Νέο καθεστώς στους συμψηφισμούς από φωτοβολταϊκά: Kίνητρα σε αγρότες που «σπέρνουν» και ενέργεια

Ιδιαίτερα ευνοϊκό για τους επαγγελματίες αγρότες και τα νομικά πρόσωπα που έχουν κοινωφελείς σκοπούς χαρακτηρίζεται από την αγορά των φωτοβολταϊκών το νέο καθεστώς που φέρνει η υπουργική απόφαση για τον ενεργειακό συμψηφισμό.

Με την απόφαση αυτή βελτιώνεται το πλαίσιο για την αυτοπαραγωγή με ενεργειακό συμψηφισμό (net-metering) που ισχύει από τον Δεκέμβριο του 2014, καθώς αλλάζει η οριστική περίοδος εκκαθάρισης του ρεύματος και επεκτείνεται από το ένα έτος στα τρία. Ως ενεργειακός συμψηφισμός νοείται ο συμψηφισμός της παραχθείσης από το φωτοβολταϊκό σταθμό ενέργειας με την καταναλωθείσα ενέργεια στις εγκαταστάσεις του αυτοπαραγωγού. Αφορά σε φωτοβολταϊκό σταθμό που εγκαθίσταται στον ίδιο ή όμορο χώρο με την εγκατάσταση κατανάλωσης.

Παράλληλα, υιοθετείται ο εικονικός ενεργειακός συμψηφισμός ( virtual net-metering), ο οποίος είναι ο συμψηφισμός της παραχθείσης από το φωτοβολταϊκό σταθμό ενέργειας με την καταναλωθείσα ενέργεια στις εγκαταστάσεις κατανάλωσης του αυτοπαραγωγού, εκ των οποίων τουλάχιστον η μία είτε δεν βρίσκεται στον ίδιο ή όμορο χώρο με το φωτοβολταϊκό σταθμό ή βρίσκεται στον ίδιο ή όμορο χώρο, αλλά δεν συνδέεται ηλεκτρικά με το φωτοβολταϊκό σταθμό και η εγκατάσταση κατανάλωσης τροφοδοτούνται από διαφορετικές παροχές.

Θετική αλλαγή

Οπως αναφέρει στον «Ε.Τ.», ο πρόεδρος του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά, κ. Στέλιος Λουμάκης, το γεγονός ότι αλλάζει η οριστική περίοδος εκκαθάρισης είναι θετικό. «Οπως ίσχυε μέχρι σήμερα το net metering, εάν κάποιος παραγωγός είχε παράξει περισσότερο από ό,τι κατανάλωνε, το ρεύμα που περίσσευε το μετέφερε στον επόμενο λογαριασμό. Αν ωστόσο περνούσε ένας χρόνος, το έχανε τελείως. Ετσι, συνέφερε να παράξει ό,τι κατανάλωνε».

Υπολογίζεται ότι περίπου 200-300 αυτοπαραγωγοί με εγκατεστημένη ισχύ 6 μεγαβάτ ανήκουν στην κατηγορία του net metering, καθώς η πλειοψηφία τους (40.000 οικιακά συστήματα) πωλούν το ρεύμα που παράγουν και δεν το συμψηφίζουν.

Στελέχη της αγοράς σημειώνουν στον «Ε.Τ.» ότι η επέκταση του μέτρου στην τριετία αυτή είναι πιο δίκαιη κυρίως για τους αγρότες, καθώς η κατανάλωση τη μια χρονιά είναι μεγαλύτερη και την άλλη μικτότερη. Ετσι, μπορεί μέσα στην τριετία, όπως ορίζεται, πλέον, να έχει ένα «θετικό ισοζύγιο» και να μη «χάσει» ρεύμα που έχει παράξει.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, στην περίπτωση του ενεργειακού και του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού, «η μεταφορά τυχόν πλεονάζουσας εγχυθείσης ενέργειας από παρελθούσες περιόδους καταμέτρησης συνεχίζεται μέχρι τον πρώτο εκκαθαριστικό λογαριασμό που εκδίδεται με την παρέλευση τριετίας από την ενεργοποίηση της σύνδεσης του φωτοβολταϊκού σταθμού και η διαδικασία επαναλαμβάνεται ανά τριετία μέχρι τη λύση της Σύμβασης Ενεργειακού Συμψηφισμού».

Σχετικά με το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ), που περιλαμβάνεται σε όλους τους λογαριασμούς, στην απόφαση αναφέρεται ότι «οι υπόλοιπες, πλην ΥΚΩ, ρυθμιζόμενες χρεώσεις (ΕΤΜΕΑΡ, Χρέωση Χρήσης Συστήματος, Χρέωση Χρήσης Δικτύου και λοιπές ρυθμιζόμενες χρεώσεις) υπολογίζονται σε κάθε εκκαθαριστικό λογαριασμό κατανάλωσης επί της απορροφηθείσης από το Δίκτυο ενέργειας».

