Μετά την επιστράτευση, η ώρα της Βουλής: Οι διεργασίες για διενέργεια δημοψηφίσματος για τη ΔΕΗ

megalopoli dei1Ο ΣΥΡΙΖΑ εντείνει την προσπάθειά του για τη συλλογή 120 υπογραφών βουλευτών για τη συζήτηση ενδεχόμενου δημοψηφίσματος, καθώς το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ» εισάγεται προς συζήτηση στη Βουλή

Σήμερα, Δευτέρα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης θα έχει διμερείς επαφές με συναδέλφους του στη ΔΗΜΑΡ, τους Ανεξάρτητους Έλληνες και ανεξάρτητους βουλευτές, προκειμένου να συγκεντρωθεί ο πολυπόθητος αριθμός των 120 υπογραφών, που θα επιτρέψει στην Ολομέλεια της Βουλής να συζητήσει το ενδεχόμενο διενέργειας δημοψηφίσματος για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Εν τω μεταξύ, σήμερα το μεσημέρι, ολοκληρώνεται η επεξεργασία του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ» στην επιτροπή παραγωγής και εμπορίου της Βουλής. Την Τετάρτη αναμένεται η ψήφιση του νομοσχεδίου από το Α’ θερινό τμήμα.

Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι ο στόχος των 120 βουλευτών είναι εφικτός, σημειώνοντας ότι ακόμη κι αν το ΚΚΕ δεν συμφωνεί επακριβώς με το πλαίσιο της πρότασης της αξιωματικής αντιπολίτευσης και καταθέσει δικό του, υπάρχει δυνατότητα άθροισης των ψήφων, κατά το πρότυπο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας του 2008 για τη Συνθήκη της Λισαβόνας, όπου είχαν κατατεθεί τέσσερις διαφορετικές προτάσεις.

Η πρωτοβουλία πηγαίνει πολύ καλά, δήλωσε το πρωί της Δευτέρας στο Mega ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης. Σημείωσε, δε, ότι και το ΚΚΕ τάσσεται υπέρ της άθροισης των ψήφων ακόμη και επί διαφορετικών προτάσεων για το δημοψήφισμα και έκανε λόγο για «πολιτικά εύλογο» αίτημα.

Πάνω από 10 ανεξάρτητοι βουλευτές αναμένεται να υπογράψουν το αίτημα για δημοψήφισμα. Σύμφωνα με πληροφορίες ενδέχεται να είναι ακόμα περισσότεροι, αν κρίνει κανείς ότι στη χθεσινή «Αυγή» υπέρ του δημοψηφίσματος τάχθηκαν βουλευτές όπως ο Γιάννης Κασαπίδης και ο Νίκος Σταυρογιάννης, διαγραφέντες από τη ΝΔ. Υπέρ της πρότασης για δημοψήφισμα δήλωσε ότι θα ψηφίσει ο ανεξάρτητος βουλευτής Πέτρος Τατσόπουλος, σημειώνοντας ότι θα ψηφίσει ό,τι ψηφίζει και το κόμμα με το οποίο μπήκε στη Βουλή.

Εφιάλτης για την κυβέρνηση το δημοψήφισμα και το «μπλοκ των 120» (ρεπορτάζ του Γ. μελιγγώνη στην «Αυγή της Κυριακής»)

Εδώ και ημέρες, το Μαξίμου επιχειρεί να λοιδορήσει και να απαξιώσει την πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ, με βασικό επιχείρημα -που απευθύνεται στα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, κυρίως στη ΔΗΜ.ΑΡ., αλλά και στους ανεξάρτητους βουλευτές που έχουν “ανασφάλεια” μη χάσουν τις έδρες τους- ότι η πρωτοβουλία αυτή δεν αφορά τη “μικρή ΔΕΗ”, αλλά στη συγκρότηση ενός μπλοκ εντός Βουλής, που μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.

Με τον τρόπο αυτό ο Αντ. Σαμαράς επιχειρεί να “μαζέψει” τους ανεξάρτητους βουλευτές και να “φοβερίσει” τα υπόλοιπα κόμματα πως “παίζουν το παιχνίδι του ΣΥΡΙΖΑ”, όπως τονίζουν και κυβερνητικά στελέχη σε δημόσιες εμφανίσεις τους.

