Νέα παράταση στην αποχή των δικηγόρων- Ποιες είναι οι θέσεις τους;

Παράταση μέχρι τις 16 Μαρτίου στην αποχή τους αποφάσισαν οι δικηγόροι, αφού συνεδρίασε η Ολομέλεια Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος.

dikigoroi1Παράλληλα, η Ολομέλεια αποφάσισε σύγκληση της Συντονιστικής Επιτροπής στις 15 Μαρτίου προκειμένου να αποφασιστεί η στάση των δικηγόρων στην συνέχεια.

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Βασίλης Αλεξανδρής ενημέρωσε τους προέδρους των άλλων Δικηγορικών Συλλόγων ότι ο Γιώργος Κατρούγκαλος τόνισε πως «δεν υφίστανται αναλογιστικές μελέτες παρά μόνον αναλογιστικές προβολές και αναλύσεις ποσοτικών στοιχείων».

Επιπλέον έκανε γνωστό πως ο υπουργός Εργασίας σε επιστολή του, έπειτα από σχετικό ερώτημα του δικηγορικού σώματος, ανέφερε πως υπάρχουν απλά προβολές και αναλύσεις, τα οποία δεν είναι ολοκληρωμένα έγγραφα διότι δεν έχουν υπογραφή και «το περιεχόμενό τους μπορεί οποτεδήποτε να μεταβληθεί και να δημιουργήσει σύγχυση και παρανοήσεις».

Ο κ. Αλεξανδρής σχολίασε ότι «για το μείζον θέμα της αναλογιστικής τεκμηρίωσης των λύσεων που προτείνει, τον καλούμε να μας χορηγήσει τις «μελέτες που υφίστανται ήδη» και σκοπεύει να θέσει υπ’ όψιν της Βουλής».

Οι θέσεις του δικηγορικού σώματος σύμφωνα με τον Β. Αλεξανδρή:

«Το προσχέδιο της κυβέρνησης καταστρατηγεί θεμελιώδεις αρχές του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, όπως ιδίως τις αρχές της βιωσιμότητας και της ανταποδοτικότητας, είναι αναξιόπιστο, και οδηγεί απροσχημάτιστα σε αντισυνταγματική δήμευση του εισοδήματος των δικηγόρων. Ένας ουσιαστικός διάλογος προϋποθέτει την άμεση απόσυρση του προσχεδίου της κυβέρνησης, πλήρη αναλογιστική μελέτη, και έναρξη των συζητήσεων από μηδενική βάση».

Τονίζεται πως με πρωτοβουλία των δικηγόρων συντάχθηκε αναλογιστική μελέτη από καθηγητή οικονομικών σχετικά με την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού του τομέα των Νομικών.

Σχετικά μ’ αυτήν την ανάλυση ο κ. Αλεξανδρής τόνισε:

«Συνάγεται ευχερώς ότι η πρόταση του υπουργείου Εργασίας δημιουργεί αναλογιστική ανισορροπία στο Ταμείο Ασφάλισης Νομικών. Το προτεινόμενο από την κυβέρνηση ασφαλιστικό σύστημα δεν δίνει μόνιμη αλλά πρόσκαιρη λύση, μετατοπίζοντας απλά την βιωσιμότητα του Ταμείου Ασφάλισης Νομικών μόλις κατά 2-3 έτη.

Η πρόταση του υπουργείου, μεταφέρει και πολλαπλασιάζει στο άμεσο μέλλον το πρόβλημα, καθώς δεν έχει αναλογιστική βάση, ούτε προβλεπόμενη ανταποδοτικότητα μεταξύ εισφορών και παροχών.

Η Ολομέλεια, λοιπόν, αποφάσισε:

  1. Ανάρτηση της αναλογιστικής μελέτης στο site της Ολομέλειας και
  2. Αποστολή των συμπερασμάτων – θέσεων και προτάσεων – στους θεσμούς με στόχο την αποδόμηση των θέσεων του προσχεδίου και την αντίστοιχη υπόδειξη ορθολογικών και δίκαιων επιλογών».

ipop.gr