Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε τo 6ο Πολιτιστικό Πανόραμα του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου ΣΠΕΚ το διήμερο 15 και 16 Δεκεμβρίου 2023, στην αίθουσα τέχνης της Φ.Α.Α.Θ. Αγίας Σοφίας 38, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Το Πολιτιστικό Πανόραμα του ΣΠΕΚ είναι μια γιορτή των γραμμάτων, των τεχνών, του πολιτισμού και των συναφών επιστημών, που ενώνει Ελλαδίτες, Κύπριους, Απόδημους και Φιλέλληνες του εξωτερικού. Βλέπουμε το trailer της εκδήλωσης.
Η φετινή διοργάνωση περιλάμβανε μεταξύ άλλων την Αναγόρευση Νέων Επίτιμων Μελών, την Επίσημη Ανακοίνωση Απονομής των «Βραβείο Λογοτέχνη για το Σύνολο του Έργου του» στον Γιώργο Μαρκόπουλο και στον Αντώνη Πιλλά και «Βραβείο Ανθρωπισμού» στην Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ και Λοΐζο Λοΐζου, τα Αριστεία και τους Επαίνους των λογοτεχνικών διαγωνισμών «Για την Κατερίνα Αγγελάκη – Ρουκ» και «Φύση: Μητέρα και Ζωή ή Αντίπαλος», τη διεξαγωγή του σύγχρονου, καινοτόμου διαγωνισμού έκφρασης «Express & Impress», έκθεση βιβλίων, παρουσιάσεις βιβλίων, βιβλιοκριτική, έκθεση και παρουσίαση εικαστικών έργων, καθώς και χειροτεχνιών, αλλά και μουσική συναυλία. Στο 6ο Πολιτιστικό Πανόραμα συμμετείχαν λογοτέχνες, συγγραφείς, ποιητές, ζωγράφοι, μουσικοί, καλλιτέχνες και άλλοι δημιουργοί από Ελλάδα, Κύπρο, Ομογένεια και Άπω Ανατολή.
Φέτος, ο ετήσιος θεσμός πολιτισμού του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Επιτρόπου Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Υπουργείου Εσωτερικών της Ελλάδος – Τομέας Μακεδονίας Θράκης, του Γενικού Προξενείου της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης και της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ανδρών Θεσσαλονίκης.
Τα εγκαίνια του 6ου Πολιτιστικού Πανοράματος του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου τίμησαν με την παρουσία τους ο Υφυπουργός Εσωτερικών – Μακεδονίας Θράκης Στάθης Κωνσταντινίδης, ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου Κωνσταντίνος Πολυκάρπου, ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Ειρηναίος Βογιατζής, η Πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης κα Ευγενία Αλεξανδροπούλου – Αιγυπτιάδου, Δημοτικοί σύμβουλοι. Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Πανεπιστημιακοί, Καθηγητές, Διευθυντές Λυκείων – Γυμνασίων και Δημοτικών Σχολείων, Φοιτητές, Μαθητές, εκπρόσωποι φορέων και κοινοτήτων Κεντρικής Μακεδονίας, συνεργάτες, μέλη, φίλοι και εθελοντές που συνεργάζονται με τον ΣΠΕΚ και στηρίζουν το έργο του. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε η εισήγηση του Δρος Αντρέα Σταματόπουλου, Ιστορικού – Εθνολόγου, Δημοσιογράφου ΕΣΗΕΜΘ, Επίτιμου Αντιπροέδρου Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου, με τίτλο “ΣΠΕΚ 2019-2024”, ένας εύστοχος απολογισμός, μία μνεία για το έργο, τα προγράμματα, τις δράσεις, τις υποδομές του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου και του SOLOMOS Web Radio TV.
Η πρόεδρος του ΣΠΕΚ Σίσσυ Σιγιουλτζή- Ρουκά δήλωσε ότι «γιορτάζουμε τούτο τον ετήσιο θεσμό πολιτισμού, με καλό σκοπό, καθώς με το έργο και τις παράλληλες δράσεις του στηρίζουμε την άυλη πολιτιστική κληρονομιά και προσφέρουμε δώρα πολιτισμού και ανακούφιση στον απόδημο Ελληνισμό, σε συνανθρώπους μας με ειδικές δεξιότητες, σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, σε διαμένοντες σε ακριτικές περιοχές, αλλά και στο ευρύτερο κοινό που διψά για γνώση και πνευματική καλλιέργεια».
