Με βελτιώσεις, κυρίως φρασεολογικές, θα κατατεθεί στις 2 Ιουλίου στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη «μικρή» ΔΕΗ, σύμφωνα με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ασημάκη Παπαγεωργίου.
«Κοιτάξαμε ιδιαίτερα κάποια θέματα στο νομοσχέδιο και θα υπάρξει φρασεολογική βελτίωση, προς αποφυγήν παρερμηνειών» ανέφερε, μιλώντας στον Βήμα 99,5.
Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους εργαζόμενους που ετοιμάζουν κινητοποιήσεις κόντρα στη «μικρή» ΔΕΗ ο κ. Παπαγεωργίου τόνισε ότι στο νομοσχέδιο θα υπάρχει το άρθρο περί καθολικής διαδοχής, βάσει του οποίου μεταφέρονται πλήρως όλα τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων από τη μία εταιρεία στην άλλη.
«Αυτό θα διευκρινιστεί και στη Βουλή για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις» είπε.
Το θέμα με τη «μικρή» ΔΕΗ ξεκίνησε από μία ευρωπαϊκή οδηγία για την ενέργεια που απαγορεύει τα μονοπώλια στην αγορά. «Η καταληκτική ημερομηνία είναι το 2015 και η ΔΕΗ πρέπει να μπει σε αυτή τη διαδικασία» τόνισε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ.
«Η κυρίαρχη θέση στην αγορά θα είναι το 70% και θα κάνουμε μια εταιρεία που θα έχει το 30%. Δηλαδή, δημιουργούμε μία νέα εταιρεία, ίδια με τη ΔΕΗ, αλλά μικρότερη. Αυτή η εταιρεία θα ιδιωτικοποιηθεί από τη ΔΕΗ και τα έσοδα θα πάνε στη ΔΕΗ» εξήγησε ο κ. Παπαγεωργίου.
Συγκεκριμένα αποφασίστηκαν οι ακόλουθες αλλαγές:
Διασφαλίζονται πλήρως τα ασφαλιστικά δικαιώματα όσων εργαζομένων μετακινηθούν στη μικρή ΔΕΗ και εξακολουθούν να ισχύουν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
Οι υδάτινοι πόροι της ΔΕΗ που χρησιμοποιούνταν για άρδευση θα συνεχίσουν να αξιοποιούνται από τους αγρότες.
Η μικρή ΔΕΗ δεν θα πάρει ένα πελατολόγιο – φιλέτο από τη ΔΕΗ αλλά οι πελάτες θα είναι ισομερώς και δίκαια κατανεμημένοι στις δύο επιχειρήσεις.
Σε όσες περιοχές υπήρχε σχεδιασμός για νέο εργοστάσιο από τη ΔΕΗ όπως πχ η Φλώρινα, θα τεθεί πρόβλεψη για “επενδυτικό πριμ”, δηλαδή θα έχει προβάδισμα στον διαγωνισμό όποιος ενδιαφερόμενος δεσμευτεί για νέες επενδύσεις. Με άλλα λόγια θα υπάρξει ένα εύλογο τίμημα και δεν θα ληφθεί υπόψη μόνο η χρηματιστηριακή αξία.
Τα ισχύοντα δικαιώματα των πελατών του δικτύου της ΔΕΗ θα μεταφερθούν ως υποχρεώσεις στον ιδιώτη.
Η σύμβαση για την παραχώρηση του 30% της ΔΕΗ σε ιδιώτες θα συζητηθεί στη Βουλή ώστε να διασφαλιστεί η μέγιστη διαφάνεια.
eklogika.gr