Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 1ο διεθνές φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

ntokimanter peloponisou1Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου που πραγματοποιήθηκε από την Τετάρτη 28 Ιανουαρίου έως το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου, στην Καλαμάτα, στην Τρίπολη, στην Αμαλιάδα, στη Σπάρτη και στη Μεγαλόπολη.

Το φεστιβάλ όπως είπε σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής Θανάσης Κυριαζόπουλος κατέκτησε το τίτλο του πιο σημαντικού περιφερειακού γεγονότος. Ο κ. Κυριαζόπουλος κάνοντας τον απολογισμό της διοργάνωσης υπογράμμισε :

«Στη διάρκεια του Φεστιβάλ προβλήθηκαν 78 ταινίες από 15 χώρες.

Αριθμός προβολών
Καλαμάτα Τρίπολη Σπάρτη Μεγαλόπολη Αμαλιάδα
Εκπαιδευτική

ζώνη

14 9 3 3 7
Κυρίως ζώνη 45 29 7 12 21

 

Αριθμός θεατών
Καλαμάτα Τρίπολη Σπάρτη Μεγαλόπολη Αμαλιάδα
Εκπαιδευτική

ζώνη

3.100 200 500 180 1.010
Κυρίως ζώνη 2.290 930 450 180 680

 

Αριθμός συμμετεχόντων στα σεμινάρια & masterclasses
Καλαμάτα Τρίπολη Σπάρτη Μεγαλόπολη Αμαλιάδα
Σεμινάριο comics για εκπαιδευτικούς 22 100
Σεμινάριο από τον Christian Rathner 50
Μaster class από την Simone Bitton 25
Master class από τον Μάνο Παπαδάκη 30 10 7
Master class ερασιτεχνικών αρχείων 10
Master class από τους Δ. Μπαβέλλα & Γ. Γεωργόπουλο 30

Από την πλευρά της η καλλιτεχνική διευθύντρια Τζίνα Πετροπούλου αναφερόμενη στα αφιερώματα που έγιναν στα πλαίσια του φεστιβάλ υπογράμμισε:

ntokimanter peloponisou2«Πραγματοποιήθηκε στην Καλαμάτα και στην Αμαλιάδα, ειδικό αφιέρωμα στο Αυστριακό Ντοκιμαντέρ, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Αυστρίας, με την συμμετοχή του συγγραφέα και δ/ντή προγράμματος της κρατικής αυστριακής τηλεόρασης ORF Κρίστιαν Ράτνερ καθώς και του κριτικού κινηματογράφου και καθηγητή πανεπιστημίου Lukas Maurer.

Επίσης στην Καλαμάτα και στην Αμαλιάδα, πραγματοποιήθηκε αφιέρωμα στην διεθνούς φήμης Γαλλίδα σκηνοθέτη Simone Bitton η οποία έδωσε και 3ωρο masterclass για το έργο της. Το αφιέρωμα έγινε σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο. Τον συντονισμό του αφιερώματος θα είχε ο σκηνοθέτης Γιάννης Τριτσιμπίδας.

ntokimanter peloponisou3Αφιέρωμα στο ελληνικό κινούμενο σχέδιο και προβολές εκπαιδευτικών animated ντοκιμαντέρ πραγματοποιήθηκε στην Καλαμάτα, με την επιμέλεια του Βασίλη Κρουστάλλη από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο ο οποίος είναι και καλλιτεχνικός διευθυντής του “Be there ! Corfu Animation festival”

Τέλος στην Καλαμάτα έγινε ειδικό αφιέρωμα και συζήτηση για τα Ερασιτεχνικά κινηματογραφικά αρχεία και η χρήση τους στην έρευνα και παραγωγή ντοκιμαντέρ. Συντονιστής ήταν ο Νίκος Μητρογιαννόπουλος, πρόεδρος της εταιρίας «ΤΩΝ ΑΝΩΝΥΜΩΝ-ΑΡΧΕΙΟ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ»

Οι παράλληλες εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο τουβ φεστιβάλ είναι;

Εκθεση κόμικ: Έκθεση Εν Αιθρία 5 στην Καλαμάτα, στην Αμαλιάδα και στο “Παλλάδιον Κέντρο Αποκατάστασης”.

Παρουσιάστηκε τμήμα της έκθεσης Εν Αιθρία 5 σε διοργάνωση Comicdom Press. Η έκθεση παρουσιάζει καταξιωμένους και νεότερους δημιουργούς από το χώρο των comics και της εικονογράφησης.

Την επιμέλεια της έκθεσης είχε η Λήδα Τσενέ, Διδάκτωρ Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, Πάντειο Πανεπιστήμιο. Η έκθεση κόμικ έγινε σε συνεργασία με το Comicdom Athens.

 

Ειδική εκδήλωση για τη θεραπευτική αξία της τέχνης και προβολή στο

“Παλλάδιον Κέντρο Αποκατάστασης”. Συμμετείχαν ο δρ. Βρέντας νευρολόγος και αντιπρόεδρος του κέντρου και η Λήδα Τσενέ, Διδάκτωρ Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ συμφωνήθηκε η αγορά των δικαιωμάτων προβολής 3 ελληνικών ταινιών στην Αυστρία. Τα δύο ντοκιμαντέρ από την κρατική αυστριακή τηλεόραση “ORF” και το τρίτο από ιδιωτικό αυστριακό τηλεοπτικό σταθμό “ΟΚΤΟ”.

Το γεγονός είναι πολύ σημαντικό σημείωσε η κ. Πετροπούλοτ αφού το Φεστιβάλ απέδειξε ότι αποτελεί χώρο προβολής των έργων Ελλήνων δημιουργών και ευκαιρία γι΄ αυτούς να προωθήσουν τα έργα τους στο εξωτερικό.

Οι σχεδιαζόμενες δραστηριότητες για το επόμενο διάστημα είναι:

Επέκταση της εκπαιδευτικής ζώνης με προβολές σε σχολεία της Α’ βάθμιας και Β’ βάθμιας εκπαίδευσης της Αρκαδίας και της Μεσσηνίας

Αφιέρωμα στο αμερικάνικο ντοκιμαντέρ υπό την αιγίδα της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα και με τη συμμετοχή της ελληνοαμερικανίδας σκηνοθέτριας Alexandra Anthony.

Ειδικές θεματικές προβολές στο χώρο του κέντρου αποκατάστασης “Παλλάδιον” στα πλαίσια της ανάδειξης του θεραπευτικού ρόλου της τέχνης.

Αφιέρωμα στον Νίκο Κούνδουρο με προβολή του ντοκιμαντερ του Αντώνη Μποσκοίτη με τίτλο “Οδύσσειες σωμάτων. Νίκος Kούνδουρος” και παρουσίαση του βιβλίου του Λευτέρη Ξανθόπουλου “Οι 4 εποχές του Νίκου Κούνδουρου”