Ξεκίνησε η ηλεκτρονική συνταγογράφηση γεωργικών φαρμάκων

geoponika farmakaΗ δοσολογία στη συνταγή χρήσης του γεωργικού φαρμάκου και ο χρόνος επέμβασης ώστε να εξασφαλίζεται αποδεκτή αποτελεσματικότητα με την ελάχιστη αναγκαία ποσότητα, λαμβάνοντας υπόψη τις τοπικές συνθήκες και τις δυνατότητες για καλλιεργητικό και βιολογικό έλεγχο καθορίζει η Υπουργική Απόφαση για τη συνταγογράφηση των γεωργικών φαρμάκων.

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, η συνταγή χρήσης γεωργικού φαρμάκου προορίζεται, κατά το δυνατόν, ειδικά για συγκεκριμένο στόχο φυτοπροστασίας ή ομάδα στόχων και σύμφωνα με την ορθή πρακτική φυτοπροστασίας.

Να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δημιουργείται ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή για την έκδοση της συνταγής χρήσης γεωργικού φαρμάκου με τίτλο «Συνταγές χρήσης γεωργικών φαρμάκων».

Όσον αφορά την ισχύ της συνταγής χρήσης γεωργικού φαρμάκου, αυτή διαρκεί από την ημερομηνία έκδοσής της και για χρονικό διάστημα που προσδιορίζεται από τον χρόνο εφαρμογής που αναγράφεται στην ετικέτα του γεωργικού φαρμάκου ή από την ανάγκη φυτοπροστασίας για την οποία αυτή εκδίδεται.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση ισχύουν τα εξής:

Άρθρο 1

Τύπος και περιεχόμενο συνταγής χρήσης γεωργικού φαρμάκου

1. Η συνταγή χρήσης γεωργικού φαρμάκου αποτελεί έγγραφη γνωμάτευση ως προς την αναγκαιότητα χρήσης γεωργικού φαρμάκου, η οποία εκδίδεται βάσει των διατάξεων του Παραρτήματος Δ΄ του Ν. 4036/2012 και της αριθμ. 8197/90920/22−7−2013 κοινής απόφασης των Υπουργών Υγείας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής «Θέσπιση Εθνικού Σχεδίου Δράσης με στόχο την εφαρμογή της Οδηγίας 2009/128/ΕΚ και την προστασία του ανθρώπου και του περιβάλλοντος» (Β΄ 1883).

2. Η συνταγή χρήσης γεωργικού φαρμάκου, η οποία φέρει τον τύπο του υποδείγματος του άρθρου 9, εκδίδεται μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής του άρθρου 3 για τη λιανική πώληση ενός ή περισσοτέρων γεωργικών φαρμάκων, τα οποία είναι φυτοπροστατευτικά προϊόντα, σύμφωνα με τον ορισμό της παρ. 1 του άρθρου 2 του Κανονισμού (ΕΚ) αριθμ. 1107/2009, και τα οποία προορίζονται να χρησιμοποιηθούν από επαγγελματίες χρήστες γεωργικών φαρμάκων, είτε για προληπτικούς, είτε για θεραπευτικούς σκοπούς. Η συνταγή χρήσης γεωργικών φαρμάκων είναι απαραίτητη για όλες τις προσυλλεκτικές και μετασυλλεκτικές χρήσεις των γεωργικών φαρμάκων σε όλες τις καλλιέργειες.

3. Η συνταγή χρήσης γεωργικού φαρμάκου προορίζεται, κατά το δυνατόν, ειδικά για συγκεκριμένο στόχο φυτοπροστασίας ή ομάδα στόχων και σύμφωνα με την ορθή πρακτική φυτοπροστασίας. Στη συνταγή χρήσης γεωργικού φαρμάκου προβλέπεται η δοσολογία και διευθετείται ο χρόνος επέμβασης, με τρόπο τέτοιο ώστε να εξασφαλίζεται αποδεκτή αποτελεσματικότητα με την ελάχιστη αναγκαία ποσότητα, λαμβάνοντας υπόψη τις τοπικές συνθήκες και τις δυνατότητες για καλλιεργητικό και βιολογικό έλεγχο.