Ο υφυπουργός Εσωτερικών για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Στάθης Κωνσταντινίδης, τόνισε ότι με τις εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου, αναδεικνύεται και διασφαλίζεται η πολιτιστική κληρονομιά από το παρελθόν, κι από το παρόν στο μέλλον, που έχει εκπαιδευτική, ακαδημαϊκή, αλλά και αναπτυξιακή διάσταση, με υψηλό δείκτη επίδρασης στην οικονομική ζωή. «Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου στηρίζει με το πλούσιο έργο που παράγει την άυλη πολιτιστική κληρονομιά και την πολιτιστική διπλωματία, και εμείς στο Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης, είμαστε δίπλα σε κάθε τέτοια προσπάθεια όπως είναι και ο θεσμός αυτός. Για αυτό θέσαμε υπό την αιγίδα μας στο 6ο Πολιτιστικό Πανόραμα, που με τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις του προάγει την οικουμενικότητα του ελληνικού πολιτισμού και συμβάλλει στη διάδοση και μεταλαμπάδευση του», τόνισε ο Υφυπουργός κ. Στάθης Κωνσταντινίδης.
Στη συνέχεια, ο Γενικός Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη, κ. Κωνσταντίνος Πολυκάρπου, τόνισε ότι “Τόσο η Ελληνική Κυβέρνηση, το Υπουργείο Εσωτερικών – ΥΜΑΘ, η Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όσο και ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχουν αγκαλιάσει τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου – ΣΠΕΚ, αυτό το διήμερο. Αυτός είναι ο λόγος που και το Γραφείο της Επιτρόπου Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει αγκαλιάσει τις δράσεις του ΣΠΕΚ. Αυτό που έχει να κάνει η Κυπριακή Δημοκρατία και είμαι σίγουρος και η ελληνική είναι μέσω των μνημονίων και των συμφωνιών να δώσει το πλαίσιο μέσα στο οποίο πολιτιστικοί φορείς όπως ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου – ΣΠΕΚ, να αναγάγουν τις δράσεις του πολιτισμού και της παιδείας, τις μεταρρυθμίσεις, να πάμε τον πολιτισμό μας ένα βήμα πιο πέρα».
Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου είναι ένας πυρήνας πολιτισμού. Από την ίδρυση του έχει την υποστήριξη στις δράσεις του από το Ελληνικό Κράτος, Γραφείο Πρωθυπουργού, Υπουργείο Εξωτερικών, Υπουργείο Πολιτισμού, Υπουργείο Παιδείας, Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, Περιφέρειες, Δήμοι, καθώς και από το Κυπριακό Κράτος, τον Επίτροπο Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος στηρίζει τα έργα και τις δράσεις αποδήμων, το Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου, το Υφυπουργείο Τουρισμού, τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες, της Κυπριακής Πρεσβείας των Αθηνών, αλλά και του Γενικού Προξενείου της Κύπρου, καθώς όλοι ανεξαιρέτως δείχνουν ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και πολιτιστικής διπλωματίας, τα οποία ενώνουν τους Έλληνες, τους Κύπριους, του Απόδημους, τους Φιλέλληνες του εξωτερικού, τον πολιτισμό μας και την γλώσσας μας, αλλά και τον ευρύτερο πολιτισμό μέσα από συλλογικές δράσεις. Ελλάδα και Κύπρος βγαίνουν μαζί μπροστά ενωμένες. Οι δυο χώρες μέσω των δράσεων του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου βγαίνουν μαζί στο εξωτερικό, προχωρούν ενιαία και η γλώσσα και ο πολιτισμός μας ταξιδεύει, αγγίζοντας ευρύτερα πολίτες όλου του κόσμου.
Ο θεσμός του Πολιτιστικού Πανοράματος του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου είναι μια γιορτή των γραμμάτων, των τεχνών, του πολιτισμού και των συναφών επιστημών, που ενώνει Έλληνες, Κύπριους, Απόδημους και Φιλέλληνες του εξωτερικού, και “χτυπά” κάθε Δεκέμβριο στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, ενώ κάθε Ιούνιο στην καρδιά της Αθήνας.