ΝΔ: Θετικό το αποτέλεσμα στις αυτοδιοικητικές εκλογές, όχι αρνητικό στις ευρωεκλογές

Nea DimokratiaΘε­τι­κό για τις αυ­το­δι­οι­κη­τι­κές ε­κλο­γές και ό­χι αρ­νη­τι­κό για τις ευ­ρω­ε­κλο­γές ή­ταν το α­πο­τέ­λε­σμα των ε­κλο­γών για τη Νέ­α Δη­μο­κρα­τί­α, σύμ­φω­να με ε­κτί­μη­ση της Ε­κτε­λε­στι­κής Γραμ­μα­τεί­ας του κόμ­μα­τος, που ε­πε­σή­μα­νε πως ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, που εί­χε βά­λει το βα­σι­κό δί­λημ­μα, α­πο­δο­κι­μά­στη­κε.

Ό­πως α­να­φέ­ρε­ται στο συμ­πέ­ρα­σμα της συ­ζή­τη­σης που δι­έρ­ρευ­σε, «οι υ­πο­ψή­φιοι στις αυ­το­δι­οι­κη­τι­κές ε­κλο­γές που εί­χαν τη στή­ρι­ξη της Νέ­ας Δη­μο­κρα­τί­ας κέρ­δι­σαν την πλει­ο­ψη­φί­α των Πε­ρι­φε­ρει­ών και των Δή­μων της χώ­ρας» ε­νώ το­νί­ζε­ται: «Οι υ­πο­ψή­φιοι Δή­μαρ­χοι που εί­χαν τη στή­ρι­ξη της Νέ­ας Δη­μο­κρα­τί­ας κέρ­δι­σαν 165 Δή­μους (πο­σο­στό 50,1% ε­πί του συ­νό­λου). Το 2010 οι υ­πο­ψή­φιοι που εί­χαν τη στή­ρι­ξη της Νέ­ας Δη­μο­κρα­τί­ας εί­χαν κερ­δί­σει 92 Δή­μους. Ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ εί­χε το 2010 ως Συ­να­σπι­σμός 6 Δή­μους και στις φε­τι­νές ε­κλο­γές κέρ­δι­σε 19 Δή­μους (πο­σο­στό 5,9% ε­πί του συ­νό­λου). Στις αυ­το­δι­οι­κη­τι­κές ε­κλο­γές του 2010, το ΠΑ­ΣΟΚ εί­χε κερ­δί­σει 130 Δή­μους, ε­νώ σή­με­ρα έ­χει 78 (πο­σο­στό 24% ε­πί του συ­νό­λου)­». Υ­πο­γραμ­μί­ζε­ται, δε, πως «ό­σον α­φο­ρά τις Πε­ρι­φέ­ρει­ες της χώ­ρας, οι υ­πο­ψή­φιοι που εί­χαν τη στή­ρι­ξη της Νέ­ας Δη­μο­κρα­τί­ας, για πρώ­τη φο­ρά, κέρ­δι­σαν 7 πε­ρι­φέ­ρει­ες. Ε­πι­πλέ­ον μί­α πε­ρι­φέ­ρεια κέρ­δι­σε έ­νας α­νε­ξάρ­τη­τος υ­πο­ψή­φιος, που εί­ναι μέ­λος της Νέ­ας Δη­μο­κρα­τί­ας» εν­νο­ών­τας τον κ. Α­πό­στο­λο Τζι­τζι­κώ­στα στην πε­ρι­φέ­ρεια Κεν­τρι­κής Μα­κε­δο­νί­ας.

Σύμ­φω­να με την α­νά­λυ­ση της Ε­κτε­λε­στι­κής Γραμ­μα­τεί­ας τα βα­σι­κά στοι­χεί­α του ε­κλο­γι­κού α­πο­τε­λέ­σμα­τος στις ευ­ρω­ε­κλο­γές εί­ναι τρί­α:

Το πρώ­το, ό­τι ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ έ­χα­σε το στοί­χη­μα που μό­νος του εί­χε βά­λει στις ευ­ρω­ε­κλο­γές. Ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ ζή­τη­σε α­πό το λα­ό στις 25 να ψη­φί­σουν, ώ­στε στις 26 να φύ­γει η κυ­βέρ­νη­ση. Και ο λα­ός α­πάν­τη­σε αρ­νη­τι­κά.

