Γράφει η Παναγιώτα Κοζομπόλη
Ένας σημαντικός χρόνος ολοκληρώνεται από τις εκλογές της 20ης Σεπτέμβρη 2015. Στις εκλογές που από τον ΣΥΡΙΖΑ ζητήθηκε η εντολή να εφαρμόσει τη συμφωνία με τους δανειστές και παράλληλα να εφαρμόσει το πρόγραμμά του, για μια άλλη πορεία στην κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας μας. Στις 20 Σεπτέμβρη του 2015 γνωρίζαμε τα όρια του συμβιβασμού που είχαμε κάνει και τι είχαμε επιτύχει. Για τα επόμενα τρία χρόνια, περίπου 50 δισ. ευρώ χρηματοδότηση των παλαιότερων δανείων με πολύ χαμηλότερο επιτόκιο, επιμήκυνση αποπληρωμής τους στα 30 χρόνια και επιπλέον 25 δισ. ευρώ για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, από τα οποία χρησιμοποιήθηκε περίπου το ένα πέμπτο. Η χώρα μας παρέμεινε στην ευρωζώνη. Δεν χρεοκόπησε και μάλιστα άτακτα. Αποκρούσαμε τα σχέδια των ξένων και ντόπιων δυνάμεων και μεγάλων συμφερόντων που σχεδίαζαν μια μικρή παρένθεση της πολιτικής που αντιστέκεται στο νεο-φιλελευθερισμό και έχει σταθερά το βλέμμα της στην κοινωνική αλληλεγγύη, στην δίκαιη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.
Οι όροι που μας επιβλήθηκαν δεν ήταν αμελητέοι, αλλά το οικονομικό, φορο-εισπρακτικό και στην πραγματικότητα υφεσιακό μέρος τους, με το οποίο δεν συμφωνούσαμε, έχει αποφασιστικά και χωρίς “μασημένα λόγια” ολοκληρωθεί. Η γενική αίσθηση και οι βασικοί αριθμοί σήμερα δείχνουν ότι έχει επιτευχθεί μια ισορροπία, παρά τις ανεπανάληπτες μεταναστευτικές ροές, που πέρασαν από τη χώρα μας και τον πληθυσμό που φιλοξενείται σήμερα σ’ αυτήν και παρά τη μεγάλη πολιτική αστάθεια στη μεγάλη γείτονα Τουρκία και στην ευρύτερη περιοχή. Η χώρα μας είναι πόλος σταθερότητας και φάρος ελπίδας για τους γειτονικούς λαούς.
Στον οικονομικό τομέα, με μικρά αλλά σταθερά βήματα, η ανάκαμψη έχει ξεκινήσει. Γεγονός που επιβεβαιώνουν έγκυροι θεσμικοί και οικονομικοί αναλυτές. Το 2015 έκλεισε με πρωτογενές πλεόνασμα +0,7%, αντί για το συμφωνημένο στόχο του -0.25%. Μια ανάλογη επιτυχία θα έχουμε και το 2016. Αν ίσχυαν οι δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης θα απαιτούνταν επιπλέον μέτρα 5 δισ. ευρώ. Κρατήσαμε ανοιχτή την πόρτα για μια ταχύτερη επιστροφή στην ανάκαμψη.
Η Ελλάδα που κληρονομήσαμε το 2015, από τις πολιτικές δυνάμεις που τώρα μας κατακρίνουν, είχε γκρεμιστεί στο 68% του μέσου όρου του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), από το 98% το 2009. Μας είχαν γυρίσει στο 1975. Το διαθέσιμο εισόδημα είχε μειωθεί κατά 40%, η ανεργία είχε εκτοξευθεί στο 28%, οι πολίτες κάτω από το όριο φτώχειας είχαν αυξηθεί στο 38%. Από την πρώτη στιγμή πήραμε μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, και έχουμε κάνει σημαντικά βήματα στον τομέα αυτό.
