Με τα μέχρι τώρα δεδομένα να δείχνουν εκλογές, οι βουλευτές της συμπολίτευσης σπεύδουν να… παραχώσουν όπου μπορούν τροπολογίες για μια σειρά από θέματα, ως συνήθως, εντελώς άσχετα με τα νομοσχέδια που συζητούνται
Όσο κι αν η κυβέρνηση επιμένει πως θα κάνει τα αδύνατα δυνατά να εκλεγεί πρόεδρος, οι πρακτικές των βουλευτών της συμπολίτευσης δείχνουν πως κανείς δεν πιστεύει πως κάτι τέτοιο είναι πιθανό. Πρώτα οι παραιτήσεις γενικών γραμματέων υπουργείων (εννέα τον αριθμό) προκειμένου να έχουν δικαίωμα να θέσουν υποψηφιότητα στις επικείμενες εκλογές και ύστερα ο βομβαρδισμός τροπολογιών στη Βουλή. Είναι ενδεικτικό πως από εχτές μέχρι και τη Δευτέρα οπότε και θα συζητηθούν δύο νομοσχέδια, ένα για τις ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις και ένα που να αφορά στην υγεία, έχουν “κολλήσει” μαζί και 132 τροπολογίες.
Το θέμα έχουν αναδείξει με κάθε τρόπο σειρά από βουλευτές της αντιπολίτευσης, ενώ και το ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στο γεγονός ζητώντας να βρεθεί μια λύση που να βάζει τέλος στην δυνατότητα κάθε ενός βουλευτή να μπορεί να “κατεβάζει” τροπολογία ανά πάσα στιγμή στο ελληνικό κοινοβούλιο.
Το απόγευμα του Σαββάτου μάλιστα το ΚΚΕ αποφάσισε να αποχωρίσει από την αίθουσα, αρνούμενο να συζητήσει και να ψηφίσει για τα άρθρα και τις τροπολογίες που έχουν επισυναφθεί στο νομοσχέδιο για τις ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις. Την απόφαση του κομουνιστικό κόμματος ανακοίνωσε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος, Διαμάντω Μανωλάκου, διαμαρτυρόμενη για τον «εκφυλισμό της κοινοβουλευτικής διαδικασίας από τον ορυμαγδό των τροπολογιών που έχουν κατατεθεί».
Σημειώνεται πως στο νομοσχέδιο έχουν κατατεθεί ογδόντα τροπολογίες, από τις οποίες η κυβέρνηση έχει ήδη δεχθεί έντεκα εκ των οποίων οι επτά εκπρόθεσμες – ενώ στο νομοσχέδιο για την υγεία που θα συζητηθεί τη Δευτέρα, έχουν ήδη κατατεθεί πενήντα δύο τροπολογίες.
Το πρόβλημα αναγνώρισε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Τριαντάφυλλος, ο οποίος πρότεινε να υπάρξει συνεννόηση σε επίπεδο Διάσκεψης των Προέδρων, προκειμένου να υπάρξει αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής, και να επιτρέπεται να γίνονται δεκτές «μονάχα τροπολογίες που υπογράφονται από συγκεκριμένο αριθμό βουλευτών, δύο ή τρία κόμματα, ή τουλάχιστον την κοινοβουλευτική ομάδα ενός κόμματος και όχι ενός ή δύο βουλευτών».
news247.gr