Ν.Δ.: Νέο μνημόνιο ή φιάσκο

ND01Εν αναμονή μιας συμφωνίας με τους εταίρους, που για την πλειοψηφία των στελεχών της Κεντροδεξιάς αποτελεί την πλέον πιθανή εκδοχή, τελεί η Ν.Δ., ο πρόεδρος της οποίας, κ. Αντ. Σαμαράς, κατήγγειλε εκ νέου την κυβέρνηση ότι οδηγεί την Ελλάδα είτε σε νέο μνημόνιο είτε σε φιάσκο. Ο κ. Σαμαράς και από την προσυνδιάσκεψη της Ξάνθης, όπου μίλησε σε περίπου 400 κομματικά στελέχη, επέμεινε στους υψηλούς τόνους έναντι της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα, εκτίμησε ότι καθημερινά αποκαλύπτονται τα προεκλογικά ψέματα των κυβερνώντων και, άρα, δικαιώνεται η Ν.Δ. ενώ εμφανίστηκε, για άλλη μια φορά, να διαβλέπει προοπτική εξουσίας για το κόμμα και, μάλιστα, ως βασικού πυλώνα ενός φιλοευρωπαϊκού μετώπου.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ενδεχόμενη κατάληξη των διαβουλεύσεων μεταξύ Αθήνας και πιστωτών εγείρει και μείζονα στρατηγικά διλήμματα για τη γαλάζια παράταξη. Και αυτά δεν αφορούν μόνον τη στάση του κόμματος έναντι μιας ψηφοφορίας στη Βουλή, αλλά και απέναντι στο ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος, που παραμένει στον δημόσιο λόγο από στελέχη της κυβέρνησης, καίτοι πολλοί εκτιμούν ότι δεν αποτελεί πραγματικά επιλογή του κ. Τσίπρα. «Το μόνο συγκεκριμένο που μάθαμε, ήταν η συμφωνία για αύξηση του ΦΠΑ που προμηνύει φοροεπιδρομή» επισήμανε χθες ο εκπρόσωπος της Ν.Δ., K. Καραγκούνης, σχολιάζοντας τις χθεσινές ανακοινώσεις του Eurogroup.

Σειρά στελεχών, κυρίως περί την ηγεσία, εμφανίζονται να προκρίνουν τη διαφοροποίηση της Ν.Δ. από μία συμφωνία, ενώ ο κ. Σαμαράς στις δημόσιες παρεμβάσεις του αναδεικνύει ως μέτρο σύγκρισης το email Χαρδούβελη και συνδέει τη νέα συμφωνία με γενικευμένη φοροεπιδρομή. Πληροφορίες, που ασφαλώς δεν δύνανται να επιβεβαιωθούν, καθώς βασίζονται σε εκτιμήσεις επί του περιεχομένου της συμφωνίας, θέλουν τη Ν.Δ. να στηρίζει πτυχές της συμφωνίας, εν προκειμένω όσες περιλαμβάνονταν και στο κείμενο Χαρδούβελη, ενώ άλλες φέρουν στελέχη της ηγετικής ομάδας να προκρίνουν καταψήφιση ή αποχή κατά την ψηφοφορία. Κρίσιμες παραμέτρους για τη στάση της Ν.Δ. θα αποτελέσουν εκτός από το περιεχόμενο της όποιας συμφωνίας και οι ισορροπίες στο εσωτερικό του κόμματος, καθώς σημαντικός αριθμός βουλευτών εκτιμά ότι τόσο η έως και τις 25 Ιανουαρίου κυβερνητική πολιτική της Ν.Δ. όσο και οι μετεκλογικές εκκλήσεις προς τον ΣΥΡΙΖΑ να συμφωνήσει με τους εταίρους δεν επιτρέπουν κινήσεις μικροπολιτικής. «Η χώρα χρειάζεται συμφωνία και το ότι επί της αρχής εμείς προτρέπουμε την κυβέρνηση σε κάτι τέτοιο, σ’ ένα βαθμό, βεβαίως, καθιστά τη στάση μας από εδώ και πέρα εξαρτώμενη» επισήμανε ο κ. Ν. Δένδιας, ενώ την εκτίμηση ότι η Ν.Δ. πρέπει και τελικά θα στηρίξει τη συμφωνία διατυπώνει σε συνομιλητές της και η κ. Ντόρα Μπακογιάννη.

«Αλλαγή σελίδας»

Η πρώην υπουργός, σε συνέντευξή της, επανέλαβε την ανάγκη αλλαγής σελίδας στη Ν.Δ., την ίδια στιγμή που εν όψει συμφωνίας οι παρασκηνιακές ζυμώσεις στο κόμμα εντείνονται. Σειρά στελεχών, όπως οι κ. Αδ. Γεωργιάδης και Μ. Βορίδης εμφανίζονται, σε δημόσιες δηλώσεις τους, να σημειώνουν ότι δεν τίθεται ζήτημα ηγεσίας, ωστόσο το εσωκομματικό παραμένει «ανοικτή πληγή» για τη Ν.Δ. καθώς πέραν των αμφισβητιών της ηγεσίας (όπως π.χ. ο κ. Ευρ. Στυλιανίδης ή η κ. Μαριέττα Γιαννάκου) ακόμη και πολιτικά στελέχη που εντάχθηκαν στην ευρύτερη ηγετική ομάδα της Συγγρού, όπως οι Ολγα Κεφαλογιάννη και Κυρ. Μητσοτάκης, αναγνωρίζουν την ανάγκη δομικών ανατροπών στο κόμμα.

kathimerini.gr