Στον τομέα του κοινωνικού κράτους 500 χιλιάδες δικαιούχοι της κάρτας αλληλεγγύης, παίρνουν από 70 έως και 220 ευρώ το μήνα. Στο νομό μας οι δικαιούχοι είναι 8.900 συμπολίτες μας. Αυτές οι 500 χιλιάδες συμπολίτες μας δεν είχαν στον ήλιο μοίρα. Το ίδιο ισχύει και για τις 200 χιλιάδες οικογένειες, που τους είχε κοπεί το ρεύμα και τώρα έχουν μια μεγάλη ποσότητα δωρεάν. Η ανεργία έχει μειωθεί κατά 3,5 μονάδες και εξακολουθεί να μειώνεται, χωρίς να κλείνουμε τα μάτια στο καίριο αυτό πρόβλημα. Τα νέα προγράμματα “επιδότησης της εργασίας”, αντί για επιδότηση της ανεργίας, θα βοηθήσουν παραπέρα στη μείωση της ανεργίας, θα εντάξουν στην παραγωγική διαδικασία δεκάδες χιλιάδες άνεργους.
Αξιοποιήσαμε και αξιοποιούμε το “πακέτο Γιούνκερ”, αυξήσαμε για 2η συνεχόμενη χρονιά τις δημόσιες επενδύσεις. Ο νέος αναπτυξιακός νόμος δίνει έμφαση στις μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις και οι ενισχύσεις, για πρώτη φορά, είναι κυρίως μέσω της μορφής των φορο-απαλλαγών που συνδέονται με την απόδοση και όχι με την επένδυση. Στο παρελθόν το 95% των επιχορηγήσεων-επιδοτήσεων δίνονταν στη βάση των δαπανών, για τις οποίες δεν γνωρίζαμε το τελικό αποτέλεσμα. Τώρα η επιχορήγηση δίνεται στη βάση της απόδοσης. Επίσης, πρώτη φορά συμμετέχουν στα προγράμματα του ΕΣΠΑ οι κοινωνικές επιχειρήσεις ενώ συστήνεται και ειδικό Ταμείο για την Κοινωνική Οικονομία.
Όμως εκεί που υπάρχει ένας καινούργιος άνεμος είναι στον τομέα της διαφάνειας, της συνταγματικής νομιμότητας, της αναλογικής έκφρασης της θέλησης των πολιτών. Σοβαρή προσπάθεια να βρεθούν και να πληρώσουν οι κύριοι της “λίστας Λαγκάρντ” και άλλων λιστών. Οι μεγάλοι φοροφυγάδες. Πρώτη φορά, μετά από 27 χρόνια, οι καναλάρχες υποχρεώνονται να πληρώσουν για τη χρήση του δημόσιου αγαθού που είναι οι συχνότητες. Πρώτη φορά, οι μεθεπόμενες εκλογές θα πραγματοποιηθούν με την απλή αναλογική – πάγιο αίτημα των πραγματικά δημοκρατικών, πολιτικών, δυνάμεων του τόπου. Μετά από πολύ καιρό η σχολική χρονιά ξεκίνησε χωρίς ελλείψεις.
- Έχουμε επίγνωση των μεγάλων δυσκολιών γιατί η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα παρέλαβε μια χρεοκοπημένη χώρα, με μισοδιαλυμένη την διοίκηση και την κοινωνία βαθιά λαβωμένη. Όμως παλεύει σκληρά για την ανάκαμψη της πατρίδας και την επιστροφή στην κανονική ζωή. Παρά τα εμπόδια, τις κραυγές και την μαύρη προπαγάνδα του παλιού συστήματος διαπλοκής, τα έργα του αναδύονται κάθε μέρα και η Δικαιοσύνη ελέγχει τις παρανομίες και τα θαλασσοδάνεια των αετονύχηδων.
- Η χώρα και η κοινωνία θα μείνουν όρθιες και καλλίτερες μέρες θα έρθουν. Η επόμενη χρονιά ελπίζουμε και παλεύουμε να είναι χρονιά δίκαιης ανάπτυξης και ρύθμισης του χρέους. Στο τέλος της τετραετίας (2019) η κοινωνία και οι πολίτες θα μας κρίνουν.
Το στοίχημα είναι ανοιχτό. Η θέλησή μας να πετύχουμε δεδομένη και ο λαός, ιδίως οι αδύνατοι και ο κόσμος της εργασίας, ο τελικός κριτής μας. Προχωρούμε !!