Μειώσεις φορολογικών συντελεστών με το βλέμμα στη μεσαία τάξη

samaras kalamata5Σε απολογισμό του κυβερνητικού έργου στα πεδία της φορολογικής νομοθεσίας και της απλοποίησης του γραφειοκρατικού βάρους για τις επιχειρήσεις αλλά και σε ρητές δεσμεύσεις σχετικά με την περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών (μετά τη μείωση της ειδικής εισφοράς αλλά και του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης) αναμένεται να προβεί ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, συνομιλώντας το απόγευμα με εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων στο ΕΒΕΑ.

Σε μία περίοδο που η αντιπαράθεση μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ μαίνεται με στόχο την προσέλκυση της μεσαίας τάξης, ενόψει της εκλογής της Κυριακής, ο κ. Σαμαράς οικοδομεί βήμα προς βήμα μία γέφυρα προς τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους: Είτε αναδεικνύοντας τη βαβέλ στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου, είτε υπογραμμίζοντας τις συνέπειες των όσων λένε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είτε, τέλος, προβάλλοντας το δικό του σχέδιο για μία ελεγχόμενη, σταδιακή μείωση της φορολογίας που θα γίνει ορατή σε όλους, χωρίς ωστόσο να θέσει σε διακινδύνευση τα δημοσιονομικά επιτεύγματα της χώρας.

«Πρόθεση της Ν.Δ. είναι να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις στη φορολογική πολιτική… όταν κάθε ημέρα αποδεικνύεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει την αύξηση της φορολογίας, εμείς έχουμε ολοκληρωμένο σχέδιο για τη μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων, για ένα φορολογικό περιβάλλον που θα ενισχύει την ανταγωνιστικότητα και την κοινωνική συνοχή και, παράλληλα, θα καταργεί αναχρονιστικές διατάξεις και έκτακτες επιβαρύνσεις» αναμένεται να επισημάνει ο κ. Σαμαράς, κατά τη σημερινή του συνάντηση με τα προεδρεία των παραγωγικών ενώσεων (επαγγελματίες, βιοτέχνες, μικρομεσαίοι, επιμελητήρια). Στον οδικό χάρτη για τη φορολογία επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων που θα παρουσιάσει, περιλαμβάνονται:

– Μείωση του ΕΝΦΙΑ, ήδη από το 2015, (κατά 7%) και αποκλιμάκωσή του στα δύο επόμενα χρόνια ώστε τα έσοδα από τον ενιαίο φόρο ακινήτων να μειωθούν στο 1% του ΑΕΠ από 1,43% που βρίσκεται σήμερα, με παράλληλη απόδοσή τους στην τοπική αυτοδιοίκηση.

– Μείωση των φορολογικών συντελεστών των φυσικών προσώπων σε όλη την κλίμακα, με τον ανώτατο συντελεστή να υποχωρεί τελικά στο 33% από 42% σήμερα.

– Αρχής γενομένης από τον προϋπολογισμό του 2015, ο φόρος στα επιχειρηματικά κέρδη θα μειωθεί σταδιακά στο 15% από 25% (κατά 3 μονάδες σε πρώτη φάση).

– Κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης αλλά και του βασισμένου σε αυτά φόρου.

– Κατάργηση του «πόθεν έσχες» για την πρώτη κατοικία και επέκταση της απαλλαγής ΦΠΑ.

– Επέκταση της δυνατότητας μη καταβολής ΦΠΑ μέχρι την πληρωμή του τιμολογίου και σε επιχειρήσεις με τζίρο μέχρι 2 εκ. ευρώ (σήμερα ως 500.000).

– Επέκταση της απαλλαγής από το ΦΠΑ και για επιχειρήσεις με τζίρο μέχρι 20.000 ευρώ (από 10.000 σήμερα).

– Αποποινικοποίηση της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο, με το βάρος να πέφτει στο «κυνήγι» υποθέσεων συστηματικής και μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγής.

kathimerini.gr