4. Το περιεχόμενο της συνταγής χρήσης γεωργικού φαρμάκου πρέπει να είναι σύμφωνο με όσα ορίζονται:

α) στη συσκευασία του γεωργικού φαρμάκου καθώς και

β) στις διατάξεις του Παραρτήματος Δ΄ του Ν. 4036/2012 (Α΄8) και της με αριθμ. 8197/90920/ 22−7−2013 κοινής υπουργικής απόφασης.

Άρθρο 2

Έκδοση συνταγής χρήσης γεωργικού φαρμάκου

1. Επιστήμονας που πληροί τις προϋποθέσεις της περίπτωσης β΄ της παρ. 1 του άρθρου 35 του Ν. 4036/2012, εκδίδει τη συνταγή χρήσης γεωργικού φαρμάκου με τη δραστική ουσία αυτού και ενδεικτικά με το προτεινόμενο σκεύασμα που περιέχει τη συγκεκριμένη δραστική ουσία και μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Η συνταγή ισχύει για οποιοδήποτε άλλο σκεύασμα της ίδιας δραστικής ουσίας, περιεκτικότητας και μορφής, με την προϋπόθεση ότι δε φέρει πιο επιβαρυντικό σύμβολο κινδύνου (εικονόγραμμα) και ότι η χρήση για την οποία προορίζεται περιλαμβάνεται στην έγκρισή του.

2. Για την έκδοση της συνταγής χρήσης γεωργικού φαρμάκου, ο επιστήμονας της παρ. 1 συμπληρώνει το έντυπο αυτής, μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής «Συνταγές χρήσης γεωργικών φαρμάκων» του άρθρου 3, και την εκτυπώνει τόσες φορές, όσες είναι απαραίτητο για να διατηρεί αντίγραφο αυτής ο εκδότης της, ο χρήστης και το κατάστημα λιανικής πώλησης γεωργικών φαρμάκων.

3. Η έκδοση της συνταγής χρήσης γεωργικού φαρμάκου γίνεται μετά από προφορικό ή γραπτό αίτημα του ενδιαφερόμενου επαγγελματία χρήστη του γεωργικού φαρμάκου, ο οποίος προσκομίζει σε επιστήμονα της παρ. 1 τα απαραίτητα στοιχεία και πληροφορίες.

Άρθρο 3

Ηλεκτρονική εφαρμογή συνταγής χρήσης γεωργικού φαρμάκου

Στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δημιουργείται ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή για την έκδοση της συνταγής χρήσης γεωργικού φαρμάκου με τίτλο «Συνταγές χρήσης γεωργικών φαρμάκων».

Άρθρο 4

Ισχύς συνταγής χρήσης γεωργικού φαρμάκου

Η συνταγή χρήσης γεωργικού φαρμάκου ισχύει από την ημερομηνία έκδοσής της, για χρονικό διάστημα που προσδιορίζεται από τον χρόνο εφαρμογής που αναγράφεται στην ετικέτα του γεωργικού φαρμάκου ή των γεωργικών φαρμάκων που αναφέρονται στη συνταγή ή από την ανάγκη φυτοπροστασίας για την οποία αυτή εκδίδεται.

Άρθρο 5

Υποχρεώσεις

1. Οι εκδότες συνταγής χρήσης γεωργικού φαρμάκου οφείλουν να συνεργάζονται με τις αρμόδιες αρχές του άρθρου 8 και να παρέχουν πρόσβαση σε έγγραφα, ηλεκτρονικά αρχεία και λοιπά στοιχεία που αφορούν τη συνταγή χρήσης γεωργικού φαρμάκου.

2. Οι επαγγελματίες χρήστες γεωργικών φαρμάκων οφείλουν να διατηρούν τις συνταγές χρήσης γεωργικών φαρμάκων που τους χορηγούνται για χρονικό διάστημα τριών (3) ετών από την ημερομηνία έκδοσής τους και να τις επιδεικνύουν στις αρμόδιες αρχές του άρθρου 8, εφόσον ζητηθούν.