Το δεύ­τε­ρο εί­ναι ό­τι ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ έ­δει­ξε πως δεν έ­χει πια δυ­να­μι­κή, α­φού πή­ρε 150.000 λι­γό­τε­ρες ψή­φους α­π’ ό,τι πριν δύ­ο χρό­νια, τον Ι­ού­νιο του 2012.

Η Νέ­α Δη­μο­κρα­τί­α έ­χα­σε ψή­φους για­τί κυ­βέρ­νη­σε σε πο­λύ δύ­σκο­λες συν­θή­κες. Και μπο­ρεί να ξα­να­κερ­δί­σει αυ­τές τις ψή­φους, τώ­ρα που αρ­χί­ζουν να βελ­τι­ώ­νον­ται οι συν­θή­κες.

Η Γραμ­μα­τεί­α α­ξι­ο­λο­γεί ως ση­μαν­τι­κό ό­τι η δυ­να­μι­κή της Χρυ­σής Αυ­γής έ­δει­ξε τα «πλα­φόν» της. Κέρ­δι­σαν 95.000 ψή­φους σε σχέ­ση με τον Μά­ι­ο του 2012. Αλ­λά δεν πή­ραν ού­τε το 16% που προ­ε­ξο­φλού­σαν οι ί­διοι, ού­τε το «δι­ψή­φιο» πο­σο­στό που τους έ­δι­ναν οι πε­ρισ­σό­τε­ρες σφυγ­μο­με­τρή­σεις μέ­χρι πριν λί­γους μή­νες.

Ση­μει­ώ­νε­ται ε­πί­σης ό­τι «η ΝΔ κρά­τη­σε με­γά­λο μέ­ρος της δύ­να­μής της σε μια ε­κλο­γι­κή μά­χη ό­που οι αν­τί­πα­λοί μας πό­λω­σαν και πο­λι­τι­κο­ποί­η­σαν την α­να­μέ­τρη­ση στον α­πό­λυ­το βαθ­μό, ε­νώ ε­μείς την πο­λι­τι­κο­ποι­ή­σα­με στο τέ­λος και δεν την πο­λώ­σα­με στον ί­διο βαθ­μό, για­τί αν το κά­να­με αυ­τό, θα μας εγ­κλώ­βι­ζε σε πο­λύ σο­βα­ρά με­τε­κλο­γι­κή α­δι­έ­ξο­δα».

Α­κο­λού­θως η Ε­κτε­λε­στι­κή Γραμ­μα­τεί­α πε­ρι­γρά­φει τις ευ­οί­ω­νες προ­ο­πτι­κές της ΝΔ:

Έ­χου­με ση­μαν­τι­κές «ε­φε­δρεί­ες» που λό­γω χα­λα­ρό­τη­τας της ψή­φου δεν μας στή­ρι­ξαν αυ­τή τη φο­ρά, αλ­λά κερ­δί­ζον­ται αν ε­μείς κά­νου­με σω­στά τη δου­λειά μας α­πό δω και μπρος.

Δεύ­τε­ρον, ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ έ­χει πιά­σει ο­ρο­φή και ή­δη υ­πο­χω­ρεί. Οι Α­ΝΕΛ έ­χουν ξε­φου­σκώ­σει, πα­ρά το όρ­γιο του λα­ϊ­κι­σμού στο ο­ποί­ο ε­πι­δό­θη­καν. Η ΔΗ­ΜΑΡ «τι­μω­ρή­θη­κε», πα­ρά το ό­τι το έ­παι­ξε «αν­τι­μνη­μο­νια­κή» κι α­πό την ώ­ρα που το έ­παι­ξε αν­τι­μνη­μο­νια­κή. Η ΧΑ εί­δε τη δυ­να­μι­κή της να α­να­κό­πτε­ται και έ­φθα­σε κι ε­κεί­νη την ο­ρο­φή της.

