Συνέντευξη Νίκου Χουντή στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, για το Brexit και τις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές
Ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ (δημοσιογράφοι Σταματόπουλος-Χαρίτου), ερωτώμενος για τις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης και την επικείμενη συμφωνία με τους δανειστές για το κλείσιμο της αξιολόγησης, σχολίασε:
«Τώρα που κλείνει η αξιολόγηση, που έχει γίνει κάτι σαν εθνικός στόχος, ο καημός της ρωμιοσύνης, πρέπει να βγει στην επιφάνεια το τι αυτό σημαίνει πραγματικά».
«Είναι μέτρα τα οποία πρέπει να προνομοθετηθούν κατά τις απαιτήσεις των δανειστών και θα ισχύσουν μετά το 2018. Τα νέα μέτρα σημαίνουν περικοπή συντάξεων, μείωση του αφορολογήτου».
«Αυτά τα μέτρα που θα προνομοθετηθούν για να κλείσει η αξιολόγηση, θα επιτείνουν την ύφεση και τη λιτότητα και επομένως θα αφαιρέσουν αναπτυξιακά εργαλεία για την ανάκαμψη της χώρας».
Ερωτώμενος αν η Λαϊκή Ενότητα επιθυμεί εκλογές, ο Νίκος Χουντής επισήμανε:
«Εμείς ως Λαϊκή Ενότητα θέλουμε ανατροπή αυτών των μνημονιακών πολιτικών».
«Επιδίωξή μας δεν είναι να αντικατασταθεί η κυβέρνηση Τσίπρα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, από μία κυβέρνηση Μητσοτάκη μαζί με όποιον άλλον θέλετε δίπλα, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις ή είναι το σχέδιο. Δεν νομίζουμε ότι είναι αυτή η λύση στο πρόβλημα. Πρέπει να ανατραπούν οι μνημονιακές πολιτικές με μια ριζική αλλαγή των συσχετισμών των πολιτικών δυνάμεων».
«Αυτό που πρέπει να γίνει τώρα είναι, πέρα από την πολιτική ψήφο, με τους αγώνες του λαού, να σταματήσουν αυτά τα μνημονιακά μέτρα, οι ιδιωτικοποιήσεις, και τα βάσανα του ελληνικού λαού».
Στην ερώτηση του δημοσιογράφου σχετικά με τις εξελίξεις στην ΕΕ, μετά και την χθεσινή επίσημη κατάθεση της αίτησης του Ηνωμένου Βασιλείου, για έξοδο από την ΕΕ, ο Έλληνας ευρωβουλευτής δήλωσε μεταξύ άλλων:
«Η Βρετανία, κατόπιν του δημοψηφίσματος, ενεργοποίησε το άρθρο 50 και ξεκινά τις διαπραγματεύσεις όσον αφορά τη συμφωνία σύνδεσής της από δω και πέρα, δηλαδή ποιος θα είναι ο τύπος των σχέσεων της με την ΕΕ».
«Όλο αυτό το σύστημα, της ένταξης μιας χώρας στην ΕΕ και της αποχώρησής της, το ακολουθεί μια μυθολογία: Μέσα είναι ο παράδεισος και έξω η κόλαση».
«Η έξοδος της Βρετανίας σπάει τον μονόδρομο, που έχει καταλήξει να εμφανίζεται σαν φυσικός νόμος, σαν αναγκαιότητα, ότι η ΕΕ θα προχωράει πάντα μπροστά».
«Αυτή η λογική απάλλασσε τις πολιτικές ηγεσίες από την ευθύνη τους για τις πολιτικές που εφαρμόζονται, αρκεί να ήταν μέσα στην ΕΕ, αρκεί να ήταν μέσα στην ευρωζώνη. Ακόμη και αν εφαρμόζονται μνημόνια, ακόμα και αν παραβιάζεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αρκεί η παραμονή στην ΕΕ ή στην ευρωζώνη».
«Στην περίπτωση της Βρετανίας, πρέπει να εξασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων, Βρετανών υπηκόων που θα δουλεύουν στην ΕΕ, αλλά και Ευρωπαίων πολιτών που θα δουλεύουν ή σκοπεύουν να δουλέψουν ή να κατοικήσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο».
«Είναι ένα από τα πιο ακανθώδη ζητήματα γιατί πρέπει να δούμε από το πρόγραμμα της χώρας που εξέρχεται από την ΕΕ, αν είναι προοδευτικό ή συντηρητικό».
«Η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου γίνεται από τα δεξιά, όσο αφορά την πολιτική ηγεσία».
«Σε ό,τι αφορά δε τη χώρα μας, πρέπει να δούμε την έξοδο κατ’ αρχήν από την ευρωζώνη, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε ορισμένα ζητήματα, με πρώτο αυτό της ρευστότητας. Το ζήτημα πρέπει να τοποθετηθεί επί της ουσίας: Συμφέρει μια χώρα να είναι στην ευρωζώνη;».
«Μόνο η έξοδος από την ΕΕ, και στη δική μας περίπτωση από την ευρωζώνη και στη συνέχεια από την ΕΕ, δεν σου εξασφαλίζει ότι θα κινηθείς σε προοδευτική κατεύθυνση. Είναι αναγκαία, αλλά όχι ικανή συνθήκη».