Άρθρο 6

Μητρώο

1. Για την εγγραφή των επιστημόνων που μπορούν να εκδώσουν συνταγή χρήσης γεωργικών φαρμάκων, στο μητρώο που τηρεί η ΣΕΑ, σύμφωνα με την υποπερίπτωση ββ΄ της παρ. 7 του άρθρου 35 του Ν. 4036/2012, στο εξής «Μητρώο συνταγογράφων γεωργικών φαρμάκων», ακολουθείται η παρακάτω διαδικασία:

α) Οι ενδιαφερόμενοι επιστήμονες, οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις της περίπτωσης β΄ της παρ. 1 του άρθρου 35 του Ν. 4036/2012 (Α΄8), όπως ισχύει, υποβάλλουν στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας, στην περιοχή ευθύνης της οποίας κατοικούν ή δραστηριοποιούνται, σχετική αίτηση για την ένταξη τους στο «Μητρώο συνταγογράφων γεωργικών φαρμάκων», με τα παρακάτω δικαιολογητικά:

αα) Αντίγραφο του τίτλου σπουδών που κατέχουν.

Το αντίγραφο ξενόγλωσσου διπλώματος ή πτυχίου, το οποίο έχει αποκτηθεί από εκπαιδευτικά ιδρύματα των κρατών−μελών της ΕΕ, συνοδεύεται από απλή μετάφρασή του στην Ελληνική γλώσσα. Σε περίπτωση τίτλου σπουδών από εκπαιδευτικό ίδρυμα χώρας που δεν ανήκει στην ΕΕ απαιτείται και επικυρωμένο αντίγραφο πιστοποιητικού ισοτιμίας από τον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ), ή από αντίστοιχο φορέα (NARIC) άλλου κράτους−μέλους της ΕΕ. Αν πρόκειται για πιστοποιητικά ή βεβαιώσεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας τα αναζητεί αυτεπάγγελτα, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. ΔΙΑΔΠ/Φ.Α.2.1/24247/3−9−2013 (Α΄2255) κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

ββ) Υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986 (Α΄75), με την οποία δηλώνουν τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου και ότι αναλαμβάνουν να εκδίδουν συνταγές χρήσης γεωργικών φαρμάκων, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4036/2012 και της παρούσας απόφασης, όπως κάθε φορά ισχύουν.

β) Οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων καταχωρούν τα απαραίτητα στοιχεία των επιστημόνων (συνταγογράφων) στο εσωτερικό διαδικτυακό ηλεκτρονικό σύστημα (intranet) με τίτλο «Μητρώο συνταγογράφων γεωργικών φαρμάκων» για την περιοχή ευθύνης τους και η ΣΕΑ ενημερώνεται αυτόματα από το ηλεκτρονικό σύστημα.

Η ηλεκτρονική καταχώριση εμπεριέχει τα εξής στοιχεία:

αριθμό φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ), ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, τίτλο σπουδών, τηλέφωνο επικοινωνίας, ταχυδρομική διεύθυνση, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e−mail).

2. Μετά την καταχώριση των επιστημόνων στο «Μητρώο συνταγογράφων γεωργικών φαρμάκων», η Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με απόφαση του Προϊσταμένου της, χορηγεί σε αυτούς μοναδικό αριθμό μητρώου συνταγογράφου (ΑΜ), με τον οποίο τους δίδεται η άδεια πρόσβασης στην ηλεκτρονική εφαρμογή του άρθρου 3 για την έκδοση συνταγής χρήσης γεωργικού φαρμάκου. Το μητρώο επικαιροποιείται κάθε δέκα πέντε (15) ημέρες.

Άρθρο 7

Κυρώσεις

1. α) Σε όποιον εκδίδει συνταγές κατά παράβαση των οριζόμενων στην παρούσα απόφαση επιβάλλεται αναστολή της απόφασης της παρ. 2 του άρθρου 6 με την οποία δίδεται δυνατότητα έκδοσης συνταγής χρήσης γεωργικών φαρμάκων, για χρονικό διάστημα από ένα (1) μήνα έως δύο (2) έτη από την επίδοση της σχετικής απόφασης αναστολής.

