Χωρίς τη συναίνεση της αντιπολίτευσης στην κατεπείγουσα διαδικασία που επέλεξε η κυβέρνηση ξεκίνησε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή συζήτηση επί του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (ψηφίζεται στην Ολομέλεια το βράδυ του Σαββάτου, 31 Οκτωβρίου).
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κληθείς από την Επιτροπή να εισηγηθεί την αναγκαιότητα που επιβάλλει το νομοσχέδιο αυτό να ψηφιστεί με την διαδικασία του κατεπείγοντος ανέφερε:
«Η διαδικασία είναι κρίσιμη, γιατί το Σάββατο θα ανακοινώσει το SSM τους τελικούς αριθμούς για την ανακεφαλαιοποίηση και για τα δύο συνέρια. Θα μου πείτε όμως, γιατί δεν ήμαστε σε ετοιμότητα. Πρέπει να σας πω, ότι σε αυτό το νομοσχέδιο ήταν πάρα πολλά πράγματα που δεν ξέραμε μέχρι και την τελευταία στιγμή και ήταν αδύνατον να γράψεις και να ετοιμάσεις το νομοσχέδιο. Να σας πω μόνο ένα παράδειγμα, αλλά έχω πολλά που μπορώ να σας δώσω.
»Όπως ξέρετε από την απόφαση του Eurogroup, έχει bail in του Senior Bond Holders. Άρα, έπρεπε να απευθυνθούμε στον μηχανισμό του BRRD για να μπορούμε να έχουμε προστασία και να μην πάει κανείς δικαστικά στο Λονδίνο. Ο φόβος μας ήταν – που μας έλεγαν όλοι ότι ήταν σωστός ο φόβος μας αυτός – ότι αν απευθυνόμασταν στο BRRD μπορούσαμε να ενεργοποιήσουμε κι άλλες διατάξεις του BRRD και αυτό δεν το θέλει κανείς σε αυτή την αίθουσα γιατί έχει κι αυτό να κάνει με τις καταθέσεις. Μέχρι Τρίτη – Τετάρτη, δεν ξέραμε καν αν τα coco’s θα ήταν μέρος των κεφαλαιακών εργαλείων που θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε.
»Για όλους αυτούς τους λόγους λοιπόν, ήταν πολύ δύσκολο να έχουμε το νομοσχέδιο πιο νωρίς και να το έχουμε σε διαπραγμάτευση. Ακόμη και σήμερα είναι πολύ δύσκολο να είναι όλα τα πράγματα μέσα σε αυτό το νομοσχέδιο και οι λεπτομέρειες πόσο θα είναι τα coco’s, πόσο θα είναι κοινές μετοχές από το ΤΧΣ, τι ακριβώς και πως θα γίνει μετατροπή των προνομιούχων μετοχών, και σε τι θα τις μετατρέψουμε και σε ποια τιμή. Για αυτό και η τιμή, θα βγει την Κυριακή με Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου. Αυτό που θέλω να σας πω είναι ότι η Κυβέρνηση δούλεψε πολύ σκληρά όλη αυτή την εβδομάδα και την Δευτέρα, το πρωί, που θα ανοίξουν οι αγορές των Χρηματιστηρίων θα έχουμε και το Νομοσχέδιο και την Πράξη οπότε θα μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι η διαδικασία θα πάει πολύ καλά….».
Ο εισηγητής της ΝΔ Μάκης Βορίδης τόνισε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση ότι «είχατε χρόνο από τον Αύγουστο να προετοιμάσετε το νομοσχέδιο». «Είναι δυνατόν να μας το φέρνετε ως κατεπείγον, διότι δεν είναι ικανή η κυβέρνηση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της;» διερωτήθηκε, ενώ απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τους είπε: «Θα νομιμοποιήσετε την ανικανότητα της κυβέρνησης, συνάδελφοι;» δηλώνοντας ότι «η ΝΔ δεν συναινεί με το κατεπείγον».
