Γ. Χριστόπουλος: «Είναι η στιγμή στην οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο θέμα της καύσης των νεκρών και στο δήμο Καλαμάτας»
«Είναι η στιγμή στην οποία θα πρέπει με νηφαλιότητα, με διάλογο και χωρίς λαϊκισμούς και υποκρισία να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο θέμα της καύσης των νεκρών και στο δήμο Καλαμάτας, προασπίζοντας έτσι τη βούληση σημαντικής μερίδας συνανθρώπων μας, την αξιοπρέπεια, διασφαλίζοντας επίσης κανόνες υγιεινής και την ευπρέπεια των χώρων των κοιμητηρίων μας και περιορίζοντας την έντονη εμπορευματοποίηση που κυριαρχεί.» Τονίζει σε ερώτηση που κατέθεσε στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας ο δημοτικός σύμβουλος της Μείζονος Μειοψηφίας Γιάννης Χριστόπουλος. Με αφορμή τις αλλαγές στο κανονισμό του κοιμητηρίου, που κατέθεσε η δημοτική αρχή για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και την πρόσφατη ψήφιση σχετικής τροπολογίας για το ζήτημα της καύσης νεκρών στην Ελλάδα, που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για το νέο ρυθμιστικό σχέδιο Αθήνας – Θεσσαλονίκης.
Ακολουθεί η ερώτηση του κ. Χριστόπουλου:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Με αφορμή τις αλλαγές στο κανονισμό του κοιμητηρίου, που κατέθεσε η δημοτική αρχή για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και την πρόσφατη ψήφιση σχετικής τροπολογίας για το ζήτημα της καύσης νεκρών στην Ελλάδα, που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για το νέο ρυθμιστικό σχέδιο Αθήνας – Θεσσαλονίκης.
Είναι η στιγμή στην οποία θα πρέπει με νηφαλιότητα, με διάλογο και χωρίς λαϊκισμούς και υποκρισία να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο θέμα της καύσης των νεκρών και στο δήμο Καλαμάτας, προασπίζοντας έτσι τη βούληση σημαντικής μερίδας συνανθρώπων μας, την αξιοπρέπεια, διασφαλίζοντας επίσης κανόνες υγιεινής και την ευπρέπεια των χώρων των κοιμητηρίων μας και περιορίζοντας την έντονη εμπορευματοποίηση που κυριαρχεί.
Σύμφωνα με την παραπάνω τροπολογία φαίνεται πως δημιουργούνται οι προϋποθέσεις επίλυσης του ζητήματος, έπειτα από πολλά έτη καθυστερήσεων και αναβολών, γιατί με τη συγκεκριμένη ρύθμιση επιτρέπεται η δημιουργία αποτεφρωτηρίων από τους δήμους και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου των δήμων σε χώρους εκτός κοιμητηρίων και εκτός περιοχών αμιγούς κατοικίας, γενικής κατοικίας και του πολεοδομικού κέντρου των σχεδίων πόλεως. Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα στους δήμους που διαχειρίζονται κοιμητήρια να ιδρύουν στους ίδιους χώρους και αποτεφρωτήρια οστών.
Η τροπολογία διευκρινίζει σειρά θεμάτων του σχετικού νόμου του 2006, που επέτρεπε την καύση νεκρών, οι περιορισμοί ,όμως που έθετε καθιστούσαν ουσιαστικά αδύνατη την εφαρμογή του.
Ερωτάται η δημοτική αρχή:
Θα προχωρήσει στην υλοποίηση της σχετικής νομοθεσίας και θα συμπεριλάβει στο κανονισμό του κοιμητηρίου τη σχετική πρόβλεψη;
Θα ανοίξει διάλογο με την τοπική εκκλησία, που έχει την τύχη επικεφαλής της να είναι ένας εμπνευσμένος ιεράρχης, και με άλλους φορείς και επαγγελματίες π.χ. γραφεία τελετών κ.λπ. προκειμένου σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα να καθοριστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις δημιουργίας αποτεφρωτηρίου ώστε να ικανοποιηθεί η βούληση σημαντικής μερίδας συνανθρώπων μας , να προασπιστεί η αξιοπρέπεια, να διασφαλιστούν κανόνες υγιεινής ,η ευπρέπεια των χώρων των κοιμητηρίων μας και να περιοριστεί η έντονη εμπορευματοποίηση, πολλές φορές αισχροκέρδεια ,που κυριαρχεί σε αυτή τη διαδικασία μέχρι σήμερα;