κρίσης που διανύουμε έχει οδηγήσει στην αύξηση των χρηστών που θεωρούν πως στην χρήση ναρκωτικών μπορούν να βρουν διέξοδο από τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζουν.
Η χρήση των ναρκωτικών έχει συνακόλουθα αποτελέσματα την μόλυνση από ασθένειες όπως η ηπατίτιδα C που αποτελεί την επικρατέστερη μολυσματική ασθένεια, με έναν στους τέσσερις χρήστες να γνωρίζει ότι πάσχει, ενώ ένα περίπου αντίστοιχο ποσοστό δεν έχει εξεταστεί ποτέ για τις ηπατίτιδες (B και C) ή τον ιό του AIDS.
Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με την ανάγκη για πολύπλευρες παρεμβάσεις στον τομέα των ναρκωτικών και τις ελλείψεις πόρων σε μια περίοδο νέων αναγκών και προκλήσεων, που διαπιστώνει ο απολογισμός έργου του ΚΕΘΕΑ καθιστά επιτακτική την ανάληψη πρωτοβουλιών και σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄και Β’ Βαθμού για την μεγαλύτερη στήριξη των κατά τόπους κέντρων πρόληψης καθώς και την διοργάνωση περισσότερων ενημερωτικών δράσεων και εκδηλώσεων για τις επιπτώσεις των ναρκωτικών, δράσεων πιο στοχευμένων.
Ακόμα είναι αναγκαία η ευαισθητοποίηση του κοινού αφού οι χρήστες συνεχίζουν να βιώνουν εκτεταμένο κοινωνικό αποκλεισμό και έχουν έλλειψη βασικών πόρων, εφοδίων και αγαθών σε πολλά επίπεδα.
Η 26η Ιουνίου ας αποτελέσει λοιπόν αφορμή και αφετηρία μίας ακόμα πιο οργανωμένης στήριξης των δομών που παρέχουν ενημέρωση για τα ναρκωτικά, αφού η πρόληψη είναι η καλύτερη αντιμετώπιση καθώς και μίας πιο εντατικής προσπάθειας για ενίσχυση των δομών όπως το ΚΕΘΕΑ, που αντιμετωπίζει προβλήματα υποστελέχωσης και συνεχούς μείωσης του προσωπικού του.»