Σε δύσκολη θέση

Ωστόσο, η μάχη για την “μικρή ΔΕΗ”, όπως αυτή εξελίσσεται σε όλα τα επίπεδα -πολιτικό, κοινοβουλευτικό αλλά και κοινωνικό- έχει ρίξει την κυβέρνηση στο καναβάτσο. Οι πολιτικές αντοχές του Μαξίμου και των συμπολιτευόμενων βουλευτών είναι ούτως ή άλλως εξαντλημένες και οι επιπτώσεις από μία πολιτική κρίση μπορεί να επιταχύνουν τη ροή των εξελίξεων.

Η δυσχερής θέση της κυβέρνησης φάνηκε την περασμένη Πέμπτη, όταν ο -συνήθως σιωπηλός- Δ. Σταμάτης παρενέβη δημοσίως και επιχείρησε να “περάσει” τη γραμμή υπονόμευσης της πρωτοβουλίας του Αλ. Τσίπρα.

Ο υπουργός Επικρατείας, που έως τώρα έχει παρέμβει δημοσίως μόνο μετά τις αποκαλύψεις για την υπόθεση Μπαλτάκου και τις συνομιλίες του “δεξιού χεριού” του Αντ. Σαμαρά με χρυσαυγίτες, προέβη σε δήλωση κατά του ΣΥΡΙΖΑ, ισχυριζόμενος με έμφαση πως στόχος του Αλ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι να σώσει τη “μικρή ΔΕΗ” (και τη ΔΕΗ… γενικότερα), αλλά να συγκροτήσει το μπλοκ των 120 βουλευτών που, εκτός από τις υπογραφές τους για την κατάθεση πρότασης δημοψηφίσματος, θα μπλοκάρουν σε δεύτερο χρόνο και την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.

“Αυτό που στην πραγματικότητα επιδιώκει ο κ. Τσίπρας είναι, με πρόσχημα τη συγκέντρωση των 120 υπογραφών βουλευτών για τη ΔΕΗ, να εγκλωβίσει κόμματα και βουλευτές σε ένα μέτωπο που στόχο έχει να προκαλέσει πολιτική ανωμαλία μπλοκάροντας την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή” είπε χαρακτηριστικά ο “εξ απορρήτων” του Αντ. Σαμαρά επιχειρώντας να δημιουργήσει “αντισυσπειρώσεις” στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για διεξαγωγή δημοψηφίσματος περί τη “μικρή ΔΕΗ”.

Προπαγάνδα και φόβοι

Μπορεί ο Δ. Σταμάτης να εξέφρασε την κυβερνητική προπαγάνδα με στόχο να μειωθεί η πολιτική ουσία της πρότασης του Αλ. Τσίπρα, ωστόσο, επί της ουσίας, εξέφρασε τους μύχιους πόθους της κυβέρνησης: οι παροικούντες την κυβερνητική Ιερουσαλήμ γνωρίζουν πως αυτή τη στιγμή η μόνη συγκολλητική ουσία της κυβέρνησης και των κομμάτων που την απαρτίζουν είναι, εκτός από την εξουσία, η ελπίδα τους ότι ο Αντ. Σαμαράς και ο Ευ. Βενιζέλος θα καταφέρουν να βρουν τη νόθα κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 180 βουλευτών που θα εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.

“Αν φανεί προς τα έξω ότι υπάρχουν 120 βουλευτές πρόθυμοι να μπλοκάρουν την εκλογή Προέδρου, η κατάσταση θα γίνει διαλυτική” παραδέχονται κυβερνητικές πηγές, ενώ απώτατος στόχος του Αντ. Σαμαρά είναι να μην προεξοφληθεί ότι οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης μπορούν να μπλοκάρουν την προεδρική εκλογή.

Στην περίπτωση αυτή, κυβερνητικές πηγές παραδέχονται πως “η κατάσταση θα είναι δύσκολη”, τα διαλυτικά φαινόμενα στο κυβερνητικό σχήμα θα ενταθούν και η παράλυση την κυβέρνηση και στη συμπολιτευόμενη πλειοψηφία στη Βουλή θα οδηγήσει αναπόδραστα τον Αντ. Σαμαρά, με δεμένα τα χέρια, σε εκλογές -όπως ακριβώς η παράλυση της κυβέρνησης της Ν.Δ. το 2009 μετά τις ευρωεκλογές είχε οδηγήσει τον Κ. Καραμανλή άρον άρον σε προκήρυξη εκλογών τον Σεπτέμβριο.

left.gr