Νέα βουτιά στις δαπάνες φαρμάκου φέρνει το 2015

farmaka1Κακά μαντάτα φαίνεται πως φέρνει η επόμενη χρονιά για τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, καθώς σύμφωνα με τις αποφάσεις του υπουργείου Υγείας, στον ήδη μειωμένο προϋπολογισμό του φαρμάκου για το 2015, θα συμπεριληφθούν τελικά και οι δαπάνες για τα εμβόλια, καθώς και το ποσό που απαιτείται για τη φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών.

Έτσι, αν και τυπικά ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ παραμένει για το 2015- όπως και φέτος- στα 2 δισ. ευρώ, στην πραγματικότητα εντούτοις η δημόσια εξωνοσοκομειακή δαπάνη συρρικνώνεται κατά 500 εκατ. ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, η δαπάνη για τα εμβόλια (αν και κανονικά αφορούν στην πρόληψη), τους ορούς και τα παράγωγα αίματος αγγίζει τα 100 εκατ. ευρώ, ενώ η φαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων υπολογίζεται ότι θα ανέλθει σε 340 εκατ. ευρώ.

Η απόφαση αυτή, όπως τονίζουν στο Capital.gr πηγές από το περιβάλλον των φαρμακευτικών, αναμένεται να δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερη ασφυξία στη φαρμακευτική αγορά και δυσλειτουργίες στην ανεφοδιαστική αλυσίδα του φαρμάκου, δεδομένου πως ήδη οι περισσότερες επιχειρήσεις εμφανίζουν αρνητικούς ισολογισμούς. Εξηγούν άλλωστε πως αναγκαστικά καλούνται να μειώσουν δραματικά τα διαθέσιμα budget για επενδύσεις και έρευνα στην Ελλάδα, ενώ προχωρούν και σε περικοπές προσωπικού, ώστε να ανταπεξέρθουν στη νέα αυτή οικονομική κατάσταση. Αν και αρχικά αναμενόταν το ποσό για τους ανασφάλιστους να αφορά ξεχωριστό κονδύλι, αφού κανονικά θα έπρεπε να εντάσσεται στην κοινωνική πολιτική του κράτους, εντέλει συμπεριλήφθηκε στον υπάρχοντα προϋπολογισμό, παρά το γεγονός πως αυτός δεν επαρκούσε έτσι κι αλλιώς.

Η αδυναμία τήρησης του ορίου των 2 δισ. ευρώ, το οποίο αποτελεί εξάλλου το χαμηλότερο κονδύλι που έχει διατεθεί μέχρι στιγμής για τη δημόσια εξωνοσοκομειακή δαπάνη, φάνηκε κιόλας από το πρώτο εξάμηνο του 2014: η δαπάνη ξεπέρασε σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ το 1,12 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 936,4 εκατομμύρια αφορούν τα ιδιωτικά φαρμακεία και τα 311,5 εκατομμύρια τα φαρμακεία του Οργανισμού. Έτσι η υποχρεωτική έκπτωση των φαρμακευτικών εταιρειών προς τον ΕΟΠΥΥ (rebate) ανήλθε το πρώτο εξάμηνο στα 100,8 εκατομμύρια ευρώ και των φαρμακείων στα 19,5 εκατομμύρια.

Οι φαρμακευτικές όμως εκτιμούν πως ο λογαριασμός που θα κληθούν να καταβάλλουν στο τέλος του έτους θα φτάσει τα 600 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και των 150 εκατ. που ήταν η δαπάνη για τους ανασφάλιστους τους τέσσερις τελευταίους μήνες του έτους. Αυτό που γίνεται δηλαδή, όπως λένε οι φαρμακευτικές, είναι να καλύπτουν οι ίδιες τα φάρμακα των ανασφάλιστων, ενώ το κράτος δεν υιοθετεί πρακτικά καμία κοινωνική πολιτική.

Λάδι στη φωτιά πάντως, αναφορικά με το ύψος των δαπανών φαρμάκου στην Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια, ρίχνει η τελευταία έκθεση της Κομισιόν, σύμφωνα με την οποία το 1,9% του ΑΕΠ κατευθύνεται στη φαρμακευτική δαπάνη, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι στο 0,9%.

Capital.gr