Ε­κτι­μούν ό­τι η κα­τά­στα­ση εί­ναι α­να­στρέ­ψι­μη και η ε­πι­κρά­τη­ση της ΝΔ εί­ναι πι­θα­νή υ­πό ο­ρι­σμέ­νες βα­σι­κές προ­ϋ­πο­θέ­σεις:

– ό­τι η κυ­βέρ­νη­ση θα συ­νε­χί­σει να δί­νει τη μά­χη της α­νά­πτυ­ξης
– ό­τι θα δι­ορ­θω­θούν κά­ποι­ες α­δι­κί­ες ει­δι­κά σε ό­τι α­φο­ρά τον ει­σπρα­κτι­κό μη­χα­νι­σμό και θα υ­πάρ­ξουν ε­λα­φρύν­σεις ε­κεί που αυ­τό εί­ναι δυ­να­τό, χω­ρίς να τί­θε­ται η χώ­ρα σε κίν­δυ­νο να βρε­θεί ξα­νά σε κρί­ση ελ­λειμ­μά­των. «Εί­πα­με: δεν τά­ζου­με αυ­τά που δεν έ­χου­με να δώ­σου­με, δεν πα­ρα­βλέ­που­με αυ­τά που μπο­ρού­με να δώ­σου­με και δεν ξε­χνού­με αυ­τά που έ­χου­με υ­πο­σχε­θεί» α­να­φέ­ρε­ται χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά στα συμ­πε­ρά­σμα­τα.

Ε­κτι­μά­ται ό­τι η κα­τά­στα­ση εί­ναι α­να­στρέ­ψι­μη και η ε­πι­κρά­τη­ση της ΝΔ εί­ναι πι­θα­νή υ­πό ο­ρι­σμέ­νες βα­σι­κές προ­ϋ­πο­θέ­σεις:

Πρώ­τον, ό­τι η κυ­βέρ­νη­ση θα συ­νε­χί­σει να δί­νει τη μά­χη της α­νά­πτυ­ξης

Δεύ­τε­ρον, ό­τι θα δι­ορ­θω­θούν κά­ποι­ες α­δι­κί­ες ει­δι­κά σε ό­τι α­φο­ρά τον ει­σπρα­κτι­κό μη­χα­νι­σμό και θα υ­πάρ­ξουν ε­λα­φρύν­σεις ε­κεί που αυ­τό εί­ναι δυ­να­τό, χω­ρίς να τί­θε­ται η χώ­ρα σε κίν­δυ­νο να βρε­θεί ξα­νά σε κρί­ση ελ­λειμ­μά­των. «Εί­πα­με: δεν τά­ζου­με αυ­τά που δεν έ­χου­με να δώ­σου­με, δεν πα­ρα­βλέ­που­με αυ­τά που μπο­ρού­με να δώ­σου­με και δεν ξε­χνού­με αυ­τά που έ­χου­με υ­πο­σχε­θεί» α­να­φέ­ρε­ται χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά στα συμ­πε­ρά­σμα­τα.

Τρί­τον ό­τι θα κά­νουν ό,τι μπο­ρούν για να προ­σεγ­γί­σουν ξα­νά τους ψη­φο­φό­ρους που έ­φυ­γαν και ψή­φι­σαν χα­λα­ρά ή δεν ψή­φι­σαν κα­θό­λου.

Τέ­ταρ­τον, να μην υ­πάρ­ξει α­κυ­βερ­νη­σί­α.

Η α­πο­τί­μη­ση του ε­κλο­γι­κού α­πο­τε­λέ­σμα­τος κλεί­νει με το αι­σι­ό­δο­ξο συμ­πέ­ρα­σμα ό­τι οι τέσ­σε­ρις προ­ϋ­πο­θέ­σεις ή­δη κα­λύ­πτον­ται, α­φού η α­νά­καμ­ψη έρ­χε­ται και η α­νερ­γί­α ή­δη μει­ώ­νε­ται, οι προ­σπά­θει­ες του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ για α­κυ­βερ­νη­σί­α πέ­φτουν στο κε­νό, οι α­δι­κί­ες δι­ορ­θώ­νον­ται ε­νώ το κόμ­μα θα α­να­λά­βει πρω­το­βου­λί­α για να κα­τα­γρά­ψει τι έ­γι­νε α­νά νο­μό και να προ­τεί­νει δι­ορ­θω­τι­κές κι­νή­σεις.

e­k­l­o­g­i­ka.gr