Όσον αφορά στη στάση που θα τηρήσει η αξιωματική αντιπολίτευση, ο κ. Βορίδης δήλωσε ότι επί της αρχής θα υπερψηφίσει διότι, όπως τόνισε, «δεν πρόκειται να παίξουμε με τις καταθέσεις των πολιτών». «Θα ψηφίσουμε επί της αρχής, διότι έτσι που τα κάνατε οι τράπεζες έχουν ανάγκη χρημάτων» είπε, ενώ έκανε γνωστό ότι η ΝΔ επιφυλάσσεται επί των άρθρων «διότι δεν είχαμε χρόνο να δούμε τι αλλάζει ακριβώς», όπως εξήγησε.
«Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου» σχολίασε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «κάνετε τα ίδια με τους προηγούμενους». Δήλωσε δε ότι το κόμμα του δεν αποδέχεται την λογική του κατεπείγοντος.
Ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννης Μανιάτη, αφού υπογράμμισε ότι «εμείς δεν θα ακολουθήσουν την πάγια τακτική που ως αντιπολίτευση είχε ο ΣΥΡΙΖΑ και με την οποία κατήγγειλε τα πάντα και όλους» αλλά «υπουργός σας μας διαβεβαίωνε ότι το νομοσχέδιο θα είχε κατατεθεί μέχρι την Τετάρτη. Και εάν με πιέσετε θα σας πως και το όνομά του. Αυτό όμως κατατέθηκε σήμερα! Εμείς δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε μια τέτοια διαδικασία. Σε ότι δε αφορά την ανάγκη της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, επίσης είπε « θα ήθελα να σας θυμίσω μόνο το τι είχε δηλώσει στις προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσει ο κ. Τσίπρας αλλά και ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος…».
«Για πρωτοφανείς διαδικασίες, το πρωί να κατατίθεται ένα νομοσχέδιο και το απόγευμα να καλούμαστε να το συζητήσουμε» έκανε λόγο ο εισηγητής του Ποταμιού, Χάρης Θεοχάρης, επισημαίνοντας ότι υπάρχει και ο φόβος σε αυτό το νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί με την διαδικασία του Κατεπείγοντος να υπάρξει και μια σειρά από τροπολογίες που θα κατατεθούν…» .
Μιλάμε, είπε για «ένα νομοσχέδιο που από το καλοκαίρι ξέραμε ότι θα έπρεπε να γίνει αυτή η ανακεφαλαιοποίηση. Και ενώ η Κυβέρνηση ήταν αυτή που θα έπρεπε να είχε δώσει την λύση, καλείτε την λύση αυτή να σας την δώσει σε μια ημέρα η Βουλή όταν ξέρετε ότι θα χρειάζονται τεχνικές γνώσεις και καλή μελέτη για τις παρενέργειες που μπορεί να υπάρξουν…
Ο εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων, Δημήτρης Καβαδέλλας, είπε ότι «εγώ αισθάνομαι εκβιαζόμενος, για να το μελέτησε αυτό το νομοσχέδιο ένα έντιμος πολιτικός και για να έχει υπεύθυνη γνώμη κα να αναλάβει τις ευθύνες του χρειάζεται χρόνος. Εμείς, ως κόμμα είμαστε στο Κέντρο, είμαστε ένα κόμμα της συναίνεσης, και εάν αποφασίσετε να το προχωρήσετε θα πρέπει να είμαστε θετικοί να γίνει η ανακεφαλαιοποίσης. Εγώ, όμως δεν σας κρύβω ότι με αυτή την διαδικασία δεν αισθάνομαι ψυχολογικά έτοιμος για να το υποστηρίξω . Είναι ένα νομοσχέδιο 100 σελίδων που θέλει μια εβδομάδα η κάθε σελίδα για να μελετηθεί…».
Όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ ο εισηγητής του Γ. Μπαλαούρας είπε πως «ούτε και στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ είμαστε χαρούμενοι που έρχονται νομοσχέδια με την διαδικασία του κατεπείγοντος». «Γίνεται όμως δύσκολος και σκληρός αγώνας δρόμου, αγώνας αντοχής και ταχύτητας» πρόσθεσε καλώντας τα κόμματα «να δώσουμε μηνύματα σταθερότητας της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος».
Εκτίμησε δε ότι «τελειώνει ο κίνδυνος του κουρέματος των καταθέσεων αν ψηφίσουμε το νομοσχέδιο αυτό και προχωρήσουμε στην ανακεφαλαιοποίηση». Όσον αφορά τις προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις είπε ότι «κόστισαν».