Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης διατηρούσε ελπίδες (αν και περιορισμένες) να πετύχει στο χθεσινό EWG μία “πολιτική εντολή” για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα την προσεχή Δευτέρα, ώστε να κλείσει η αξιολόγηση τον Ιανουάριο. Αυτό σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες δεν έγινε χθες εφικτό, καθώς “πρέπει να προηγηθεί πολιτική σύγκλιση στα θέματα του εργασιακού, της ενέργειας και των μέτρων του 2018 η οποία δεν έχει ακόμη επιτευχθεί” όπως λένε πηγές του οικονομικού επιτελείου.
Της Δήμητρας Καδδά
Ο λόγος για τα πιο μεγάλα από τα ανοικτά μέτωπα της δεύτερης αξιολόγησης που ονομάτισε χθες και ο Επίτροπος Μοσκοβισί μετά την συνάντησή του με τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ. Ο Επίτροπος στήριξε την θέση για ταχεία ολοκλήρωση της διαδικασίας, αλλά με το ΔΝΤ στο τραπέζι όσο κάποια κράτη επιμένουν για την συμμετοχή του όπως εξήγησε…
Και ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ έδωσε το στίγμα της θέσης του επιμένοντας η συμφωνία να μην γίνει σε διαδοχικά στάδια αλλά ως “πακέτο” που θα περιλαμβάνει την δεύτερη αξιολόγηση, αλλά και τα πλεονάσματα μετά το 2018 και το χρέος (σ.σ. μεσοπρόθεσμα μέτρα)…
Ζυγώνει… Φεβρουάριος
Αν κάτι δεν αλλάξει θεαματικά τις επόμενες ημέρες τότε σύμφωνα με διαπραγματευτικές πηγές στις Βρυξέλλες ζυγώνει… Φεβρουάριος και έτσι αυξάνεται ταχύτατα η πίεση που θα ασκεί ο παράγοντας χρόνος έως τον εκλογικό κύκλο της Άνοιξης ανά την Ευρώπη.
Δηλαδή, περιορίζονται οι ελπίδες για συμφωνία στην σύνοδο των ΥΠΟΙΚ της 26ης Ιανουαρίου και ως ορόσημα τίθενται η 20η Φεβρουαρίου και η 20η Μαρτίου για μία πρώτη συμφωνία (β΄ αξιολόγηση) ή στο ελληνικό σενάριο για την συνολική συμφωνία (β΄ αξιολόγηση, πλεονάσματα, χρέος).
Η διέξοδος Σόιμπλε με νέα σκληρά μέτρα
Ωστόσο, χθες αναδείχθηκε ένα άλλο σενάριο, το οποίο όμως περιλαμβάνει πολλά και μεγάλα “αγκάθια” μέτρων. Ο κ. Σόιμπλε έδωσε μία δύσκολη διέξοδο: επέμεινε στην ανάγκη να μετέχει το ΔΝΤ, αλλά περιέγραψε και πως θα λειτουργήσει ένα άλλο σενάριο χωρίς το ΔΝΤ.
Εξήγησε ότι σε αυτήν την εκδοχή (εκτός ΔΝΤ), θα απαιτείται νέα διαπραγμάτευση και νέα συμφωνία (σ.σ. νέο μνημόνιο;) που θα πρέπει να “περάσει” από την Γερμανική Βουλή.
Ωστόσο, όπως εξηγούν διπλωματικές από τις Βρυξέλλες, αυτή η “ρήση” Σόιμπλε σημαίνει ότι μία τέτοια συμφωνία χωρίς το Ταμείο (που προφανώς δεν είναι επιθυμητή από την Γερμανία) θα είναι κάθε άλλο παρά δημοσιονομικά ανώδυνη. Μία νέα διαπραγμάτευση και συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει νέα μέτρα εξηγούν (σ.σ. πιθανόν όχι τόσα όσα επιμένει να ζητά το ΔΝΤ).
Και έτσι, όσο η θέση της Γερμανίας παραμένει όπως την εξέφρασε χθες ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, διατηρείται η πίεση για την μείωση του αφορολογήτου και των συντάξεων, μεταξύ άλλων παρεμβάσεων που βρίσκονται εδώ και εβδομάδες στο τραπέζι.
Αλλά και οι χθεσινές δηλώσεις του κ. Ράις έδειξαν ότι το ΔΝΤ επιμένει στο σενάριο των πλεονασμάτων 3% του ΑΕΠ σε 4,5 δισ. ευρώ παρεμβάσεις με επίκεντρο το αφορολόγητο και τις συντάξεις παρατείνοντας παράλληλα για “εβδομάδες” την αγωνία για το περιεχόμενο των τριών εκθέσεων του Ταμείου για την Ελλάδα.
Πάντως, μία ημέρα πριν και ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών αναβίωσε το σενάριο που δεν περιλαμβάνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο πρόγραμμα.
Ο λόγος για σχέδιο που είχε περιγράψει το Capital.gr και είχε τεθεί από το τέλος του Φθινοπώρου στην “γωνία” των διαβουλεύσεων λόγω κυρίως των γερμανικών ενστάσεων.
Τα μέτρα
Στο πεδίο των ανοικτών μετώπων, έως το 2018 ο κ. Μοσκοβισί έκανε σαφές χθες ότι επιμένει στο σενάριο των μέτρων που είχε καταστρώσει προ εορτών (700 εκατ. ευρώ περίπου ή 0,4% του ΑΕΠ), ενώ πηγές του οικονομικού επιτελείου επιμένουν πως έχει πλέον μειωθεί η ψαλίδα (σε συνεννόηση με τους θεσμούς) σε κενό της τάξης των 200 εκατ ευρώ περίπου που εύκολα μπορεί να καλυφθεί αν υπάρξει η πολιτική “εντολή” προς τα κλιμάκια των θεσμών (σ.σ. από υπεραπόδοση εσόδων).
Για την ίδια πολιτική “βούληση” κάνουν λόγο κυβερνητικές πηγές και στο πεδίο του εργασιακού, ενώ μένει να φανεί πως θα κλείσει και το μέτωπο της ενέργειας καθώς και τα υπόλοιπα (μικρότερα) ανοικτά πεδία επί συνόλου 80 προαπαιτούμενων της δεύτερης αξιολόγησης.
Ωστόσο, για την “μεγάλη” συμφωνία, με τα μέτρα μετά το 2018 απαιτείται η συμφωνία για τον “κόφτη” με το αφορολόγητο και τα υπόλοιπα μέτρα. Τα σενάρια που έχουν εδώ και εβδομάδες μπει στο τραπέζι περιλαμβάνουν και μείωση του ΦΠΑ, των συντάξεων, αλλά και το πάγωμα μισθών.
Πηγή: capital.gr