Νέος Πρόεδρος της Διαμεσογειακής Επιτροπής της Διάσκεψης των Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης (CPMR) ο Απ. Κατσιφάρας

Την προεδρία της Διαμεσογειακής Επιτροπής της Διάσκεψης των Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης (CPMR) για τα δύο επόμενα χρόνια ανέλαβε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μετά την ομόφωνη εκλογή του Περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα στη διάρκεια της ψηφοφορίας για το νέο Πολιτικό Γραφείο και τον νέο Πρόεδρο που έγινε σήμερα στη Γενική Συνέλευση της Διαμεσογειακής στη Βενετία της Ιταλίας.

katsifaras01Η εκλογή του Περιφερειάρχη έγινε με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, ενώ εξαρχής η υποψηφιότητα είχε γίνει δεκτή με ενθουσιασμό από τις Μεσογειακές Περιφέρειες, αναγνωρίζοντας την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και έτσι κανείς άλλος δεν έθεσε υποψηφιότητα.

Πλέον μετά τις δύο προηγούμενες διετίες, όπου η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας κατείχε τη θέση της αντιπροεδρίας, αναλαμβάνει την Προεδρία διαδεχόμενη την Περιφέρεια Προβηγκίας-Άλπεων-Κυανής Ακτής (PACA), με τον Απ. Κατσιφάρα να ευχαριστεί θερμά για τη συμβολή τους τον Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Γιώργο Αγγελόπουλο και τον Βοηθό Περιφερειάρχη σε θέματα Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων Κώστα Καρπέτα.

«Θέλω από τα βάθη της καρδιάς μου να σας ευχαριστήσω για την εμπιστοσύνη σας προς το πρόσωπό μου να κάνουμε όλοι μαζί τα επόμενα βήματα για την περίοδο 2016-2018. Η τιμητική εκλογή μου στο αξίωμα του Προέδρου της Διαμεσογειακής Επιτροπής με επιφορτίζει με μια σειρά από πρόσθετες υποχρεώσεις και ευθύνες. Μαζί με τους συνεργάτες μου, έχουμε πλήρη επίγνωση των ευθυνών μας. Έχω τη βούληση να εργαστώ μέσα σε πνεύμα συνεννόησης, συνεργασίας, συναντίληψης και συναίνεσης για να εκπληρώσω στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τα καθήκοντά μου» υπογράμμισε κατά την ομιλία του ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας ζητώντας τη συνεργασία όλων των μελών της Διαμεσογειακής Επιτροπής για την επίτευξη των κοινών στόχων, προτάσσοντας πάντα την αλληλοκατανόηση και την αλληλεγγύη.

Ο κ. Κατσιφάρας μίλησε για την κρίση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τόσο από οικονομικής άποψης, όσο και αναφορικά με το πρόσφατο δημοψήφισμα στη Μεγάλη Βρετανία αλλά και το προσφυγικό ζήτημα, ενώ συμπλήρωσε πως είναι πασιφανής η αναγκαιότητα για σύνεση, νηφαλιότητα, και διάλογο: «Ιδίως, εμείς οι Περιφέρειες του Ευρωπαϊκού Νότου και της Μεσογείου, θα πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι και ισχυροί για την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε και την προώθηση της ευημερίας των πολιτών μας. Η Μεσόγειος Θάλασσα είναι το κοινό μας πολύτιμο κεφάλαιο. Αποτελεί μια τεράστια πηγή πόρων και μέσο σύνδεσης μεταξύ μας».

Ο Περιφερειάρχης και νέος Πρόεδρος της Διαμεσογειακής Επιτροπής της CPMR έκανε αναφορά στη Γαλάζια Ανάπτυξη μπορεί να απελευθερώσει το αναξιοποίητο δυναμικό των θαλασσών και των ακτών των Περιφερειών, στην προώθηση των Θαλάσσιων και Μακροπεριφερειακών Στρατηγικών, καθώς και η ισχυρή συνεργασία με τους διάφορους θεσμούς και δίκτυα που σχετίζονται με την Μεσόγειο.

Κλείνοντας την ομιλία του, αναφέρθηκε στη συνεργασία για τη διεκδίκηση μια ολιστικής προσέγγισης και λύσης, για περισσότερη βοήθεια και πόρους στις Περιφέρειες, τόσο για να αντιμετωπίσουν την προσφυγική κρίση όσο και τα παράπλευρα αποτελέσματα αυτής, αλλά και για μεγαλύτερη εμπλοκή στον πολιτικό διάλογο και στη λήψη αποφάσεων σε επίπεδο ΕΕ.

«Η αποτελεσματική αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων (Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία – ESIF, Ευρωπαϊκό Όργανο Γειτνίασης και Συνεργασίας – ENPI, Μηχανισμός Προενταξιακής Βοήθειας – IPA, κλπ.) και η συνεργασία μέσα από έργα, δράσεις και πρωτοβουλίες, μπορεί να είναι ο καταλύτης που θα επιτρέψει στους ανθρώπους και από τις δύο πλευρές της Μεσογείου να εργαστούν μαζί για να αντιμετωπίσουν τις διάφορες σύγχρονες κρίσεις (οικονομική, προσφυγική, κλπ.), αλλά και για να κάνουν την περιοχή μας πιο ελκυστική, τόσο από άποψη δημιουργίας θέσεων εργασίας όσο και από άποψη διαβίωσης» κατέληξε ο κ. Κατσιφάρας.

 

Τι είναι η CPMR

Η Διάσκεψη των Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης (Conference of Peripheral Maritime Regions ή CPMR) είναι ένα δίκτυο που αποτελείται από περίπου 160 περιφέρειες από 28 χώρες της Ευρώπης (μέλη ή μη), αντιπροσωπεύοντας σχεδόν 200 εκατομμύρια ανθρώπους.

Στόχος των δράσεων της CPMR είναι η διασφάλιση των συμφερόντων των περιφερειών – μελών της, ιδιαίτερα σ’ ότι αφορά τις πολιτικές με υψηλό περιφερειακό και εδαφικό αντίκτυπο όπως, μεταξύ άλλων, η Πολιτική Συνοχής της ΕΕ. Η CPMR επιδιώκει να διασφαλίσει μια ισχυρή περιφερειακή πολιτική η οποία θα απευθύνεται σε όλες τις περιφέρειες της Ευρώπης και εργάζεται επίσης για την υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης παράκτιας πολιτικής αποσκοπώντας να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης.

Επιπλέον, προσπαθεί να εξασφαλίσει ότι οι ανάγκες και τα ενδιαφέροντα των Περιφερειών μελών της λαμβάνονται υπόψη στη χάραξη πολιτικών σε κρίσιμους τομείς όπως: Θαλάσσια Πολιτική και Αλιεία, Ανάπτυξη, Μεταφορές, Αγροτική Ανάπτυξη, Ενέργεια και Κλιματική Αλλαγή, Έρευνα και Καινοτομία κ.α.

Η CPMR υποδιαιρείται σε 6 Γεωγραφικές Επιτροπές που εστιάζουν στις θάλασσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης: 1. Επιτροπή Νησιών, 2. Επιτροπή Ατλαντικού, 3. Διαμεσογειακή Επιτροπή, 4. Επιτροπή Βαλκανίων και Μαύρης Θάλασσας, 5. Επιτροπή Βαλτικής, 6. Επιτροπή Βόρειας Θάλασσας.

Όλες οι Ελληνικές Περιφέρειες είναι ιδρυτικά μέλη της CPMR.