β) Σε επιστήμονα που δύναται να εκδίδει συνταγή χρήσης γεωργικού φαρμάκου, στον οποίο επιβάλλεται πρόστιμο σύμφωνα με τα άρθρα 9 και 45 του Ν. 4036/2012, επιβάλλεται αναστολή της απόφασης της παρ. 2 του άρθρου 6, σύμφωνα με την περίπτωση α΄.

2. α) Σε περίπτωση υποτροπής ως προς την παράβαση της περίπτωσης α΄ της παρ. 1 μέσα σε χρονικό διάστημα τριών (3) ετών, επιβάλλεται αναστολή της απόφασης της παρ. 2 του άρθρου 6 με τη οποία δίδεται δυνατότητα έκδοσης συνταγής χρήσης γεωργικών φαρμάκων, για χρονικό διάστημα διπλάσιο από αυτό που προβλέπεται στην πρώτη απόφαση επιβολής αναστολής της. Σε περίπτωση δεύτερης υποτροπής ανακαλείται η απόφαση της παρ. 2 του άρθρου 6 και η δυνατότητα έκδοσης συνταγής χρήσης γεωργικών φαρμάκων.

β) Σε περίπτωση υποτροπής ως προς την παράβαση της περίπτωσης β΄ της παρ. 1 μέσα σε χρονικό διάστημα τριών (3) ετών, ανακαλείται η απόφαση της παρ. 2 του άρθρου 6 και η δυνατότητα έκδοσης συνταγής χρήσης γεωργικών φαρμάκων.

3. Για τον καθορισμό του χρονικού διαστήματος επιβολής των κυρώσεων της παρ. 1, ως κριτήρια επιμέτρησης, λαμβάνονται υπόψη και συνεκτιμώνται, κατά περίπτωση, και σε συνδυασμό:

α) ο βαθμός επικινδυνότητας της παράβασης για τον άνθρωπο και το περιβάλλον,

β) η αναλογικότητα του επιβαλλόμενου μέτρου ως προς τη διαπιστωθείσα παράβαση,

γ) η αποτελεσματικότητα του επιβαλλόμενου μέτρου και

δ) η αποτρεπτικότητα του επιβαλλόμενου μέτρου.

4. Η διαπίστωση των παραβάσεων του παρόντος άρθρου γίνεται με αιτιολογημένη έκθεση ελέγχου των ελεγκτών. Η υπηρεσία που διενήργησε τον έλεγχο γνωστοποιεί εγγράφως με απόδειξη στον παραβάτη τη διαπίστωση παράβασης, ο οποίος καλείται μέσα σε προθεσμία δεκαπέντε (15) ημερών από τη γνωστοποίηση να υποβάλει σε αυτήν έγγραφο υπόμνημα με τις απόψεις του. Αμέσως μετά την παρέλευση της ανωτέρω προθεσμίας και ανεξάρτητα από το αν ο παραβάτης έχει υποβάλει εγγράφως τις απόψεις του, η υπηρεσία που διενήργησε τον έλεγχο διαβιβάζει το φάκελο της υπόθεσης στη Συντονιστική Εθνική Αρχή (ΣΕΑ) − Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

5. Η αναστολή ή ανάκληση της δυνατότητας έκδοσης συνταγής χρήσης γεωργικών φαρμάκων επιβάλλεται με απόφαση του Προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ύστερα από εισήγηση της ΣΕΑ.

6. Κατά της απόφασης του Προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Φυτικής Παραγωγής της παρ. 5 ο ενδιαφερόμενος μπορεί να υποβάλλει ένσταση ενώπιον του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κατά ανάλογη εφαρμογή των διατάξεων των παρ. 1 και 3 του άρθρου 49α του Ν. 4036/2012 και της διαδικασίας που προβλέπεται σε αυτές για παραβάσεις του άρθρου 45 του ίδιου νόμου.

 Άρθρο 10

Έναρξη ισχύος

1. Η υποχρέωση έκδοσης συνταγής χρήσης γεωργικού φαρμάκου ισχύει ένα (1) μήνα μετά την ολοκλήρωση δημιουργίας της ηλεκτρονικής εφαρμογής «Συνταγές χρήσης γεωργικών φαρμάκων» του άρθρου 3.

2. Η ισχύς της απόφασης αυτής αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, με την επιφύλαξη της παρ. 1.

 

agronews.gr