Τις προτεραιότητες του υπουργείου Υγείας για το πρώτο τρίμηνο του 2017, παρουσιάζει σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ο αρμόδιος υπουργός, Ανδρέας Ξανθός. Στόχος είναι η ενίσχυση της δημόσιας υγείας έναντι της ιδιωτικής, στην οποία ο υπουργός Υγείας αναφέρει ότι καταφεύγουν μοιραία οι πολίτες, λόγω των περικοπών που επέφεραν τα μνημόνια.
«Είναι αλήθεια ότι ένα μέρος των περικοπών στις δαπάνες της υγείας έχει μετακυλιστεί στον πολίτη. Αυτό είναι το πρόβλημα. Αυτό λέγεται «παθητική ιδιωτικοποίηση»», αναφέρει ο υπουργός Υγείας και διευκρινίζει: «Μπορεί δηλαδή να μην έχει ιδιωτικοποιηθεί μια δημόσια δομή, αλλά να έχει αυξηθεί η επιβάρυνση των πολιτών να για να καλύπτουν τις δαπάνες της υγείας τους. Αυτές είναι οι παρενέργειες των μέτρων λιτότητας τις οποίες οφείλουμε σταδιακά να περιορίζουμε στηρίζοντας το ΕΣΥ».
Σε ότι αφορά στον τομέα του φαρμάκου, ο υπουργός Υγείας προαναγγέλλει νομοθετική ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία θα προηγείται η διαπραγμάτευση πριν από την ένταξη των φαρμάκων στη θετική λίστα και προσθέτει ότι απαιτείται μεγαλύτερη υπευθυνότητα από όλους τους εμπλεκομένους στην αγορά του φαρμάκου.
Ο κ. Ξανθός καταλογίζει στη φαρμακοβιομηχανία «ένα μεγάλο μερίδιο της ευθύνης για το δημόσιο χρέος της χώρας, επειδή ακριβώς υπήρξε μία περίοδος εντελώς ασύδοτη ειδικά την προηγούμενη δεκαετία, όπου είχαμε μια έκρηξη δαπάνης που δεν δικαιολογούνταν με βάση τα πληθυσμιακά και επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας».
Ο υπουργός Υγείας εξήγγειλε, επίσης, την πρόσληψη 3.000 ατόμων για τις Τοπικές Μονάδες Υγείας υγείας.«Το σχέδιο μας είναι παράλληλα με τη στήριξη των κέντρων υγείας και των ΠΕΔΥ, η ανάπτυξη νέων αποκεντρωμένων δομών ΠΦΥ, (τοπικές μονάδες Υγείας), στελεχωμένου από οικογενειακούς γιατρούς (παθολόγους, γενικούς γιατρούς και παιδιάτρους), πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης με συμβόλαιο τήρησης υποχρεώσεων και συγκεκριμένων υγειονομικών στόχων, με όσο το δυνατόν πιο ελκυστικές αμοιβές για να στελεχωθούν πλήρως αυτές οι δομές», καταλήγει ο κ. Ξανθός.
πηγή: eleftherostypos.gr