Στη σωστή κατεύθυνση

Αναφορικά με την καθιέρωση του virtual net metering, ο κ. Λουμάκης τονίζει στον «Ε.Τ.» ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση, καθώς, πλέον, δεν καθίσταται υποχρεωτικό η παραγωγή με την κατανάλωση να είναι στο ίδιο ή σε όμορο οικόπεδο/κτίσμα. Μπορούν να απέχουν χωρικά, αλλά πρέπει να είναι στην ίδια περιφέρεια και όλα τα ρολόγια να είναι συνδεδεμένα στον ίδιο προμηθευτή ενέργειας.

Ωφελημένοι από το εν λόγω πρόγραμμα είναι κυρίως οι γεωργοί με διάσπαρτα χωράφια, καθώς πλέον θα μπορούν να συμψηφίζουν την ενέργεια που καταναλώνουν για την άντληση αρδευτικού νερού με αντλίες βαθέων φρεάτων (πομόνες) σε χωράφι διαφορετικό από αυτό που θα είναι εγκατεστημένο το φωτοβολταϊκό. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι αλλού θα παράγεται το φωτοβολταϊκό ρεύμα και αλλού θα υπολογίζεται η αυτοκατανάλωσή του.

Το γεγονός επιβεβαιώνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σημειώνοντας ότι «με τον εικονικό συμψηφισμό δίνεται η δυνατότητα συμψηφισμού της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας με τη συνολική καταναλισκόμενη ηλεκτρική ενέργεια, για τους αυτοπαραγωγούς, ανεξάρτητα από το χώρο που αυτή παράγεται και καταναλώνεται. Αποσυνδέεται δηλαδή χωρικά η παραγωγή από την κατανάλωση όσον αφορά το συμψηφισμό ενέργειας».

Ποιους αφορά και υπό ποιες προϋποθέσεις

Η εφαρμογή του virtual net metering αφορά αυτοπαραγωγούς που είναι νομικά πρόσωπα Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου, που έχουν κοινωφελείς σκοπούς, αλλά και εγγεγραμμένους στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων. Για τους εγγεγραμμένους στο μητρώο απαιτείται η προσκόμιση βεβαίωσης υπαγωγής σε αυτό από τον αρμόδιο φορέα και υπεύθυνη δήλωση ότι όλες οι προς συμψηφισμό καταναλώσεις αφορούν αγροτικές εκμεταλλεύσεις, δηλαδή εγκαταστάσεις αποκλειστικά αγροτικών χρήσεων, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Πάντως, βασική προϋπόθεση αποτελεί οι δικαιούχοι να έχουν στην κυριότητά τους το χώρο στον οποίο εγκαθίσταται ο φωτοβολταϊκός σταθμός, είτε να έχουν τη νόμιμη χρήση αυτού (π.χ. μέσω μίσθωσης, δωρεάν παραχώρησης κ.λπ.) και να έχουν διασφαλίσει την έγγραφη συναίνεση του ιδιοκτήτη του χώρου.

Σε κάθε περίπτωση, επιτρέπεται η εγκατάσταση ενός ή περισσοτέρων φωτοβολταϊκών σταθμών παραγωγής σε κοινόχρηστο ή κοινόκτητο χώρο ακινήτου. Δικαίωμα ένταξης έχουν οι συνιδιοκτήτες ή οι έχοντες τη νόμιμη χρήση του κοινόχρηστου ή κοινόκτητου χώρου ή μέρους αυτού έπειτα από παραχώρηση της χρήσης από τους λοιπούς συνιδιοκτήτες. Προϋπόθεση αποτελεί η έγγραφη συμφωνία των συνιδιοκτητών βάσει των διατάξεων του Αστικού Κώδικα.

Σήμερα, υπολογίζεται ότι περίπου 1.000 αγρότες διαθέτουν και φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί το επόμενο διάστημα, καθώς θα επιδοτείται σύμφωνα με πληροφορίες σε ποσοστό μέχρι και 75% από τα Σχέδια Βελτίωσης.

Επίσης, περίπου 2.700 αγρότες με εγκατεστημένη ισχύ 270 μεγαβάτ διαθέτουν φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις και πουλούν την παραγόμενη ενέργεια. Ωστόσο, με την προκήρυξη των Σχεδίων Βελτίωσης, η οποία τοποθετείται χρονικά το φθινόπωρο, πολλοί αγρότες θα προσπαθήσουν να ενταχθούν στο virtual net metering, καθώς πρόκειται για μια επένδυση που θα επιδοτείται σε ποσοστό μέχρι και 75%.

ΓΩΓΩ ΚΑΤΣΕΛΗ

Πηγή: eleftherostypos.gr