Ο Τ. Μπαλτάκος ήταν ο έμπιστος συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά που, με αναβάθμιση του ρόλου του γ.γ. της κυβέρνησης, μετατράπηκε σε υπερυπουργό με αυξημένες αρμοδιότητες.
Από τις αρχές του 2013 ο γενικός γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου αναλαμβάνει ούτε λίγο ούτε πολύ άτυπος… πρωθυπουργός, μετά τον Αντώνη Σαμαρά. Ο άνθρωπος για τις δύσκολες δουλειές πλέον είχε και επίσημα αυξημένες αρμοδιότητες.
Κοινό μυστικό αποτελούσε από την πρώτη στιγμή ο ρόλος του Τάκη Μπαλτάκου στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Αντ. Σαμαράς ήθελε να έχει τα νώτα του καλυμμένα και ο καταλληλότερος άνθρωπος γι’ αυτό ήταν ο έμπιστος φίλος του και γνωστός νομικός.
Σε κάθε κομβικό για την κυβέρνηση σημείο, ο Τ. Μπαλτάκος θα έβρισκε την καλύτερη λύση… Επιπλέον, πολύ σύντομα θα γινόταν σχεδόν ο αποκλειστικός συντάκτης των νομοσχεδίων. Και αν δεν τα συνέτασσε εκείνος, σίγουρα θα πέρναγαν από τον έλεγχό του πριν πάρουν τον δρόμο για τη Βουλή. Αλλιώς δεν γινόταν…
Από νομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, λοιπόν, έγινε γενικός γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου και κατόπιν «υπερ-υπουργός» με ρόλο άτυπου συντονιστή του νομοθετικού έργου της κυβέρνησης.
Άλλωστε ο Τ. Μπαλτάκος εθεωρείτο άνθρωπος «ειδικών αποστολών», και μέχρι σήμερα έχει σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος της προετοιμασίας του νομοθετικού έργου της κυβέρνησης, ενώ είναι και εκείνος που «έτρεξε» τις διαδικασίες για να ολοκληρωθούν οι νομοθετικές δεσμεύσεις τις οποίες είχε αναλάβει η Ελλάδα έναντι της τρόικας του Μνημονίου.
Έτσι με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του Υπουργικού Συμβουλίου (που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως) η γενική γραμματεία της κυβέρνησης υπό τον κ. Μπαλτάκο εξοπλίζεται με απόλυτες αρμοδιότητες σε όλο το φάσμα και τις διαδικασίες της νομοθετικής εξουσίας, που έχουν σχέση με την Πολιτεία, το Κοινοβούλιο και τη Δικαιοσύνη.
Το ΦΕΚ της «αναβάθμισης»
Με τη θεσμική αναβάθμιση αυτή της γενικής γραμματείας της κυβέρνησης από τις συνήθεις εξουσίες του 2005 της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή υπό τον προκάτοχο καθηγητή Αργύρη Καρρά, ενισχύεται ο συγκεντρωτικός στόχος της διακυβέρνησης Σαμαρά. Επιπλέον, αντιμετωπίζονται, όπως λέγεται, προβλήματα αποφασιστικότητας με το ισχυρό πρόσωπο του κ. Μπαλτάκου, τα οποία δεν μπορούν να προωθηθούν με το σημερινό «στάτους» του υπουργείου Δικαιοσύνης. Σύμφωνα με το ΦΕΚ πλέον ισχύουν τα εξής:
«Αρμοδιότητες Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης
Άρθρο 21
Συμπλήρωση αρμοδιοτήτων
Στην παρ. 5 του άρθρου 74 του π.δ. 63/2005 (Α΄ 98) προστίθενται εδάφια στ, ζ, η και θ, ως ακολούθως:
«στ) Αποδέχεται μετά από σχετική εισήγηση του Νομικού Γραφείου και προσυπογράφει τα νομοσχέδια, με σκοπό την προώθησή τους στη Βουλή προς ψήφιση, λαμβάνοντας ιδιαίτερα υπ’ όψη του τις σχετικές παρατηρήσεις της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής. Οι υπηρεσίες της Βουλής δεν δικαιούνται να παραλάβουν νομοσχέδιο, αν αυτό δεν φέρει την υπογραφή του Γενικού Γραμματέα της Κυβέρνησης.
ζ) Αποδέχεται και προσυπογράφει υπουργικές τροπολογίες, νομοτεχνικές βελτιώσεις, προσθήκες, διορθώσεις ή οποιανδήποτε άλλη παρέμβαση στα κατατεθειμένα νομοσχέδια, άλλως οι ως άνω παρεμβάσεις δεν παραλαμβάνονται από τις υπηρεσίες της Βουλής, θεωρούνται ως μη γενόμενες και δεν εισάγονται προς ψήφιση στην Ολομέλεια.
η) Αποδέχεται και προσυπογράφει όλα τα προεδρικά διατάγματα, πριν αυτά αποσταλούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας για νομική επεξεργασία. Μετά την επεξεργασία τους από το Συμβούλιο της Επικρατείας τα αποστέλλει για υπογραφή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εφόσον κρίνει ότι η Διοίκηση έχει συμμορφωθεί προς τις υποδείξεις του Συμβουλίου της Επικρατείας ή ευλόγως απείχε της συμμόρφωσης αυτής.
θ) Θεωρεί τα δοκίμια των φύλλων της Εφημερίδας της Κυβέρνησης, με σκοπό τη δημοσίευση τους από το Εθνικό Τυπογραφείο. Αν κρίνει, μετά από σχετική εισήγηση της νομικής υπηρεσίας, ότι υπάρχει τυπικό ή ουσιαστικό νομικό κώλυμα για τη δημοσίευση συγκεκριμένης απόφασης, διαγράφει την απόφαση αυτή και την επιστρέφει στην αρμόδια υπηρεσία, με υποδείξεις για τη διόρθωση και ορθή επανυποβολή της. Αν η υπηρεσία επιμένει ότι η απόφαση είναι νόμιμη και συντρέχει κατεπείγον λόγος για τη δημοσίευσή της, ο Γενικός Γραμματέας της Κυβέρνησης δίνει εντολή για τη δημοσίευση αυτής, με ευθύνη της επισπεύδουσας υπηρεσίας, και μεριμνά για τη νομοθετική επίλυση του προκύψαντος προβλήματος».
left.gr